Болшой театър – легендата падна жертва на безотговорност и корупция

Болшой театър през ноември 2008 година. Снимка: Ройтерс

Откриването на прочутия Болшой театър в Москва, затворен от 2005 година за грандиозно обновяване, се бави на фона на зачестяващи критики към ремонтните работи. Александър Ведьорников, който от 2001 година беше главен диригент на театъра, подаде оставка, оспорвайки художественото ръководство и проточилия се ремонт. „Струва ми се, че реконструкцията не върви в правилната посока“, каза музикалният директор. „Реших да се дистанцирам възможно най-много“, добави той. Отлаганото на няколко пъти откриване на престижния театър е насрочено за 2 октомври 2011-та с операта „Руслан и Людмила“ на Михаил Глинка, поставена през 2003 година от Ведерников, който възстанови оригиналната партитура.

Прославял руската култура при всички режими, Болшой театър е построен преди повече от 150 години на няколко крачки от Червения площад на заблатен терен. Преди да бъде затворен беше в окаяно състояние. Акустиката на бляскавата зала с пурпурно кадифе, позлатени ламперии и искрящи кристални полилеи се влоши след построяването на метрото през 30-те години на 20-и век. Сцената и кулисите с ръчно монтирани декори от няколко десетилетия не бяха годни за големи спектакли със световна слава.

Основната цел на ремонта е да се укрепят основите на сградата, подкопани от ерозията, както и да се изгради обширно подземно пространство на четири нива, където да се настанят гардеробите и бюфетите.

През 2004 година, когато петродоларите се сипеха като порой, Кремъл реши театърът да бъде обновен. Тогава цената на ремонта, започнал в средата на 2005 година, беше изчислена на 700 милиона долара. През четирите години на ремонта, проточил се с една година повече от предвиденото, държавата похарчи 15,6 милиарда рубли или 500 милиона долара, каза Любов Бушуева, говорителка на обекта, на който работят 2000 души. „Всъщност сумата на похарчените пари е държавна тайна, а досега са положени само новите основи и някои тръби“, писа седмичникът „Итоги“.

Качеството на ремонтните работи е незадоволително, казват неколцина известни руски архитекти, сред които вицепрезидентът на руската Академия за архитектура и строителство Вячеслав Иличов. Те изпратиха на властите писмо, в което излагат възраженията си.

Междуведомствената комисия, създадена през май от Кремъл за контрол над ремонтните работи, не успя да спре критиките, сипещи се от всички страни. В началото на юли влиятелният кмет на Москва Юрий Лужков, недоволен, че обектът се изплъзна на протежетата му, прибави гласа си към критичния хор и публично заяви, че се изразяват силни опасения за здравината на сградата. „Болшой е жертва на пълна липса на контрол и на чудовищна корупция“, каза неотдавна експертът Алексей Клименко, съветник на главния архитект на Москва. За него няма съмнение, че са отклонени огромни средства. „На мястото на историческия паметник сега се изгражда поредната пародия в серията обновени обекти в Москва – като Манежа и Гостиний двор, запазили само фасадите си,” добавя експертът.

„Онова, което става с Болшой, на юридически език се нарича фалшификат“, каза архитект Никита Шангин, бивш ръководител на обекта, който подаде оставка преди шест месеца в знак на протест срещу неизпълнението на първоначалния проект за обновяването на театъра.

По БТА

Арт & Шоу
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.