Божидар Димитров министър – много тъпо. Но не защото е агент на ДС

Божидар Димитров стана измислен министър на измислено министерство на българите в чужбина. Само защото е приятел на Бойко Борисов и трябва да му се намери престижна работа. Голяма глупост.

Няма ли Външно министерство за българите в чужбина?
Бойко Борисов обеща да съкрати няколко министерства, за да “дойдат парите у хората”. Това се оказа демагогия. Да, Божидар Димитров няма да има министерство, но пак ще направи администрация от 20 души. Толкова беше и администрацията на Плугчиева – министър по усвояването на еврофондовете, което се закрива. Но кое е по-нужно – дали министър по фондовете или по евроинтеграцията (което също се закрива) или министър на българите в чужбина?

Въобще, циркът с министерствата продължава вече 20 години. Кабинетът на тройната коалиция събра в едно енергетиката и икономиката заради Румен Овчаров. Бяха отделни. Сега Борисов прибави към тях и туризма, който беше агенция. Що? Нормално е туристическа страна като нашата да има министерство или агенция. А според някои икономисти сега с това събиране няма да намалеят хората в администрацията на мегаминистерството на икономиката, енергетиката и туризма, ами ще се увеличат поне с 200 души.

Спорно е и слагането на Агенцията по горите под шапката на министерството на земеделието. Не от 20, ами от 40 години тия гори ту ги вкарват в министерство на земеделието, ту ги изкарват в отделно министерство или комитет. Сега ги обособиха в Агенция по горите по препоръки на западни експерти, за да бъдат независима институция и да не им се бърка министерството и политиците на власт. Голяма борба беше с ДПС да отдeлят горите в агенция и така те им се изплъзнаха. Само че Борисов с един удар ги прати обратно в министерството. Сега министърът е негов, ама след 4 години (дай Боже да не е по-рано) току виж в министерството седне пак някой крадльо от ДПС.

Към министерство на образование е лепнат етикет “и младежта”. А агенцията по спорта става министерство. Нормално за премиер, който е каратист и е висял години в тернировъчни зали, да направи министерство на спорта.

Закрито е министерството на Емел Етем – създадено заради нея. Да, беше нелепо. Но да се надяваме пожарникарят Борисов ще обърне внимание на проблемите в тази област, защото природозащитниците очакваха при толкова горски пожари (които ще се увеличават при климатичните промени) правителството да купи един самолет за гасене, а не да раздува администрацията на Етем.

Закрито е министерството на държавната администрация. Дали навреме? Брюксел посочва като един от най-големите проблеми недостатъчната, лоша и необучена администрация. Министерството на Николай Василев може би изигра своята роля, въведе някакъв ред, обучение, стандарти, може би вече няма нужда от него. Но беше по-цивилизовано Борисов да каже преди изборите – ще преценим нуждата от това и това министерство. Има излишни. Вместо да се репчи как щял да закрива, пък сега открива нови.

В тая каша най-малкият проблем е, че Божидар Димитров бил агент на ДС, за което плачат сините. Той е избран с внушително мнозинство, като гласоподавателите много добре са знаели, че е такъв. Сините с една тъпа логика искат да изключат от изборите някакви хора като Димитров, а същевременно се оплакват, че БСП се опитвала да прави същото с тях.

Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.