Какво ще се случи с проекта за нов Министерски съвет и градски център?

Изглед на мястото, определено за строителство на сгради на министерския съвет, министерства, офиси – нов градски център. Снимка: e-vestnik

Пролетта приключи конкурс за нов градски център в София със сграда на Министерски съвет, министерства и офис сгради. Теренът е до колелото на 4-ти километър, на мястото на бивши казарми. В конкурса участваха двамата най-прочути архитекти в света в момента – англичанинът сър Норман Фостър (виж тук за него) и англичанката от иракски произход Заха Хадид (виж тук за нея), но международното жури присъди първа награда на друг известен архитект – французина Доминик Перо (виж тук за него). Българските участници в журито са предпочели проекта на сър Норман Фостър, но чужденците са надделяли за решението наградата да се даде на проекта на арх. Перо.

Проектът предвижда правителствен квартал от 325 хил. кв. м застроена площ, офис сгради – 555 хил. кв. м, изложбен център – 60 хил. св. м, паркове и спортни съоръжения, жилища – 200 хил. кв. м. Не се предвижда държавата да финансира проекта, а да участва само с отпуснатия терен от 600 декара, като се направи конкурс за инвеститори, които да го построят.

Фрагмент от наградения проект на арх. Доминик Перо. Снимка: материали от конкурса

С идването на новото правителство, което е негативно настроено към конкурси и проекти на предишното, съдбата на този проект е неясна. Срещу него още преди и след провеждането му имаше много възражения от българската архитектурна гилдия, тъй като летвата за участие в конкурса беше много висока. Въпреки това участваха няколко обединени български колектива. Споровете за и против този проект тепърва ще избухнат. Въпросът е – трябва ли българското правителство да остане в сегашната си тоталитарна сграда в идеалния център или в града трябва да се построи един нов център – не с държавни пари, а от заинтересовани инвеститори?

Мястото на новия градски център отдалеч. Снимка: e-vestnik

Отрицателна оценка ли трябва да получи този конкурс, привлякъл най-известните живи архитекти? Медиите не обърнаха много внимание на проекта, а дискусиите се водеха по-скоро в специализирани издания от професионалисти. По-долу публикуваме отрицателното мнение за проекта от журналиста Владимир Гаджев, ще дадем място и на други мнения.

Френски архитект си иска 10-те млн. лева за Вторичния градски център. Кой ще ги плати?

Владимир Гаджев

Затихна шумът за Вторичния градски център на София, който би трябвало да се построи върху терена на казармите на бул. “Цариградско шосе” (4-ти километър). Сякаш утихнаха и страстите, особено бурни в архитектурната гилдия. Но останаха нерешените делови въпроси, първият от които е за изработването на подробен устройствен план (ПУП) от спечелилия първа награда в международния конкурс арх. Доминик Перо (1953), Франция. За целта френския архитект иска 10 млн. лева, а Министерството на регионалното развитие и благоустройството разполага целево само с 2 800 000 лева.

Победителят в конкурса Доминик Перо. Снимка: Мария Съботинова

Кабинетът на Сергей Станишев трябваше да реши дали да отпусне на мосю Перо останалите 7 200 000 лева, но той подаде оставка. И решаването на проблема автоматично се прехвърля върху новото, все още несъставено правителство на Бойко Борисов. Което пък не се знае дали ще възприеме ненавременния проект на своя предшественик. При добра воля реализацията му ще отнеме 10-15 години и ще струва между 1 и 3 млрд. евро. А при отказ от него ще трябва да се плащат солидни неустойки, размерът на които се договаряше. Но в залисията около изборите темата остана на заден план и така не се разбра за каква точно сума става дума.

Проектът на сър Норман Фостър. Снимка: материали от конкурса

За Вторичен столичен център за първи път се заговори през 2007 година, когато бе определен терен от 600 декара на казармите на 4-ти километър по бул. “Цариградско шосе”. През август 2008 г. Министерството на регионалното развитие и благоустройството обявяви международен конкурс и изпрати персонални покани за участие до неколцина утвърдени и световно известни архитектурни бюра. Това са сър Норман Фостър и Заха Хадид от Великобритания, Доминик Перо от Франция, Максимилиано Фуксас от Италия и още: Жан Нувел, Сантяго Калатрава, Ренцо Пиано и др., които се отказали от надпреварата.

Проектът на англичанката Заха Хадид. Снимка: материали от конкурса

Поради високите изисквания за оборот (3 млн. лева) 18 български участници се обединиха в проектантския консорциум “Адаис проект”, три наши бюра се явиха като “Г-3”, а самостоятелно се представиха скандално нашумелият около проекта за Националната художествена академия арх. Стефан Добрев и Националният център за териториално и селищно устройство.

През пролетта на 2009 г. приключи финалният тур на конкурса, а международното жури отличи с първа награда французина арх. Доминик Перо. След него се наредиха проектите на сър Норман Фостър и на г-жа Заха Хадид. Реакцията на архитектурната колегия у нас бе светкавична. Съюзът на архитектите организира и проведе своеобразен “контраконкурс” с напълно свободен достъп, в който взеха участие няколко десетки колектива с възрастов състав от 25 до 75 години.

Компютърна графика, показваща странична гледна точка към проекта на арх. Доминик Перо. Снимка: материали от конкурса

В седмичника “Култура” и гилдийните издания се появиха критични анализи, най-остри сред които бяха тези на арх. Павел Попов и арх. Христо Генчев.

Но проблемът за бъдещето на Вторичния столичен център (а има ли напълно завършен и добре поддържан „първичен“ център?) остава. На първо място стои въпросът за публично-частното партньорство, в което държавата ще участва с апортна вноска на терена.

Проектът на италианския архитект Максимилиано Фускас. Снимка: материали от конкурса

Частните инвеститори предстои да се търсят с надеждата, че съвместяването на правителствени сгради (някои от министерствата ще бъдат изнесени от сегашните си сгради в претъпканата с ведомства централна част на София) с офис билдинги, технологичен и търговски сектор, луксозен хотел, изложбена палата и жилищен сегмент ще привлече вниманието на солидни фирми. Транспортният проблем, както отбелязаха критиците на конкурса, е решен задоволително единствено в проекта на сър Норман Фостър, съобразил се със съществуващите реалности. Трасето на метрото остава встрани от Вторичния градски център, а подходите към него са затлачени. И т. н.

Проектът на български проектантски бюра, представлявани от арх. Георги Стоилов. Снимка: материали от конкурса

Остава интригата дали премиерът Бойко Борисов и новото правителство ще приемат присърце и делово проекта на бившия кабинет, или ще се откажат от него. И в двата случая ще са необходими солидни суми – милиардни за строителството на Вторичния столичен център или милионни за плащане на неустойки.

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.