Коментатор във вестниците арестуван за корупция. Иде ред и на щатен журналист

Петкан Илиев, преподавател в УНСС и коментатор на “24 часа” и др. вестници е задържан за схема за купуване на изпити. Самият Илиев е участвал в програми за противодействие на корупцията и е писал статии, в които анализира това явление.

Кой каза, че в България са корумпирани само лекарите, полицаите, съдиите? Хората, които говорят за корупция от медиите, също не правят изключение. Наближава, денят, когато не само автор на статии, ами и щатен журналист може да бъде задържан за корупция.

Още няма доказателства за вината на Илиев, той не е осъден, но никой не се съмнява, че в УНСС мирише. За купуване на изпити там и за рушвети, за да влезеш в университета, се говори като за нещо естествено. Един Петкан да е, на ръце да го носиш. Знаят се тарифи, явки, начини да стигнеш до нужния човек, кодови думи, с които да си поискаш.

Преди 2 години e-vestnik пусна материал със заглавие “Колко струва изпит в УНСС?”, в който се описваха подробности и тарифи. До момента този текст е четен към 40 000 пъти, което за нас беше изненада. Той се чете всеки месец, изровен от търсачките в Интернет, а щом дойде сесия, се прочита по още няколко хиляди пъти, и продължава да бъде актуален (виж тук).

Всички са против корупцията, а са готови да плащат. И най-страшното е, че тя е и сред хората, които говорят против нея от медиите.

Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.