Иран: как се преговаря с режим, който е във война със самия себе си?

Иранският президент Махмуд Ахмадинеджад на предизборен митинг в Техеран. Снимка: Ройтерс

Съпроводените с насилие улични демонстрации намаляха, но политическата криза в Иран изглежда се задълбочава. През последния уикенд няколко от най-високопоставените лидери на ислямската република открито се противопоставиха на опита на върховния водач аятолах Али Хаменей да прекрати дебатите около президентските избори от миналия месец. Един бивш президент, Али Акбар Хашеми Расфанджани, заяви, че правителството е изгубило доверието на много иранци. Друг, Мохамад Хатами, дръзко призова за национален референдум за легитимността на правителството.

Друг опит на Хаменей да заглуши критиките в понеделник за малко не предизвика гневен изблик от страна на загубилия кандидат-президент Мир Хосейн Мусави, който осмя пропагандните твърдения на правителството, че демонстрациите на опозицията били дирижирани от чуждестранни сили. „Вие се изправяте пред нещо ново – един пробуден народ, народ, който се роди отново, и който е тук, за да защити своите постижения“, заяви Мусави, цитиран от уебсайта си. Ако той се окаже прав, администрацията на Обама, която упорито се придържа към позицията си да се стреми към преговори с разклатения режим, ще трябва да положи повече усилия, за да се адаптира напълно към тази изключителна промяна.

Разбира се Обама е наясно, че опозиционното движение е „на страната на историята“. Той публично възприе подход на изчакване във връзка с двустранните преговори с твърдолинейното правителство на Махмуд Ахмадинеджад, като в същото време се присъедини към подновеното предложение на петте постоянни членки на Съвета за сигурност на ООН и Германия да се започнат преговори с Техеран за ядрената му програма. На последната среща на върха на Г-8 Обама подсказа, че Иран трябва да отговори на предложението до края на септември, когато ще се състои заседание на Общото събрание на ООН. Наскоро външният министър на Ахмадинеджад загатна, че Техеран може скоро да излезе с предложение.

Въпреки това е трудно да си представим как Хаменей би могъл да се пазари сериозно за ядрената програма, която повечето представители на управляващия елит подкрепят, докато в същото време води битки, за да се задържи на власт. Той може да потърси преговори със Съединените щати и с други сили като средство за укрепване на позициите си у дома, но в момента, дори и да искаше, определено не разполага с необходимия авторитет, за да направи тези отстъпки, на които се надява администрацията на Обама. Твърдолинейна фракция на Хаменей е обединена отчасти от неукротимата си неприязън към Запада.

Администрацията е подложена на натиск да постигне бързо напредък с разговорите с Иран, заради скоростта, с която Техеран увеличава ядрения си потенциал. Ако през следващите няколко месеца не се отбележи никакъв прогрес, тя възнамерява да потърси подкрепата на Съвета за сигурност за по-строги санкции.

Продължаващата борба за власт в Техеран няма да улесни спазването на този срок. Същевременно обаче тя предлага доста добра възможност за положителна промяна в сравнение със стратегия, предвиждаща преговори или санкции (която най-вероятно ще бъде саботирана от Русия). Въпреки че администрацията на Обама трябва да остане отворена за конструктивни предложения от страна на Иран, тя трябва да избягва всякакви действия, които биха довели до засилване на позициите на режима на Хаменей. Обама трябва да продължи да показва, че САЩ подкрепят тези, които търсят мирни и демократични реформи. Ако те не успеят, никоя среща в Женева няма да успее.

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.