Вайнерчук – дегустаторът аматьор, който превзе Интернет + видео

Гари Вайнерчук. Снимка: Официален сайт на Вайнерчук

Той е на 33 години, роден е в Бобруйск в СССР (сега в Беларус), живее в Ню Йорк, и през тази година за съвсем малко не успя да попадне в класацията на Forbes за 25-те най-влиятелни Интернет-знаменитости. Още през 2003 г. сп. Market Watch предугади бъдещето му развитие и му присъди наградата “Market Watch Leader”, като по този начин той се превърна в най-младия й носител.

Гари Вайнерчук се занимава с вино, дегустира вино, селектира вино и пише за вино – онлайн. Разбира се, продава вино, не само онлайн, но и по традиционния начин чрез фамилния магазин в Спрингфийлд, Ню Джърси. По времето преди Гари да започне да ребрандира семейния магазин под името Wine Library през 1997 г.и да стартира своя видеоблог Wine Library TV през 2006 г. оборотът на фамилния бизнес е 4 милиона долара годишно. Днес е около 50 милиона, а 80 000 души гледат коментарите в блога му всеки ден, докато 160 000 го следят в Twitter. Което явно се отразява и на продажбите, след като неговият сайт през последната половин година вече изпреварва по популярност Wine.Com който доскоро беше безспорен лидер във винарското Интернет пространство (по данни на Alexa.com).

Три бели вина, за които говорят всички
– епизод от видеоблога на Гари Вайнерчук

Постигането на такъв успех в рамките на по-малко от три години е забележителен, но и цената е висока. През април 2008 г. Вайнерчук споделя пред Wired, че разпределението на неговото денонощие изглежда по следния начин в среден брой часове и минути:

12 часа и 12 минути в отговаряне на електронна поща
4 часа и 24 минути в сън
3 часа и 1 минута в срещи
2 часа и 29 минути в пътуване
1 час и 14 минути във връзка с почитателите си, изполвайки Facebook, MySpace, Twitter, Pownce, YouTube, Viddler и форумите на tv.winelibrary.com
25 минути в четене на блогове
24 минути в хранене
22 минути в създаване на своя видео блог

Любителите на виното му се доверяват не само заради тази очевидна всеотдайност, но и защото се търсеше, поне сред онлайн търсачите на вино, човек, който споделя честно мнението си без да залага на омръзнали маркетингови техники.

“Вярвайте на небцето си, опитвайте вината, които харесвам, както и онези, които не харесвам, но се вслушайте в причините, поради които ми харесват или не. От тази изходна позиция използвайте собствения си нос, език и глава, за да научите собствените си предпочитани и нехаресвани вина. Бъдете себе си.” Именно послания като това, звучащи като идващи от друга, нормалната, вселена в сравнение с надутите фрази на известни дегустатори и сомелиери му спечелиха огромна и бързо растяща популярност. Всъщност той и без друго нарича сам себе си “сомелиер на социалните медии”, имайки предвид социалните мрежи в Интернет.

Понякога неговите дегустации на живо произвеждат резултати, различни от тези на дегустаторите от традиционните печатни издания. При дегустацията на австралийското Schild Estate Moorooroo Shiraz от 2002 г. той му даде 81 точки от 100, описвайки го: “То има мирис по-скоро на научен проект, отколкото на вино.” Дегустаторите на списание Wine Spectator го нарекоха “блестящо, облагородено и интензивно” и му дадоха 93 точки. Дори и това му носи популярност, защото растящата общност на любителите на виното няма време и желание да вниква в помпозната терминология на традиционните дегустатори. Или казано по неговия начин: “Не се чувствайте притиснати да харесвате популярни марки или това, което препоръчват експертите. Купувайте онова, което отприщва “гръмотевицата” у вас.”

За съжаление за българските вина на сайта на Wine Library се споменава единствено в секцията с форуми, в които общуват неговите почитатели. Иначе в листата за продажба присъстват унгарски, гръцки и грузински вина и дори молдовското Braneshty Kagor. Което едва ли се дължи на неговото лично нежелание да дегустира български вина.

Защото Вайнерчук изповядва една философия, типична за новото Интернет поколение. А именно, че науката за виното и дегустацията на вина не е някаква тайна наука, обвита в мистичен ореол и достъпна само за малцина избрани и посветени, а е едно всекидневно занимание, което може да носи радост на всеки човек. А Интернет пространството е идеалното място да споделиш собствения си опит в това отношение. Всъщност във винарската индустрия тепърва ще се чува все повече и повече за Гари Вайнерчук, който вече е безспорен фактор в нея, при това дошъл буквално от нищото.

Виното
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.