Хаос и рекет със свински грип на българската граница + видео

Хаос цари на външната граница на ЕС в България

Коли чакат на граничния пункт „Калотина“. Снимка: ютюб

Тези дни на българския граничен пункт Калотина, само на около 50 километра от столицата София, цари хаос. Тук българскити митнически власти охраняват външната граница на ЕС със съседна Сърбия. По повод началото на отпуските във Франция, Холандия и някои германски провинции, безброй камиони и преди всичко хиляди пътуващи отпускари трябваше да преживеят на сръбско-българската граница истинска проверка на търпението си по пътя си към Гърция, България и Турция.

Българските власти не можаха да отговорят на наплива от пътуващи. Работата спря. Или зад този факт се крие нещо друго?

Защото видеозаписите от българската страна на границата бяха строго забранени, а митничарите бяха повече от изнервени. А записът към този текст можеше да бъде осъществен само със скрита камера от сръбската страна на границата.

Много пътуващи казаха, че българските служители се облагодетелстват от тях заради свинския грип, но не посмяха да говорят за това пред камерата. Който не можел да предостави документ за ваксинация, трябвало да плати на българите по сто евро на човек.

И днес обаче няма ваксинация, съответно ваксина срещу свинския грип, затова няма и съответен документ. Така тази мярка, ако се провежда по този начин, е незаконна. Запитани как стоят нещата, българските власти отрекоха подобно нещо.

Но остава спорно колко може да се вярва на една държава, която е на челно място по корупция в цяла Европа. Остава под въпрос също така какво предприема Европейският съюз срещу подобн машинации, защото ако това е истина, българските граничари упражняват невероятна кражба от най-модерен вид.

Пътуващите от централна Европа към Гърция и към Турция трябва да минат по пътя Е75, който пресича Австрия, Словения, Хърватия, Сърбия и България и през българския граничен пункт Калотина. От десетки години всяко дете, което е пресичало българските граници, знае, че тук се плащат подкупи. http://www.youtube.com/watch?v=RaiismFoKjY

Съдържание на клипа:

Краткият филм показва атмосферата и невероятните условия на границата, километричните задръствания при непоносими температури и мизерни хигиенни условия. Един турски шофьор, който живее със семейството си в Северен Рейн-Вестфалия, започва да разказва как пътуващите без документ за ваксинация са принудени от българските власти да плащат (в кратката версия на клипа тези изявления липсват).

Филмовият материал и текстът са предоставени от BonnTV.net.

юркишпрес.де е сайт за прессъобщения на турски и немски език, насочени основно към емигрантите от турски произход и техните организации и медии. Освен съобщения за различни събития, той представя и собствени интересни статии, които засягат турските емигранти в Европа.

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.