Балистичните ракети „Булава” или залезът на руската военна мощ + видео

Балистичната ракета „Булава”. Снимка: дни.ру

Поредното изпитание на прокламираната от Москва като „оръжие на бъдещето“ балистична ракета с морско базиране отново претърпя провал. Струващата 50 млн. долара ракета клас SS NX-30 „Булава“ (в превод от руски – боздуган) беше изстреляна от ядрената подводница „Дмитрий Донской“ и се унищожи едва 200 секунди по-късно. Причината е отклонение от зададената траектория, задействало системата за самоликвидиране.  Оръжието, което руските ВМС трябваше да приемат на въоръжение до края на 2007 година, се разлетя на части и падна във водите на Бяло море. В началото на септември при подобно изпитание прототип на ракетата отново падна броени километри след старта. Залязва ли руската военна мощ и ще се откаже ли Русия от ракетната си програма, пише в. „Ню Йорк таймс”.

Тя трябваше да бъде символ на руската военна мощ от постсъветския период. Руските ръководители твърдяха, че ракетата с ядрен заряд „Булава” ще превъзхожда всички оръжия в света по скорост, точност и способност да разбие всяка отбрана, създадена от Запада. Тя ще помогне на руските въоръжени сили да влязат в 21-ви век. Но днес „Булава” дори излита с голямо затруднение.

http://www.youtube.com/watch?v=KkKPDSICMQQ

При проведените през декември изпитания ракетата напълно се отклони от курса си. Същото се случи и по време на пусковете през 2006 и 2007 година. От началото им през 2003 година едва половината изпитания минаха успешно, и то само частично.

За този месец е планирано поредното изпитание, може би най-важното. Още един провал може да застраши целия проект, който се сблъсква с растяща критика от страна на военните експерти и специалистите в сферата на безопасността. Той поставя в неловко положение и руското ръководство, което заложи престижа на страната, надявайки се на успех.

Боздуганът е средновековно оръжие и Владимир Путин оцени високо ракетата, наричайки я показател за военното възраждане на Русия след разпадането на Съветския съюз и хаоса на 90-те, когато положението на военните сериозно се влоши.

Малко след неуспешното декемврийско изпитание Сергей Иванов, високопоставен представител на правителството, който контролира проекта, прогнозира, че производството на „Булава” ще започне в края на 2009 година. На пресконференция през юни той заяви, че изпитанията ще продължат най-малко до края на 2010 година. Но доколкото днес Русия и САЩ работят за съкращаване на ядрените си арсенали, много критици започват да питат не ще може ли „Булава” да полети, а нужно ли е това изобщо.

„Според мен държавата не осъзнава настоящите заплахи, казва анализаторът на руската отбрана от вашингтонския Център за отбранителна информация Николай Злобин. Това до голяма степен е старо мислене, когато вярвахме, че като имаме по-добро оръжие, ще се намираме в по-голяма безопасност.”

Официалните лица твърдят, че руско оръжие като „Булава” е насочено срещу съвременните заплахи, като например системата за противоракетна отбрана, която САЩ могат да разположат в Източна Европа. (Вашингтон заявява, че системата е за отбрана, и ако въобще я създадат, тя няма да бъде насочена към Русия. Но тези изявления не успокояват Москва, която е доста разтревожена от програмата.)

Въпреки това много руски военни аналитици смятат, че усилията за модернизация на ядрените сили има по-скоро политически, а не стратегически характер. „Всяка четвърта рубла от държавния военен бюджет се харчи за атомно оръжие, каза заместник-редакторът на сп. „Независим военен обзор” Виктор Литовкин. Ако имаш стратегическо ядрено оръжие, си велика държава. Ако нямаш – си никой.”

Когато през 2000 година стана президент, Путин – сега на поста министър-председател – обеща да възроди някогашната сила на Русия. Когато цените на петрола скочиха, а руската ресурсна икономика заработи на скорост, Кремъл започна да влива пари във въоръжените сили, особено в ядрения им арсенал. В реч през 2006 година Путин заяви, че базираната в подводници ракета „Булава” и ракетата „Топол-М” са наземно базиране, ще положат основата на обновените ядрени сили на Русия. И нещо, което е по-важно, те ще станат нов повод за гордост.

Президентът Дмитрий Медведев обеща да продължи ядрената политика на своя предшественик, а тази седмица Русия изстреля успешно по-малко сложната ракета „Синева”. Засега обаче Русия харчи милиарди за създаването на „Булава”, а значителна част от неядрените й сили се сблъскват с огромни проблеми. Оръжието и техниката остаряват, в армията се увеличават нарушенията и злоупотребите, и дори офицерите живеят в такива условия, които понякога могат да бъдат наречени мизерни.

Показателно за състоянието на някога могъщия военно-промишлен комплекс на Русия беше изявлението на главнокомандващия на военноморския флот адмирал Владимир Висоцки през юни, когато каза, че Русия може да започне да купува кораби чуждо производство. Въпреки това малко хора вярват, че Русия ще се откаже от ракетната си програма, дори и изпитанията през този месец да завършат с провал.

„Русия наистина има нужда от тази ракета, за да поддържа ядрения паритет със САЩ, каза независимият руски военен анализатор Александър Голц. Тази задача е политическа и за нея няма да се пожалят нито сили, нито средства.” И наистина, руските ръководители се стараят да омаловажат значението на неуспехите около „Булава” като отстояват ядрените приоритети на Русия. „Създаването на всяка нова ракета е трудно и за съжаление отнема много време,” заяви през май във в. „Росийска газета” министърът на отбраната Анатолий Серюдков. „Булава не е изключение.”

Когато в края на 80-те американците създаваха балистичната ракета за подводници „Трайдънт-2”, началото също не предвещаваше нищо добро и също имаше няколко значителни неуспеха. Но засега „Булава” показва много по-лоши резултати. Някои местни информационни агенции дори предположиха, че САЩ – любимата изкупителна жертва на руските средства за масова информация – саботират ракетата. Серюдков опроверга тези предположения.

Иванов и останалите твърдят, че всъщност проблемите са свързани по-скоро с координацията на работата на десетките посредници, участващи в изпитанията. Много военни анализатори отбелязват също така, че графикът за създаване на ракетата е бил нереален от самото начало.

Руските военни планират до края на 2009 година да проведат най-малко още четири опита с „Булава” от подводници. По време на тези изпитания всички проблеми ще бъдат решени, заяви миналия месец адмирал Висоцки, цитиран от агенция „Интерфакс”. „Ще завършим „Булава” тази година, каза той. Ракетата ще полети.”

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.