Хмм, защо БСП помогна на Борисов да управлява сам?

Който смята, че предизборните клипове, които свързваха Бойко Борисов с Иван Костов не са имали ефект, греши. Това му помогна да спечели с изненадваща преднина. Клиповете, в които Костов се появява зад Борисов със заплахата да влезе на гърба му в управлението, изкараха няколкостотин хиляди избиратели повече да подкрепят ГЕРБ. Гласовете на сините се преляха за Борисов. СДС-ДСБ претърпяха загуба, равностойна на тази на БСП. Дори по-голяма – в синята крепост София те взеха по-малко гласове от БСП за първи път от 1990 г. насам.

Борисов внимателно се разграничаваше от сините, не на последно място и заради внушенията, че като гласуват за него, гласуват за Костов. Забавно беше, когато СДС-ДСБ преди изборите искаха ГЕРБ да ги подкрепи за няколко мажоритарни мандата. Съвсем основателно хората на Борисов отказаха, и, както се видя, постъпиха правилно. А сините казваха, че ГЕРБ искал да ги “асимилира” и с отказа си подарявал поне 4 мандата на БСП. Така се видя, че те наистина искат да вкарат на гърба на Борисов няколко депутата – например Костов, който впоследствие загуби мажоритарно дори от Георги Кадиев (БСП). Избирателят отсъди най-точно и им даде само 15 депутата.

Сега е забавно да слушаш Мартин Димитров и Иван Костов как обясняват, че правителство на малцинството е опасен експеримент. Каквото и да стане, Борисов има стабилна подкрепа и без сините – и “Атака”, и РЗС ще го подкрепят в следващите 4 години. Макар да не го признава открито, Борисов със сигурност ги предпочита пред Костов.

Всичко преди изборите сякаш беше нагласено от управляващите Борисов да спечели и да управлява самостоятелно. И 8-процентната бариера в закона, която Конституционния съд отхвърли, щеше да му помогне (сините отпадаха, Яне влизаше), и най-вече мажоритарните мандати.

Кой и как измисли този глупав закон мажоритарни избори да се печелят от кандидата, който има преднина, независимо каква, не е ясно. Но така ГЕРБ спечели навсякъде, където водеше – независимо дали с 30 и няколко или 40 и няколко процента.

А същината на мажоритарните избори в целия цивилизован свят е да спечели онзи, който има над 50% от гласовете. И ако на първи тур няма такъв, се прави втори тур между първите двама и тогава печели онзи, който има повече. Само на две места (Габрово и 25 район София) кандидатите на ГЕРБ имаха 50-51% от гласовете. Но благодарение на странния закон вкараха хората си от първи тур независимо от процентите. На 12 места кандидатите на ГЕРБ печелят с между 30% и 40% от гласовете (в Кюстендил с 31%, в Смолян с 32%). На няколко места, ако имаше втори тур, щяха да загубят.

Как да не повярваш, че управляващите са работили за тях – с клипове и закони?

Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.