Черна гора на бунт срещу строежа на атомна централа в Албания

Езерото Скадар, чиито регион беше обявен от Черна гора за национален парк в опит на държавата да спаси природата и туризма от атомната енергетика. Снимка: Марваогайд

Еколозите от Черна гора – страна, чиято конституция изрично набляга на защитата на околната среда – са обезпокоени от проект за евентуална регионална атомна централа, за който споменаха в началото на годината албански и хърватски отговорни представители. На среща в Загреб през февруари премиерите на Хърватия и Албания Иво Санадер и Сали Бериша изразиха интерес към изграждане на централа на албанска територия, която да захранва с електричество страните на Балканите. Тогава Санадер подчерта, че Босна и Херцеговина и Черна гора ще бъдат поканени да се присъединят към Албания и Хърватия,за да обсъдят този проект.

Според албански правителствен източник подобен проект още е твърде далеч от реализация и ще се вмести в рамките на „регионално решение“. Няма „никаква дискусия“ за мястото, където може да се разположи тази централа, добави той. „Да се каже, че тази централа може да се изгради в Шкодра, на границата с Черна гора“, е абсолютно преждевременно, отбеляза още албанският правителствен източник.

Някои черногорски еколози обаче вече се опасяват от изграждането на такава централа в северната част на Албания, граничеща с Черна гора. Джелал Ходжич, представител на неправителствената организация „Зелена стъпка“, отбеляза, че това „би променило напълно равновесието“ на околната среда в района на Шкодренското езеро и на река Бояна, която свързва езерото с Адриатическо море и играе ролята на граница между Черна гора и Албания. Според него това би имало негативни последици върху град Улцин (в югоизточна Черна гора) и в целия район, които се издържат от туризъм и земеделие. „Съществува опасност екологичната система на езерото и на река Бояна да бъдат унищожени и опустошени „, добави той. От черногорска страна районът на езерото Скадар беше обявен за национален парк.

Черна гора „трябва да повдигне въпроса пред международните институции и да защити интересите си като екологична държава“, каза Бранко Луковац, който ръководи движението на зелените в Черна гора. „Според нашите информации Босна и Херцеговина и Черна гора вече са заявили, че разполагат с достатъчни енергийни ресурси, които биха могли да се използват, и че строежът на атомна централа би имал негативни последици за целия район“, посочи той пред АФП.

Бившият черногорски министър на екологията Вукич Пулевич изтъкна, че изграждането на такава централа ще има негативни последици върху туризма както в Черна гора, така и в Албания. Неотдавна черногорският премиер Мило Джуканович се опита да успокои безпокойствата, като каза, че трябва да се избягва нервност по този въпрос. „Инициативата трябва да бъде разгледана сериозно в енергиен, икономически и социален контекст, при пълна комуникация между държавите, които имат отношение към нея”, каза Джуканович пред черногорското държавно радио.

Черногорското министерство на икономиката, което отговаря за енергийната сфера, увери, че не е получавало официална информация от Загреб или от Тирана, и затова това няма позиция – нито отрицателна, нито положителна.

Министерството на туризма и околната среда припомни в съобщение, че закон, приет през 1995 година, забранява изграждането на атомни централи в Черна гора. Всеки етап от евентуалното изграждане на атомна централа трябва да бъде разгледан от Международната агенция за атомна енергия, посочи черногорски правителствен източник.

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.