Къде е по-добре на море през уикенда – в Лозенец или в Гърция?

Плажът в Лозенец е застроен плътно с грозни 5-7 етажни хотели. Обслужването е лошо, а курортът е скъп, наричат го вече Луксозенец. Снимка: авторката

Българите нямат навик като германците или англичаните да избират дестинация за почивка още от края на зимата и да правят резервация, за да им излезе по-евтино. Решават в последния момент и …къде да се насочат? Към българското Черноморие или към Турция, Гърция? Мнозина прескачат за по 3-4 дни за уикенда. Но къде е по-евтино?
В разгара на кризата, туроператори предлагат изгодни оферти за море в Турция – 180 евро за 7 дни, със самолетни билети, закуска и вечеря в 4 звезден хотел в Анталия. Единственото неудобство е, че хотелът не е в центъра на курорта. Но на фона на 100 лева за двойна стая, в спорно 4-звезден хотел в Слънчев бряг, е направо без пари. А за 250-300 евро може да се намери 7-дневен пакет в още по-добър хотел и курорт.

Сега по морето от Лозенец до Слънчев бряг – най-популярните дестинации за почивка през уикенда – хотелите пустеят през седмицата. „Няма хора, обаче по телефона ти казват безумни цени от 80 лева – двойна стая и на Слънчев бряг, и на Лозенец. За три вечери само за спане трябва да дадем 240 лева – оплакват се двойка софиянци. – Казахме им че са ненормални и се отказахме, тогава от хотела намалиха на 50 лева за двойна стая“. В края на юни хотелите, които в момента дават оферти за 60-80 лева двойна стая, ги предлагаха за 40.

Бившият премиер Станишев призова българите „да си избират курорти в страната“, за „да спасят“ летния сезон. Последните официални данни до края на май показват слабо намаление на почиващите българи в Гърция (-4.5%) и увеличение в посока Турция (+1.9%). Малко вероятно е в разгара на лятото потокът за Турция и Гърция да намалее много. Прекалено застроеното българско Черноморие и високите цени взеха да отблъскват.

Уж по-евтин вариант от Слънчев бряг е някогашното малко село Лозенец, на юг от Бургас. Но напоследък го наричат Луксозенец, заради бързо строящите се хотели, появилите се нови барове и многото софиянци и пловдивчани, които отскачат за уикенда до курорта. Може би „курорт“ е малко силно да се каже – по-скоро е курортно селце, с класическата „главна“ улица, на която са подредени барове и заведения. Масово се застроява. Сред поляни изникват нелепи розови постройки, до които се стига по черен път.

Един от най-големите комплекси в района – „Оазис“, в който имат апартаменти предимно руснаци, предлага гледка към морето и строежите. Там е по-спокойно и за два шезлонга и чадър се плаща 20 лева. Малко по-встрани от комплекса „Оазис“ 2 шезлонга и чадър струват 12 лева. За сравнение – на плажа в Слънчев бряг за това се плаща 21 лева. А за сравнение в Гърция шезлонгите и чадърите са безплатни. На полуостров Пелопонес цените за двойна стая варират от 30 до 50 евро, предлагат се малки вили под наем, в които пак излиза толкова за двойна стая, но е по-евтино, ако компания наеме цялата. В капанчетата по плажа и в рестроранта не дъни чалга, келнерите тичат, сервират ти добре сготвени ястия. Човек може да се нахрани за 10-15 евро. В тази цена се събира голяма порция риба, салата, ароматен хляб, бира. Има и скъпи риби за 20-ина евро порцията, но и много готвени манджи за 7-8 евро, от които да си оближеш пръстите. (Разбира се, който избере пакет ол инзклузив за 7-дневна почивка, ще му излезе по-евтино).

В Лозенец малкото уиски  е от 5 до 7 лева. Класиката на плажа – мента със спрайт, е между 10 и 15 лева, фрешовете са по 6-7 лева, ако почиващият предпочита по-луксозните места за въргаляне в пясъка. Тези цени са като в Гърция. Иначе дървените капанчета в Лозенец предлагат мента и за 2 лева, със спрайта „коктейла“ излиза около 4 лева.
Плодовете в Лозенец са лукс. Спорно е дали на сергията е по-евтино. За кило пъпеш цената е от 2.50 до 3 лева (в средата на юли), прасковите в магазина започват от 3 до 4.50 лева за килограм (в Гърция се намират за 2 евро), гроздето е по 10 лева, за кило диня – 1.50 до 2 лева.

Типичен плаж в Гърция на полуостров Пелопонес. Заливчетата не са застроени. До плажа има 2-3 ресторантчета, и само няколко постройки до 2 етажа. Снимка: e-vestnik

За обилна вечеря обаче ще са нужни повече пари – средно около 20 лева на човек. Храната в Лозенец е по-евтина, в зависимост от това, дали ресторантът е на „главната“. Там 400 грама сафрид е 8 лева, бургаската мускатова е 2.40, а шопската салата (350 грама) е 4-5 лева. В едно от най-евтините и вкусни заведения в селото „Боцмана“ бургаската е по 1.60, а сафридът около 6 лева за 400 грама. Но за там трябва да се прави резервация ден по-рано.
По традиция на българското море туристът трябва да се въоръжи с търпение заради обслужването. Посрещат те бавни сервитьори и предимно намусени сервитьорки. „В ресторанта на нашия хотел си бях поръчал спагети и поисках от сервитьорката хляб. Тя се обърна и възмутено ми каза: „Ще ядеш хляб със спагети?“ Откъде-накъде тя ще ми държи сметка какво ще ям?“, смее се Т. С., млад софиянец, дошъл за уикенда. Българите по правило оставят по-големи бакшиши от почиващите тук чужденци, но това не кара сервитьорите да се усмихват и да се държат по-услужливо.

„Влязохме в препълнен рибен ресторант и никой не ни посрещна да ни каже дали скоро ще има свободни места да ни настанят. Обърнах се към сервитьор който просто каза „Няма къде да седнете“. Попитах го дали има практика да оглежда ресторанта и да ни препоръча колко време да изчакаме. Той троснато отговори: „Имам практика 3 години. Елате след около 40 минути, въобще не знам кой става, кой сяда“, възмущава се С. М., 30-годишна софиянка.

Плажната ивица на Лозенец изглежда потискащо. От самия край на пясъка започва стена от гъсто застроени хотелчета, с височина до 5-7 етажа. В Гърция няма такива високи сгради на пясъчната ивица. Закон ограничава височината и застрояването, затова заливчетата изглеждат красиво. Постройките са по-навътре от плажа, до 2 етажа. Една сграда се пада на няколко декара площ.

През уикенда в Лозенец е препълнено, шумно. Майки крещят по децата си, гръмогласни мъжаги се провикват.

В Гърция е малко по-скъпо, но дали не си заслужава?

Арт & Шоу
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.