Чечения: Защо убиха Наталия Естемирова?

Лидия Графова

Наталия Естемирова. Снимка: Ройтерс

На 15 юли в столицата на Чечения – гр. Грозни, е отвлечена и убита Наталия Естемирова – дългогодишна сътрудничка на правозащитния център „Мемориал”, лауреат на наградата „Анна Политковская”. В официална декларация правозащитната организация „Мемориал“ обвини за убийството президента на Чечения Рамзан Кадиров.

Изстрели в главата и в гърдите… Наташа, милата, деликатна, нежна майка… Невъзможно е да се повярва… Колко пъти можеше да загине по време на войната, но вървеше под куршумите като безсмъртна, а изведнъж сега, когато уж настъпи дългоочакваният мир в Чечения. Уви, войната не е свършила, тя коварно се е спотаила и ти наскоро с огромна болка говореше за това по „Ехо” (Радио „Ехото на Москва” – б.р.). Като сега чувам твоя скъп глас, както винаги с искрица оптимизъм в него. Беше голямо интервю, когато Кадиров постигна да бъде отменен режимът на антитерористическа операция в Чечения.

Посред бял ден я хванали пред самия й дом, а домът й е в центъра на града, и градът наистина бурно се разхубавява… Хванали я сутринта, пред самия вход, тя бързала за работа, за някаква важна среща с някого, който имал нужда то помощта й, или с някого, който е можел да помогне на онези, за които тя неуморно се грижеше. Съседите чули, тя успяла да извика: „Отвличат ме!”. Отвличанията на хора бяха главната й тревога в последно време. Тя знаеше и бързаше да напише – да каже на хората за всички случаи на такова варварство. Миналата година „Мемориал” е регистрирал официално 42 случая на отвличания в Чечения, тоест това е предимно тя, Наташа, защото беше главно действащо лице на грозненския „Мемориал”.

Откарали я с бяла кола, чиито номера са известни. Такова нагло предизвикателство отправят на обществото убийците, даже не си крият номерата. Защото Чечения си остава земя, където както и преди всичко е позволено, всяка жестокост и подлост минават безнаказано, ако си „свой” за управляващия клан.

Простреляното тяло е открито на территорията на Ингушетия, някъде на федералното шосе „Кавказ”. Колко пъти с Наташа сме пътували по този път, с часове сме чакали пред прочутия пропускателен пункт, през който беше невъзможно да се мине без унижения или подкупи. При всяко наше пристигане за хуманитарната акция „От ръце в ръце” Наташа разказваше по някой разтърсващ сюжет за статия и охотно ставаше мой водач из чеченския ад. Тя ме учеше на конспирация, караше ме предварително да обличам дълга пола и кърпа на главата. Срещахме се с хора, над които бяха извършени страшни издевателства, те бяха напълно беззащитни, но – странно как – редом с тази слабичка безстрашна жена страхът им изчезваше. Познаваха я добре и й се доверяваха без съмнения.

Пишат за нея: „известен правозащитник”. Наистина, известна е. Не само в Чечения, не само в Русия, но и в чужбина – последните години няколко пъти пътува зад граница, за да получи заслужените си награди. Слава Богу, поне успя малко да види свят. Стокголм, Лондон, Париж. Именно на нея, Естемирова, за първи път беше връчена в Швеция наградата „Анна Политковская”. И ето че повтори нейната съдба. Не само правозащитник, но и журналист, което беше особено важно за самата нея, а за нейните врагове – особено опасно.

Учителка по история, която за десет години израсна до първокласен журналист. Президентът Медведев този път откликна бързо, взе разследването под личен контрол. Е, и Кадиров също заяви, че ще води свое разследване със специални „чеченски методи”. Следственият комитет оперативно изпрати на място свои сътрудници и заяви, че „към момента следствието разглежда редица версии за убийството на Наталия Естемирова, включително свързана със служебната й дейност в Чеченската република и на почвата на лични враждебни отношения”. Колко тъжно и познато: „включително…”. Така ни казваха след убийствата на Старовойтова, Политковская, Маркелов… Разбира се, следствието е длъжно да разгледа и най-невероятните версии. Но знаем колко кал се изля в сервилните медии по повод на тези така и неразкрити докрай политически убийства.

Нейната гибел е тревожен знак: войната в Чечения още не е свършила. Рано е да се обявява мир в Чечения.

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.