Ким Чен-ир подготвя слизането си от власт с филм-летопис + видео

Севернокорейският лидер Ким Чен-ир (в средата) на посещение в новопостроената фабрика за керемиди в Пхенян. Снимка: Ройтерс

Детството на Ким Чен-ир в таен партизански лагер и ранните му години преди да стане вожд на комунистическа Северна Корея са обект на изработвана в Пхенян дълга филмова поредица, съобщи държавна медия. Този факт до голяма степен се разглежда като нов признак, че 67-годишният боледуващ лидер подготвя пътя на своя приемник.

Филмът-летопис разказва за безсмъртието и делата на авторитарния лидер, за изключителната му мъдрост и забележителна ръководна вещина, за политическото му величие и благородство (както посочва държавната медия). Той напомня за поредица от 20 епизода, създадена в годината, преди бащата на Ким Чен-ир – основателят на Корейска народнодемократична република Ким Ир-сен, да почине от сърдечен удар на 82 години. Ретроспективата може да се разглежда като признание, че Ким Чен-ир (за когото се говори, че преди година е преживял удар и че страда от диабет и сърдечно заболяване) остарява. Обсъждането на здравословното състояние на човек, към чиято личност в страната има внушителен култ, е табу. А висшите служители в Северна Корея неизменно отричат съобщенията за неразположенията му. http://www.youtube.com/watch?v=UtIi0vQWIpw

Под знамето на сонгун – пропаганден клип от Северна Корея, качен в Youtube

Появилите се напоследък снимки с Ким Чен-ир, на които той е измършавял и немощен, а косата му видимо оредяла, отприщиха нови спекулации за здравето му. Миналата седмица Южнокорейската телевизия Уай Ти Ен съобщи за ново заболяване – рак на панкреаса, и обяви, че му остават не повече от пет години живот.

Интересът към здравето на Ким е всеобщ, тъй като той има абсолютна власт над държавата с 24-милионно население, която е сред най-бедните и затворени в света. Съществуват опасения, че смъртта му може да предизвика хаос или борба за власт, ако не посочи свой приемник.

От няколко месеца се засилват спекулациите, че поредицата от провокации от страна на Севера (изстрелването на ракета през април, ядреният опит през май и серията ракетни изпитания след това) целят да укрепят националната гордост, докато Ким готви за наследник най-малкия си син – 26-годишният Ким Чен-ун. И все пак, режимът не е възвестил на външния свят кой ще бъде новият лидер.

Анализаторът Кхо Ю-хван от университета „Данкук“ в Сеул казва, че целта на хвалебствения филм, прославящ делата на Ким Чен-ир, изглежда е да подготви почвата за обявяването на наследник. Биографичен филм като онзи, който бе посветен на живота на Ким Ир-сен, „вероятно трябва да покаже, че властта неизбежно се предава от баща на син, така че да накара севернокорейците да свикнат с мисълта, че тази приемственост е въпрос на традиция“, казва той. „Ким Чен-ир изпитва отчаяна необходимост да обърне поглед към миналото и да предаде кормилото на сина си, както постъпи покойният му баща в началото на 90-те години на миналия век,” отбелязва Чхон Сон-чхан, анализатор от института „Седжон“ – мозъчен тръст по проблемите на сигурността край Сеул.

В по-късните си години старият Ким започна да пише мемоари и поръча да бъде направен филм, който да представи живота му, и всичко това в името на митологизирането на династията Ким. Филмовата поредица изглежда съвсем уместна и за Ким Чен-ир, който е всеизвестен почитател на киното.

Част първа от „Слънцето на Сонгун* пръска лъчите си по целия свят“ разказва за ранните му години и разработената от него политическа система „сонгун“ („армията на първо място“), която е и определяща за управлението му, съобщи миналата седмица официалната севернокорейска информационна агенция КЦТА. „Впечатляващите сцени“, съдържащи се в Част първа, показват как Ким създава базираната на армията политика, ползвайки опита си от японската колониална епоха, първите години на Северна Корея след Втората световна война, Корейската война от 50-те години на 20-ти век и следвоенния период – всички събития, спомогнали за оформянето на „съвършената личност и качества, присъщи на вожда“, допълва КЦТА.
За първи път Северът създава подобен филм за Ким, въпреки че режимът направи редица документални филми за обществената му дейност, каза пред журналисти миналата седмица говорителката на южнокорейското министерство на националното обединение И Чен-джу. Тя обаче отказа да коментира каква информация дава новият филм за здравето на Ким.

На снимките, излъчени миналата седмица от държавната агенция, Ким Чен-ир е на посещение във фабрика за керемиди. На тях той е отслабнал, но не изглежда по-зле, отколкото на други фотографии от последните месеци.

Независимо от въпросителните около здравето му, Ким запази активната си практика за „даване на насоки на място“ из фабриките и заводите на страната. Досега през годината той е направил 82 такива посещения, докато през същия период на миналата година те са 57, отбелязва министерството на националното обединение.

* Според политическата система „сонгун“ Корейската народна армия има водеща роля в определянето на външнополитическите отношения и вътрешните държавни дела, а армията измества пролетариата като основна революционна сила. След въвеждането й през 1995 тя неофициално става водещата идеология в страната.

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.