7 пъти повече писти на Витоша, ски зона от 260 хектара. Ще остане ли планина?

Строителни машини работят по ски писти на Витоша. Снимка: Световен фонд за дива природа (WWF)

Двойно по-голяма от Банско ски зона може да отхапе около 260 хектара от природния парк
Ще правят язовир за изкуствен сняг, опасват планината с над 20 лифта и влекове
В разрез с всякакви екологични норми, инвеститорите от фирмата „Витоша ски“ се готвят да отхапят около 260 хектара от Природен парк Витоша за изграждане на “модерна” ски зона, която да покрива олимпийски стандарти. За сравнение – ски зоната на Банско заема 120 хектара. Това стана ясно от представения през седмицата за обсъждане проект за строителство в планината. Медиите премълчаха за грандиозните планове, което е обезпокоително. Според плана 7 пъти увеличават ски пистите на Витоша – от 19,3 на 142,8 хектара.

Мегаломанските намерения на фирмата „Витоша ски” – АД, собственик на ски съоръженията в района на Алеко в Природен парк Витоша, се обясняват с алтруистична цел – да развиват масов ски спорт сред младежта и децата в столичната планина. Девет ски трасета ще бъдат реконструирани, при което флората и почвената покривка ще бъдат засегнати също както при изграждане на нови. Мрежа от стотици бетонни стълбове за 28-30 лифтове и влекове ще опаше северните склонове на планината под и над хижа „Алеко”, и на изток, и на запад. Драгалевският лифт ще бъде изместен на запад от сегашното си легло и ще бъде удължен, като ще тръгва някъде от Драгалевци, въпреки че не е ясно къде ще намерят незаети площи в силно урбанизирания и застроен квартал.

Предвиждат се много нови паркинги и разширяване на старите за хилядите автомобили, пълни със скиори, които ще се катерят до “Алеко”. Подходният път към предвидения паркинг, който ще се намира северозападно от бившия хотел „Щастливеца” и ще е разположен в непосредствена близост до лифта от Драгалевци, ще преминава през емблематичните за Витоша каменни реки. Автомобилите могат да замърсят вододайната зона.

Строителни работи по ски пистите на Витоша. Снимка: Световен фонд за дива природа (WWF)

Изглежда, че като приоритет в този проект са заложени абсолютната дължина на пистите и техния брой, а не функционалността на курорта и реално ползващите се трасета, се казва в становище по проекта, публикувано в блога ”Спаси Витоша”. Предстои изсичане на смърчови гори, изгребване или покриване на уникалните и единствено съществуващи на Витоша каменни реки…

В блога скиори природозащитници подробно разясняват всички недомислени решения за новите и старите писти, които ще създадат опасност за конфликтни пресичания на скиори и моторни шейни, но и попадане в лавини, замърсяване на питейни води, заплаха за защитени видове от флората, фауната, на ландшафни форми и геологически образования.

Например планираният влек № 18 и използването на писти №18 („Черни Връх 3”) и №17 (писта „Черни Връх 2” – отбелязана като съществуваща, но в действителност, според сега действащите устройствени норми, влизаща във вододайната зона и абсолютно неизползвана) създава опасност от изгубване на скиорите, както и от навлизането им във вододайната зона, което е недопустимо.

И понеже на Витоша не пада достатъчно сняг за по-дълъг ски сезон, а за новите писти ще бъдат изсечени още дървета (които сега пазят издухването на падналия или навят валеж), ще се направят дренажи и допълнителни водовземания, за да напълнят микроязовир от 70 000 куб. м за изкуствен сняг. Близостта на каптажите до резервата “Торфено бранище”, защитен и по Натура 2000, защото съхранява едни от най-старите и ценни торфища в Европа, може да го обезводни.

Строителни машини работят по ски писти на Витоша. Снимка: Световен фонд за дива природа (WWF)

“…Карам ски от три годишен и съм запален фен на спорта, а в ски лифтовете съм направо влюбен. Въпреки това, аз и много хора като мен, сме против и не одобряваме безумния начин на реализиране на проекта “Ски зона “Алеко”, без това да ни прави противници на ски спорта. Подобни ски зони… остават ценово недостъпни за младежите и не спомагат за младежкия спорт.”- казва блогърът Любо в “Спаси Витоша”.

