Турция започна опасни игри с петрола

Анкара разширява претенциите си и създава напрежение в Егейско море и в Източното Средиземноморие

Турският президент Абдулах Гюл и иранският му колега Махмуд Ахмадинеджад излизат след преговорите в Истанбул за доставки на петрол и газ. Снимка: Ройтерс

Към оспорвания статут на Егейско море и множеството прелитания на турски бойни самолети над гръцки острови в нарушение на гръцкото въздушно пространство, сега Турция прибява нови опити да създаде напрежение, като обяви намерението си да търси нефт в гръцкия шелф и край бреговете на Кипър. Правителството в Анкара реши да възложи на държавната петролна компания ТРАО да извърши нефтени сондажи в четири района извън териториалните води на Турция южно от крайбрежните окръзи Анталия и Мугла и североизточно от остров Кипър. Към тези райони е включена и зона близо до гръцкия остров Кастелоризо, където миналия ноември бяха предприети сондажи с норвежки изследователски кораб.

Атина реагира незабвно с протестна нота, връчена от гръцкия посланик в Анкара, а развоя на събитията следи внимателно и Никозия. Решението на турското правителство за петролни проучвания извън териториалните води на Турция буди тревога в Никозия за опасността от „горещ инцидент“ в Източното Средиземноморие. Държавната петролна компания ТРАО е упълномощена да започне проучвания за нефт и газ. Решението беше публикувано в държавен вестник, а изследванията трябва да се проведат в четири района извън турски териториални води – две край бреговете на Анталия и две в района на Мугла.

Според Кипър решението е „отговор“ на Турция на обявеното от Никозия преди два месеца намерение да предостави лиценз за нефтени сондажи на американска компания. Тогава Анкара се позова на правата и интересите на кипърските турци и на самата Турция в района и даде да се разбере, че ще отстоява тези интереси.
Обнародването на решението на турското правителство предизвика тревога и в Атина, тъй като миналия ноември беше направен опит от турска страна да се търси нефт в района на остров Кастелоризо в Егейско море.

Очаква се действията на Анкара да предизвикат напрежение, тъй като изследователските кораби ще плават близо до бреговете на Кипър. Това се случва в доста критичен момент, няколко месеца преди да бъде огласена оценката за Турция в контекста на присъединителния процес към ЕС и след като преговорите за решаване на проблема за Кипър навлизат в решителната си фаза.

Никозия заплаши, че ще наложи вето върху отварянето на глава „Енергетика“, ако ескалират турските провокации по отношение на нефтените сондажи в изключителната икономическа зона на Кипър.

В специално съобщение Турция предупреди, че не признава изключителната икономическа зона на Кипър и поиска експлоатацията на петролните залежи да става съвместно с кипърските турци, след като бъде решен проблемът за острова. Турски вестници пък разгласиха, че „турският военноморски флот дебне в района“.
Едновременно с това, прелитанията на турски изтребители в нарушение на гръцкото въздушно пространство бяха подновени в края на седмицата след пауза от два дни. А часове преди срещата си с кипърския президент Димитрис Христофиас миналата седмица, лидерът на кипърските турци Мехмет Али Талят отново повиши тон. В интервю за телевизионния канал „Къбръс“ Талят спомена за „голяма вероятност от кръвопролитие“, в случай, че се стигне до изтегляне на турската армия от Кипър преди да бъде постигнато цялостно решение на проблема за острова. Той определи позицията на кипърската гръцка страна за премахване на гаранциите като „нереалистична“ и призова Христофиас да разбере, че гаранциите са важни за кипърските турци.

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.