Какво е да бъдеш лице на новините

Лиляна Боянова в студиото на новините в PRO BG, бивша ТВ2. Снимка: PRO BG

20 минути преди ефир Лили е в студиото. „ИнфрастрУктура или инфраструктУра”, чуди се на глас водещата, докато препрочита текста пред нея. В апаратната й подават къде е правилно да се постави ударението. „Май няма да мога да прочета румънското име”, смее се Лили, докато се опитва да каже името на румънец, свързано със следващата новина. От апаратната се шегуват, че не могат да й намерят румънски преводач. Всички се смеят, но с отброяването на минутите до ефир тонът на всеки от стоящите зад кадър се променя.

Лиляна Боянова води вечерните новини в студиото на PRO BG, бившата телевизия ТВ2. Завършила е журналистика в Софийския университет, магистър по Пи Ар. Изкарва стаж в различни телевизии, но в телевизия BBT работи две години като политически репортер. След това в Инфо радио 9 месеца е парламентарен репортер. Работи и в ТВ7 за предаването „Отзвук” на Диляна Грозданова.

В апаратната има близо десет души, всеки от които участва в представянето на новинарския блок. Режисьор, асистент режисьор, продуцент, режисьор на пулт, човекът за надписите, осветител, човек на аутокю-то, друг се грижи за графиките. Редакторът на новините също е зад кадър и следи дали информацията, която се представя е вярна. Друг човек от екипа пък следи програмата, която изчислява времето на емисията.

„3, 2, 1” – отброяват от апаратната, „ефир”. „Добър вечер уважаеми зрители, вие сте с новините на PRO.BG, в емисията ще видите…” „Пускай видеото”, информацията непрекъснато се подава в слушалката на водещата. Емисията минава без грешки. „Благодаря на всички – обръща се към екипа редакторът на новините – утре пак.“

Неотдавна една от най-бързо развиващите се медии ТВ2 бе преименувана на PRO BG. ТВ2 и РИНГ бяха обединени след закупуването им от международната медийна компания CME – Central European Media Enterprises – основен медиен играч за Централна и Източна Европа, в 7 европейски държави достига до обща аудитория от 97 милиона зрители. От създаването на телевизията бяха  закупени правата на „А” Професионална футболна група, „Шампионска лига” и „Лига Европа”, започнаха и да се правят новините на ТВ2. С толкова спортни предавания, новинарски емисии, първото собствено риалити на ТВ2 – „Размяна на съпруги”, ”Вечерното шоу на Азис” и „Градски легенди”, и национално покритие PRO BG хвърля ръкавицата на големите телевизии бТВ, Нова ТВ и БНТ.

В отпускарския сезон новините са на преден план. Сутрешните новини са с добре познатия Георги Любенов и Яна Грудева. Централната емисия е поверена на Валентина Войкова, бивша състезателка и треньорка по конен спорт (работила е за новините на BBT, след това в сутрешния блок на БНТ).

Апаратната на PRO BG, бивша ТВ2. Снимка: авторката

Лили Боянова води новините в 21,30. „Разликата с репортерството е, че ставаш лице на новините, задължително условие за това да бъдеш водещ, е да разбираш това, което говориш. Репортерстването е неизбежна част от това да си водещ на новини. Трябва да имаш идея как се случват нещата. Не може да си абсолютно стерилен, докато водиш, няма как да не изразиш емоция. Тя естествено трябва да е премерена, не можеш като в театъра да гримасничиш твърде много, да се смееш. Телевизията е мястото на една премерена емоция, може да си тъжен, весел – ти си човек, представяш новини за хора и няма как да си изолиран от това“ – обяснява Лили.

При толкова много конкуренция на известни водещи, с многогодишен опит, с ореол на звезди, за които жълти вестници се пълнят с клюки, Лили се държи естествено, необременена от „слава“. Говори откровено и с вълнение за професията, в която едва навлиза.

„Чисто практически погледнато – никакъв опит не можеш да имаш от лекции. Едни хора, кога отегчени, кога – не толкова, стоят пред теб. Без да си опитал, без да си го правил, без да си се гмурнал надолу с главата, няма как да се научиш.

Трябва да си готов за натоварване, готов да бъдеш пред камера, зад камера, да си винаги в час с хода на събитията, независимо дали четеш новини или си репортер  на място, трябва да си готов на малки компромиси. Например да си готов да си смениш цвета на косата (смее се)… Тази тръпка да работиш и да си част от такова нещо като новините, наистина е готино.

Трябва да можеш да импровизираш, аз все още се уча, ако трябва да съм честна. Не може много време преди старта да седиш в студиото и да четеш, защото влизаш 20 минути преди ефира. В най-истеричните моменти, в които се случват събитията влизаш 3 минути по-рано и трябва да си готов. Аз гледам да чета агенции през целия ден.

Преди ефир е малка сценична треска. С времето не изчезва. Отначало ми беше много по-напрегнато, мислех си, че или ще умра, или ще изкарам емисията (смее се). Усещането е като да отидеш на първа среща с човека, който много харесваш – като чуя шапката на новините и ми се обръща нещо в стомаха. Много е хубаво (смее се), след това мога да изчета 6 часа новини.

Критиката не е нещо, което ме притеснява, стига да е градивна. Намигването от „Господари на ефира” не е злонамерено, да речем. Всеки може да сгреши. Ако някой ти казва – това не е добре, направи го по друг начин и ще е по-добре, това ти помага. Но когато критиката обижда, излиза от добрия тон – чувствителна съм. Но в крайна сметка е важно да съхраниш себе си и да продължиш да се развиваш, защото такива критики могат да те спрат, в един момент да станеш ужасно несигурен.

Нямам много големи гафове, аз се уча от грешките си. Случвало се е да направя лапсус, да объркам камерите. Много по-страшно е, ако направиш фактологическа грешка, което мисля, че не ми се е случвало. Една от най-напрегнатите ситуации беше, когато малко преди ефир имахме информация за гръмнала газова бутилка в Скравена. В малко кафене имаше много ранени, истерия пълна, до последния момент информацията се обновяваше и  слушалката ми говореха какво да казвам по време на ефир. Беше много напрегнат ефир, нямаш написани много неща. Вярвам, че през годините съм се научила на много неща, как да бъда по-добра в това, което правя. Винаги има какво да учиш и трябва да вярваш в това, иначе няма да ти е интересно.”

Лили е на 26 години. Може би лицето й ще ни посреща на екрана години наред. В една или друга телевизия…

Арт & Шоу
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.