Родният щат на Уго Чавес – раят на отвличанията

Президентът на Венецуела Уго Чавес в национализирана ферма в щата Баринас. Снимка: Ройтерс

Разположен в подножието на Андите, венецуелският щат Баринас е известен с две неща – като бастион на семейството на президента Уго Чавес и като място, където отвличанията се превърнаха в ужасяващо често явление. В резултат щатът може да се бори за титлата „мястото в Латинска Америка, където има най-голяма вероятност да те отвлекат”.

По данни на вътрешното министерство, вълната на растяща престъпност през последното десетилетие изведе процента на отвличания на глава от населението във Венецуела пред този в Колумбия и Мексико с две отвличания на 100 000 души. Никъде във Венецуела не стават повече отвличания, отколкото в Баринас – 7,2 на 100 000 жители. Въоръжените банди процъфтяват сред беззаконието, докато семейство Чавес затяга хватката си около властта в щата. Конфискациите на животновъдни ферми и рушащата се инфраструктура също допринасят за усещането на хаос с ниска интензивност.

Баринас представлява уникален микрокосмос на управлението на Чавес. Много бедни местни жители все още сипят хвалебствия към президента, който е роден тук в бедност през 1954 година. Поляризацията на обществото в Баринас обаче става става все по-остра, а мнозина недоволстват от новозамогналите се роднини на Чавес, които управляват щата от 90-те години. Баринас е лаборатория за проекти като поземлената реформа. В същото време неотложни проблеми като насилието и престъпността остават неспоменати в многобройните билбордове, възхваляващи господството на семейство Чавес.

„Така изглежда анархията, поне този тип анархия, в който семейство Чавес трупат богатство и власт, а ние, останалите, се страхуваме за живота си“, коментира 57-годишният Анхел Сантамария, скотовъдец от град Нуева Боливия, чиито осемгодишен син Кусто бил отвлечен, докато отивал на училище през май. Бил държан в плен 29 дни, докато Сантамария събрал пари, за да плати искания от похитителите откуп.

Губернаторът на Баринас Адан Чавес, най-големият брат на президента и бивш посланик в Куба, заяви този месец, че голяма част от отвличанията са в резултат от опитите на опозицията да дестабилизира обстановката, или представляват така наречените „самоотвличания“ – планирани от похитителите, за да разкрият недостатъците на силите за сигурност, или да източат пари от собствените си семейства. „С всеки изминал ден Баринас става все по-безопасен“, заяви неотдавна губернаторът. Чрез своя говорителка той отказа да даде интервю.

След миналогодишните избори, белязани от обвинения в измами, Адан Чавес наследи собствения си баща, Уго де лос Рейес Чавес, бивш учител, който управляваше Баринас едно десетилетие, заедно с брата на президента, Архенис – бивш щатски секретар на Баринас.  Друг брат на президента, Анибал, е кмет на близкия град Сабанета, а друг, Аделис, е топбанкер в „Банко софитаса“, която работи с щатското правителство на Адан. Четвърти брат – Нарсисо – отговаря за проектите за сътрудничество с Куба. Братовчедът на президента, Асдрубал, заема висок пост в националната петролна компания.

Политици, някога верни на президента, но впоследствие скъсали отношенията с него и със семейството му, твърдят, че фамилията Чавес е натрупала богатство и земи чрез серия от сделки, сключени с подставени лица. Опозиционният лидер Вилмер Асуахе обясни с подробности пред прокурори и законодатели, че откакто бащата на Уго Чавес беше избран за губернатор през 1998 година, семейството е натрупало по незаконен начин над 20 милиона долара. Националното събрание, контролирано от хора, верни на Чавес, направи кратко разследване на тези обвинения и стигна до извода, че са неоснователни.

„Докато правителството се обгръща със социалистическа риторика, ние изпадаме в неокапиталистически хаос, в който са важни единствено парите“, коментира Алберто Сантелис, издател на малкия опозиционен вестник „Пренса“.

Една от причините за зачестяването на отвличанията е навлизането на пари от продажбите на петрол в местната икономика. Някои семейства успяват за кратко да натрупат състояние благодарение на връзки с големи инфраструктурни проекти.

Нов футболен стадион, строен под надзора на Аделис Чавес, на стойност над 50 милиона долара, все още е недовършен – две години, след като на него се игра първият мач през 2007-ма. Пейзажа в Баринас изпъстрят и други недовършени градежи. Наблизо се намира недостроеният Музей на равнините, в който трябва да бъде прославена културата на родното място на президента. Голям мол стои полузавършен, след като инвеститорите отхвърлиха изискванията на строителните профсъюзи.

Повече от десетилетие след началото на управлението на фамилията Чавес, Баринас все още е най-бедният щат във Венецуела. Средният месечен доход на едно домакинство е около 800 долара, по данни на Националния статистически институт. Отвличанията, от които някога се бояха само богатите, вече застрашават и бедните. Тази година тригодишно момиченце беше отвлечено в гетото на Ми Хардин. Когато похитителят разбра, че единственото по-ценно нещо, което притежава майка му, е хладилникът, той я накара да го продаде, за да плати откупа за дъщеричката си.

Специалисти по отвличанията тук твърдят, че похитителите участват в две колумбийски бунтовнически групи, една малка венецуелска партизанска фракция, наречена Боливарски фронт за освобождение, други престъпни банди и корумпирани полицаи. Само малка част от отвличанията завършват с изпращане на извършителите в затвора.

„При ширещата се безнаказаност в Баринас как може нашето правителство да каже на хората в очите, че те се отвличат сами?“, пита 38-годишната Луси Монтоя, собственичка на железария, чиято 41-годишна сестра Дорис, майка на три деца, беше отвлечена през март. Похитителите на Дорис Монтоя не са я освободили и не са се свързали със семейството й, след като получили искания откуп през май, казва Луси Монтоя и добавя: „Начинът, по който действа правителството по отношение на тази криза, е оскърбление към нашето достойнство на човешки същества“.

Новите данни показват, че отвличанията са скочили до 454 случая през първите шест месеца на 2009 година, от които 66 са в Баринас, в сравнение с между 537 и 612 за Венецуела за цялата 2008 година. Чиновниците обаче признават, че действителният брой вероятно е по-висок заради многото случаи, за които никой не съобщава.

Тук, в Баринас, жертвите беснеят срещу бездействието на президента и неговото семейство. „Нашата управляваща династия на практика ни казва, че спокойно можем да бъдем пожертвани“, коментира 38-годишният Родолфо Пеня – бизнесмен, който беше отвлечен миналата година. „Единственото друго логично обяснение е, че те са толкова опиянени от властта, че не забелязват кризата, която се развива под носа им“, добавя той.

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.