Проектът е замислен изключително като развитие ски зона и други зимни спортове, но достъпът до планината на цели други групи, които сега ползват планината за възстановяване и туризъм, ще бъде ограничен. Действащите цени на билетите на Драгалевския и Симеоновски лифт и сега са непосилни за пенсионерите, учениците и студентите, за които новият собственик “Витоша ски “АД премахна  безплатното возене всяка първа събота на месеца. За да изплатят планираните инвестиции се очаква билетите да поскъпнат още и цените да бъдат приравнени към другите зимни курорти. Така качването за човек ще струва по 10-20 лева. А за голяма част от семействата с деца лифтът става невъзможен.

Разширение и нови ски писти на територията на Природен парк Витоша не се допускат от Плана за управление на парка. Законът позволява само старите лифтове да бъдат заменени с нови при определени условия. Но “Витоша ски” АД, която е собственик на лифтовете и съоръженията, не е направила нищо и цяла зима вози деца с 40-годишен лифт, се казва в обръщение на партията на “Зелените” към гражданството в защита на парка.

План-схемата на Подробния устройствен план на туристическа и ски зона “Алеко” не е публикуван в Интернет и затова гражданите на София не могат да се запознаят с него и да си изяснят какво очаква  планината.
Въпреки, че няма официално разрешение от Столична община, “Витоша ски” АД е направила Подробен устройствен план за развитие на ски зона Алеко до 2020 г., възложила е изработването на доклади за неговата екологична оценка и оценка за съвместимост с Натура 2000, под чиято защита  попадат огромни територии от Природния парк, казаха от българския офис на Световния фонд за дивата природа (WWF). Според организацията на 29 май Експертният съвет на общината е направил препоръка “Витоша ски” да преработи заданието за  туристическия и ски център в съответствие с Плана за управление на Природен парк Витоша.

Изкопните работи и подравняване на пистите с машини разрушават естествената почвени слоеве, което високо в планината води до свличане на почвата и образуване на сипеи. Снимка: Световен фонд за дива природа (WWF)

Заданието за специализиран Подробен устройствен план „Туристически център “Алеко” съм го одобрил след разглеждането му на Експертен съвет, казва главният архитект на София в интервю пред в. „Дневник“.
Фирмата насрочва обществено обсъждане на двете екологични оценки за 14 юли. Дни преди датата  30-те природозащитни организации подават възражение във Върховния административен съд(ВАС) срещу столичната Района инспекция по околна среда и води (РИОСВ), която  не го е спряла, въпреки че документите са нередовни. Причината е, че  преди общината да е разрешила изготвяне на Специализирания Подробен устройствен план (ПУП) на туристически и ски център “Алеко”, инвеститорът е възложил екологични оценки, те са направени и дори е обявена дата за общественото им  обсъждане. Асоциацията “За да остане природа в България” е проверила в  столичната община и оттам казали, че разрешението за изготвяне на ПУП още не е подписано.

Според арх. Диков  трябва да се направи реконструкция на целия туристически център “Алеко”, но в съответствие на Плана за управление на Витоша. Тоест хотел “Щастливеца” да се възстанови в предишните си параметри. Но в заданието няма нищо за нови лифтове и писти на Витоша, е категоричен главният архитект. Това ще се реши с изработването на Подробен устройствен план, за което предстои столичната община да издаде разрешение, допълва той и обяснява че в Закона за Общия устройствен план на София е записано, че Витоша се управлява съгласно Закона за управление на природните паркове.

Но на 14 юли инвеститорът проведе обществено обсъждане на двете екологични оценки на специализирания Подробен устройствен план, обясниха от WWF. Обсъждането се води от заместник председателя на Българската федерация по ски Георги Бобев, който е пряко свързан с компанията, собственик на лифтовете и съоръженията в района на “Алеко” и  е възложител на проекта и еко оценките за зоната. Затова само отделни представители на 30-те екологични и природозащитни организации, членуващи в сдружението “За да остане природа в България”, на партия “Зелените” , на други организации на алпинисти и природозащитници,  успяват да изкажат своето виждане за развитието на зона “Алеко” на Витоша.

