Бразилският Сенат се тресе от разкрития за привилегии и измами

Бившият бразилски президент и настоящ председател на Сената Жозе Сарней по време на реч. Снимка: Ройтерс

Какво могат да научат британските членове на парламента от бразилските сенатори? Председателят на бразилския Сенат седи на изящно синьо кожено кресло, по дизайн на прочутия бразилски архитект Оскар Нимайер. Мястото може и да е удобно, но тези, които са седяли на него са разбрали, че е несигурно. През последните осем години бяха отстранени или подадоха оставка заради скандали трима председатели на Сената. Сега на поста си се клати четвърти, Жозе Сарней, бивш президент на Бразилия и автор на романи в свободното си време.

Сенатът има само 81 членове, но някак си те имат нужда от почти 10-хиляден персонал, който да се грижи за тях. Много от тях са назначени като услуга към приятели на сенаторите или политически привърженици. Бивш служител си спомня как колегите му често казвали, че Сенатът е като майка за тях. Други го оприличават на кънтри клуб. Ползите от членството включват безплатни здравни осигуровки до живот за всички сенатори и техните семейства, щедри пенсионни споразумения и суми за издръжка на жилища. Бразилците вече бяха свикнали с това и може би то не беше много по-различно от ставащото в много други законодателни власти света.

Но последните няколко месеца донесоха нови разкрития. Полицията разследва 660 „тайни законопроекта“, приети от 1995 година които са осигурили работа и увеличения на заплатите на персонала. Сенаторите са давали безплатни самолетни билети на близки и са предявили искане за издръжка на къщи, в които не са живеели. Работещите в Сената са получавали възнаграждения за извънреден труд дори когато горната камара е била във ваканция. Ръководителят на сенатската администрация Агасиел Маиа беше разобличен, че притежава къща на стойност 5 милиона реала (2,5 милиона долара.), която била регистрирана на името на брат му и затова не била декларирана пред данъчните власти.

Повече или по-малко активни в политическия живот, много от сенаторите имат вина. Например когато лидерът на опозиционната социалдемократическа партия отиде на екскурзия в Париж, Сенатът плати сметката му в хотела. (Той твърди, че това било „заем“.) Затова може да изглежда нечестно, че на Сарней се оказва натиск да си подаде оставката.

И все пак той не може да се оправдае, че не е бил в течение за работата на Сената. Това е третият му мандат като негов председател. По време на предишния си мандат на синия стол той назначи Маиа на доходоносната му позиция. Внук на Сарней получи бизнес от Сената (въпреки че по това време той не беше председател). Сарней също така „пропусна“ да включи в имотната си декларация пред федералния избирателен трибунал голяма къща, която притежава в столицата Бразилия.

Сарней, прекарал 50 години в публичния живот, умее да оцелява и вероятно ще запази поста си. Той продължава да е влиятелна личност в популистката партия „Бразилско демократично движение (БДД), което е важна част от управляващата коалиция на президента Луис Инасио Лула да Силва.

Лула каза, че Сарней заслужава повече респект, и обвини пресата, че раздухва скандала. Но в период, когато икономиката тъкмо се измъква от рецесията, сагата с „тайните законопроекти“ напомни на бразилците, че техните политици никога не си налагат ограничения. Тя може и да им е напомнила за грешките на някои от партньорите на Лула и за готовността му да си затвори очите за скандал, когато му е изгодно.

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.