Ромите в Чехия мечтаят за Канада

Ром от квартал „Янов” в Литвинов носи маска при безредиците в града на 17 ноември миналата година, предизвикани от протестите на 500 неонацисти срещу „позитивната дискриминация” на ромите. Снимка: Ройтерс

Хиляди чешки роми търсят убежище в Канада, заради което страната въвежда изискване за визи. Човек може да разбере защо ромите искат да избягат, ако посети Литвинов. Литвинов (някогашният Оберлойтенсдорф) е „град в движение“, се казва на уебстраницата на населеното място. И наистина има значително движение, тръгващо от градчето, разположено по южните склонове на Ерцгебирге. Става въпрос за ромски семейства, които се отправят на път, като напускат Литвинов, напускат родната Чехия. Те тръгват на дълъг път.

Млада жена на име Габина с три малки деца до нея и още едно, най-малкото, в ръцете си, казва направо: „Тук не може да се живее. С мъжа ми искаме да отидем в Канада. Там ще бъдем по-добре.“

Канада – сега това е вълшебната дума в Литвинов.  По-точно в квартала „Янов“, където повече от 50 процента от жителите са роми. Панелните сгради в „Янов“ не са красиви. А и слънцето през това доста дъждовно лято не може да им придаде по-приветлив вид. На много балкони е струпан боклук, от който се носи смрад. Железните парапети на изронените стълбища са демонтирани и продадени на вторични суровини. Асансьорите в много от сградите, които са с по единайсет етажа, не работят. Там, където едно време е имало зелени площи, сега лежат купчини с бутилки от ракия. Посред тях седят цели семейства, а децата вдигат врява наоколо.

Занемаряване и престъпност

Мястото за среща на младежите е игралната зала. Патрулите на градската полиция насочват вниманието си главно върху паркинзите пред супермаркетите. Разбиването на коли е любимо занимание на хулиганите тук. Когато погледнат през прозорците, хората виждат големия нефтохимичен завод. В него обаче няма работа за ромите, повечето от които са неквалифицирани. Те със завист гледат как „белите“ чешки съседи идват на работа с коли.

Разочарованието намира различни форми на изява. На един плакат на улица „Луцни“ някой е написал: „Трудете се здраво, вие белите, за да бъдем ние по-добре.“ Повечето роми в Чехия като цяло живеят от социални помощи.

Литвинов-Янов е пример за неспособността и безпомощността на държавата и на обществото по въпроса с ромите. Някога кварталът беше сравнително нормално място за живеене за „белите“ чехи и на неколкостотинте роми. Но положението се промени, след като градът продаде голям брой жилища на агенция за недвижими имоти. Тя вкара в жилищата т.нар. „проблемни случаи“ – роми, живели на по-добри места, но където не плащали наемите си. Установилите се по-рано тук „бели“ чехи неочаквано се оказаха в „ромско гето“. На преден план изпъкнаха предразсъдъците към малцинството: занемаряването и престъпността си пробиха път.

Възход на неонацистите

От това се възползва неонацистката Работническа партия. Привържениците й излязоха на демонстрация в Литвинов. След като шествието на крайнодесните се отклони от разрешения маршрут и се насочи към „Янов“, се стигна до сблъсъци с полицията. „Протестът“ на неонацистите срещу положението в „Янов“ получи подкрепа от „белите“ чехи в квартала.

Оттогава, когато дойдат избори, Работническата партия получава силна подкрепа. Искането на вътрешното министерство за забрана на формацията беше отхвърлено. С шествието си в Литвинов десните екстремисти привлякоха значителен медиен интерес. Сега те организират шествия и на други места. Това всява страх у ромите и ги кара да се замислят за изселване.

Сега Канада, за която те толкова силно копнеят, внимателно следи ситуацията. Страната има наистина либерална имиграционна политика, но броят на подадените от чешки роми молби за убежище рязко се увеличи. От идеята за заминаване отвъд океана се привлечени не само ромите от Литвинов. Такова желание вече имат не само тези, които принадлежат към долните слоеве на чешкото общество. Неотдавна ръководителката на ромската програма по чешкото радио стана най-видната кандидат-емигрантка. Нейните деца многократно са ставали жертва на насилие.

Сега правителството в Отава отново въведе изискването за визи. То дълго се колебаеше, притеснено от това, че Прага може да поиска останалите държави от ЕС да проявят солидарност. В най-лошия случай тогава канадците трябваше да предложат въвеждането на визи за всички страни от ЕС. А по тези въпроси Чехия упражнява натиск. „Ако ЕС не бъде солидарен с нас, въодушевлението у нас от членството в ЕС ще се разглежда като нещо ненормално“, писа в своя уводна статия уважаваният вестник „Лидове новини“.

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.