План, показан на обсъждането. Малцина могат да се ориентират по него без специални обяснения. Снимка: Световен фонд за дива природа (WWF)

Проучване на Галъп, възложено от инвеститора, показва, че повечето хора в София искат да има промяна в това как изглежда в момента Витоша – да има повече чисти алеи, а хижите да не са разрушени.  Звучи манипулативно, защото дали ще бъде чисто и поддържано около хижите, заведенията и съоръженията зависи от техните собственици. Ако в района на “Алеко” и “Щастливеца” изглежда мръсно и порутено, това означава , че “Витоша ски”, която притежава лифтовете, не поддържа както трябва района, коментира, Константин Иванов от българското представителство на Световния фонд за дивата природа (WWF).

След представянето на проекта на ПУП и екооценките  думата получават подготвени и организирани от инвеститора поддръжници на проекта. Тук е дори шампионка по стрелба Мария Гроздева. Те казват колко е хубаво да се направи нова ски зона на Витоша, за да спрат софиянци да ходят на Банско и на Боровец, след като могат да карат ски и на  Витоша. Има фирми, които казват същото. Дори близка до инвеститорите  неправителствена организация, наречена като по ирония „Природата за хората“, надълго и широко разказва колко нужни са новите писти. Има нападки срещу директора на Природен парк Витоша, който заведе дело срещу “Витоша ски” АД, заради взривяването и унищожаването на уникални съобщества от морени, за прокарване на ски път в нарушение на Плана за управление на парка и на закона за защитените територии.

“Витоша ски” представя набързо специализирания подробен устройствен план за развитие на ски зоната. Съобщени са различни цифри и данни за площта, която ще бъде заета от ски пистите  – 140 хектара, 260 ха, 190 ха….
Териториите , които се засягат от ски зоната, са част от Натура 2000. В нея намаляване на местообитанията с повече от 1% е нежелателно и трябва да се разреши от ЕК.

Работници изнасят боклуци след акция по разчистването на планината в района на хижа „Алеко“. Снимка: Световен фонд за дива природа (WWF)

А в самите доклади по Оценка за въздействие на околната среда и по съответствие с изискванията на Натура 2000 на няколко места са записани видове, на които местообитанията ще намалеят с повече от 1% заради разширената ски зона. Въпреки това се посочва, че това няма никакъв проблем, обясни за e-vestnik Константин Иванов от  WWF.
В становището на Световния фонд за дивата природа пише, че изследване в Алпите, направено от европейски инвеститори, показва как заради събирането на вода за изкуствен сняг планинските реки губят значима част от водите си. Не е вярно, че няма да има никакво влияние върху повърхностните води, както пише в доклада за ОВОС (Оценка на въздействие върху околната среда).

От Асоциацията по екстремни ски смятат, че пистите във високата безлесна част на планината ще могат да се ползват рядко. Защото като падне мъгла, няма как да се карат ски, а като духа вятър, съоръженията не работят. Организаторите на общественото обсъждане не дават думата нито на Федерацията по алпинизъм, нито на представителя на партията „Зелените“, нито на други еколози, които искат да се изкажат.

Природозащитниците се опасяват, че по подобие на другите екологични нарушения и агресивно застрояване в Пирин и Рила,  инвеститорите прилагат т. н. пълзяща тактическа система – правят каквото може да се направи в изпълнение на намеренията си. Пример е това обществено обсъждане на екологичните доклади, което е проведено, въпреки че нямат разрешение за изготвяне на проекта… На този принцип в Банско е започнато изграждането на част от пистите, преди още цялата документация да е приключена и да е налице. Тя е готова и одобрена постфактум.
Факт е, че има много близки връзки между хората, които стоят зад двата проекта – което говори, че същото може да се случи и на Витоша.

Но Витоша е над София, не е в Банско. Не е толкова лесно да правиш нещата без да те забележат, са категорични природозащитниците.
А Петър Диков заявява, че “въпросът е много деликатен и засяга всички софиянци”, “планът ще покаже какви са намеренията на инвеститорите”, а експертите и гражданите ще решат дали ги приемат, или искат да се редуцират.”

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.