Докога СБЖ ще унижава професията с Блъсков?

Журналистите от в. “Поглед” не са получавали заплати от 3-4 месеца. Вестникът се издава от фирма на Петьо Блъсков по договор със Съюза на българските журналисти, който притежава марката. Излиза, че една синдикална организация, каквато има претенция да е СБЖ, има издание, което се подиграва с журналистите, работещи в него. Трудно може да се измисли по-голяма гавра с професията.

Наред с това вестникът често пуска подигравателни коментари за журналисти от други медии и демонстрира доста ниско равнище за издание на професионална журналистическа организация.

Както e-vestnik вече писа миналата година, с решение на управителния орган на СБЖ, фирма на Блъсков взе под наем имотите на съюза за 10 години, с право да строи хотел на територията на Международния дом на журналистите край Варна (виж тук).

Оказва се, че СБЖ е обсебен от Петьо Блъсков. Той, от своя страна, се гордее със себе си и обяснява вчера в един сайт, че с имотите на СБЖ край Варна се случват “чудесни неща”. Според него имотът “20 години е тънел в разруха и мизерия” и нямало и “една стая, в която да влезеш и преспиш дори за една нощ като хората.” Това вече е гьонсуратлък в типичен стил за “негово превъзходителство” Блъсков (както сам се наричаше във вестника си “168 часа” навремето).

За последните 20 години много журналисти могат да свидетелстват, че са били в Дома на журналистите във Варна и са летували като хората. Нека каже сега СБЖ – кой летува там от членовете на съюза? А положението с имота се влоши, когато той беше даден под наем на приятелката на Блъсков Недялка Сандалска от “Балкантурист” (фирма, приватизирана от Мултигруп) през 2006 г. И след това Блъсков се яви като “спасител” и лапна апетитната собственост на СБЖ – чрез фирма на сина си Петьо П. Блъсков.

Самият Блъсков е член на Управителния съвет на СБЖ, а по устав той не може да е такъв, ако е издател и собственик на вестник. Поради това собствеността на неговите вестници е на сина му и др., за да влезе в управителния съвет. Защо му е било да влиза там, след като години наред той се отнасяше подигравателно с тоя съюз? Близо е до ума. Сега Блъсков е главен редактор на безплатния вестник “Новините днес”, чийто зам.-главен редактор е неговият син. Но не е издател. Всичко е точно.

Очевидно, че Блъсков управлява СБЖ, който има формален (или удобен) председател. Но няма ли поне от кумова срама някой в тоя професионален съюз да повдигне въпроса защо не получават заплати журналистите на неговото издание “Поглед”? Или поне да го закрият, като оставят Блъсков да продължава експериментите си с издателска дейност, без да срами съюза?

Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.