Бан Ки-мун – безличен и раболепен или просто неразбран?

Генералният секретар на ООН Бан Ки-мун на пресконференция след официалното си посещение в Мианма. Снимка: Ройтерс

Критиците му го обвиняват, че е неефективен и скучен. Но сътрудниците на генералния секретар на ООН Бан Ки-мун, който стигна до средата на мандата си, отдават тези критики на факта, че не го познават добре – нито него, нито задачите му. Южнокореецът е обект на многобройни критики, най-вече в западните медии, заради подхода си към кризите в Дарфур, Шри Ланка и Бирма. Последната стрела беше хвърлена от вестник „Уолстрийт джърнъл“, който миналата седмица го определи като „невидимия мъж на ООН“.

След като се върна от посещение от Бирма в началото на юли, Бан се оплака, че бирманските власти му отказали да се срещне с опозиционната лидерка Аун Сан Су Чжи и пренебрегнали призивите му за освобождаване на политически затворници. Според критиците му, тези неуспехи показват неефективността на дискретната дипломация на шефа на ООН.

За Роберта Коен, специалист по правата на човека в института „Брукингс“ във Вашингтон, Бан е „прекалено раболепен“ към правителствата, най-вече към петте постоянни членки на Съвета за сигурност (Великобритания, Франция, Китай, Русия и Съединените щати) „вместо да се опита да ангажира световната общност в закрила на гражданското население.“ „Твърде често генералният секретар се въздържа да заема позиции, които наистина се основават на ценности и принципи“, отбелязва Иън Левин, говорител на организацията „Хюман райтс уоч“. „Той не трябва да забравя, че основното му задължение не е към страните-членки, които са с най-репресивни режими, а и към всички онези, в които правата на човека са също толкова често потъпквани.

Абидун Уилямс, бивш високопоставен служител на ООН, който работи за „Института на САЩ за мира“, признава че 65-годишният Бан би могъл „със сигурност да направи повече въпреки политическите и бюрократични спънки и други проблеми, които произтичат от тази длъжност“. „Способността да се комуникира е едно от качествата, които се изискват за този пост“, допълва Уилямс, като отбелязва важната роля, която Бан играе по отношение на климатичните промени.

Често сравняват безличието на бившия южнокорейски външен министър с липсата на харизма на предшественика му Кофи Анан. Но близките сътрудници на Бан определят тези критики като несправедливи и го описват като работохолик, като се възхищават на честността и безграничната му отдаденост към мисията, която изпълнява.

Южноафриканецът Николас Хайсъм, един от основните му съветници, смята, че липсата на харизма, за която е обвиняван Бан, е преувеличена. „Той беше изключително активен в хуманитарните кризи и конфликти“, отбелязва Хайсъм и допълва, че никога няма да научим истината или че тя никога няма да бъде разбрана. Въпреки това обаче Бан е често упрекван и за несигурното владеене на английския език. „Английският език не му е майчин, поради което понякога изглежда неестествен и не звучи внушително“, признава говорителката му Мишел Монтас и допълва, че начинът му на общуване може да изглежда „малко фамилиарен на Запада“.

Защитавайки Бан Ки-мун, постоянният представител на Франция в Обединените нации, Жан-Морис Рипер, смята, че „дейността му начело на ООН внушава най-голямо уважение“. „Това е един упорит дипломат, който не се колебае да се ангажира персонално с най-трудните въпроси като продоволствената и финансова криза, климатът и Дарфур.“

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.