Българи направиха нов вид търсачка за снимки в Интернет

На състезание за ИТ иновации

Екипът, спечелил първо място за търсачката си за фотографии – отляво надясно: Христо Георгиев, Павел Андреев, Георги Къдрев. Снимка: авторката

Христо Георгиев, Павел Андреев и Георги Къдрев се събрали с идеята да направят някакъв български продукт, който да направи бум в световен мащаб. Наричат себе си уеб-ентусиасти. Създали са нов вид търсачка на снимки в Интернет (виж подробно по-долу).
„Смятаме, че има възможност това да се случи“, каза Христо, минути след като научи, че тяхната фирма Stock Podium, създадена специално за реализиране на идеята им, се класира на първо място на Националния кръг на световното състезание за технологично предприемачество (IBTEC), което се организира ежегодно от „Интел“ (Intel) и Университета „Бъркли“ (Berkeley), Калифорния, САЩ.

Проектът на Stoc Podium представлява високотехнологична интернет платформа за бързо и лесно търсене на снимки на конкретни цени в множество източници едновременно не само по ключова дума, както работят големите търсачки,  но и визуално. През октомври тримата уеб ентусиасти ще представят с него България на регионалното състезание в Израел. Вторият финалист ИТ компанията Greenergy Consulting, който също ще се състезава в Тел Авив, представи проект в областта на енергийната ефективност в строителството – софтуерна система за управление на разхода на енергия на сградите.

Последният кръг на световния конкурс е в САЩ.

Превръщането на иновативни идеи в реален бизнес е основната цел на състезанието за нови технологии  NOVATech 2009,  което се провежда за четвърти път в България. Тази година до него бяха допуснати 11 от  общо 20 отбори от програмисти, уеб дизайнери  и ИТ специалисти от бизнеса и академичните среди. Петчленно жури от представители на БИМТ, инвестиционния фонд NEVEQ, ИТ компанията GRAMMA NET IS, Българска мрежа на бизнес ангелите (BBAN) и финансовата компания CrediBul избраха победителите на базата на критериите  – иновативност на технологиите, приложимост, конкурентност, бизнес модел, пазарен потенциал и др.

Проектът за търсачка на снимки

Тъй като Павел и Христо се занимават със снимки в ежедневната си работа, а Георги –  с техническа обработка на фотографиите, те решили, за да улеснят своята работа и потребителите на изображения –  да направят “търсеща машина за така наречените сток-фотографии”. Това са снимки, които се продават на много ниска цена и са с изяснени авторски права.  Достъпни са и хората ги купуват.

В България все още се предпочитат “безплатни” снимки, но на Запад е неприемливо да използваш някаква снимка без да си уточнил авторското право или  без да си заплатил по някакъв начин на фотографа, който я е направил. В последните няколко години на пазара широко навлязоха агенции, които продават снимки на много ниска цена, обяснява Христо. Старият модел на големите агенции, които продават снимки, е да предлагат  фотографии с високо качество, но много скъпи, обяснява Христо предимствата на тяхната идея. Най-ниската цена  е около 50 долара. Докато при микро сток концепцията снимка в ниската резолюция, обикновено струва 1 долар. Тоест снимка – долар.

„Скоро четох интересна статистика, че един от фотографите, които предлагат сток-фотографии е спечелил около 1 милион долара от такива микро продажби. Защото неговите снимки просто се продават 1 милион пъти“, обясни Павел Андреев, който заедно с Христо от три години върти фирма за уеб дизайн.

Понеже откриването на снимки по ключови думи е трудоемка задача, ние решихме да дадем възможност на потребителите да търсят изображения и по визуални критерии. Когато изберат снимка по ключова дума,  търсачката (системата) предлага автоматично други, които са подобни визуално – като форма, цветове, текстура, формат и т.н. и са на същата цена. Това е изключително удобно, тъй като и фотографите, които продават своите снимки чрез сток-агенциите, и хората, които ги купуват, изпитват затруднения да описват с думи снимките, когато ги качват или търсят.

Друго положително качество на проекта е, че се обединява съдържанието на няколко от най-големите сток-сайтове – Fotolia, Dreamstime, StockXpert, 123RF и FeaturePics, с идеята след време да наберем и собствени сток-фотографи.  Така създаваме удобство на дизайнерите, агенциите и др. да търсят от едно място нужните им изображения, а не да се ровят в различни агенции, разказва Христо.

Целта е да се намали времето и усилията, които хората влагат в откриването на качествени снимки с изяснени авторски права и на достъпна цена. В световен мащаб има много малък брой подобни проекти, като те все още не се придобили популярност поради неудобния потребителски интерфейс, който предлагат. За разлика от тях уеб ентусиастите ще предоставят на клиентите си удобствата, които са свикнали да имат на разположение в сайтовете на големите агенции, като допълнително ги улеснят с търсене на база на визуална подобност и обединяване съдържанието на няколко сайта.

Основната целева аудитория е навън, тъй като пазарът е много по-голям като обхват, като покупателна способност и като култура, в България все още гледаме, ако може да минем безплатно. Евтино може, но безплатно не би трябвало, защото все пак трябва да се зачете и трудът на фотографа, поясняват авторите на проекта.

Между другото има вече български фотографи, които използват такава услуга, те предоставят своите снимки и са ползвали сайтове като нашия, казва Павел. До средата на август ще  стартира търсещата машина за сток-фотография и до 6 месеца се надяваме да изградим доверие в агенциите, така че да ни разрешат да препродаваме снимките им. Преди да започнем да продаваме собствени снимки цената на снимките ще зависи от агенциите, чието съдържание агрегираме. Типичната цена на сток-снимка варира между 1 и 10 долара според резолюцията и начина на използването й. В случай, че се разраснем, ще привлечем и собствени фотографи, чиито снимки да продаваме директно. Фотографите, качили снимки, си гарантират спазване на авторски права.

Интерес за нас е глобалния пазар, но смятаме да локализираме сайта и ключовите думи за всяка от снимките на български език. Това ще е едно сериозно предимство на местно ниво, тъй като много малко агенции предлагат интерфейс и търсене на български език за креативни сток-снимки. Така например Foton.bg е добра българска фото банка на Икономедия, но нейното съдържание и фокус са към т. нар. редакторски снимки, докато нашият е към креативни снимки, казват авторите.
Според тримата уеб ентусиасти най-голяма полза от успешната реализация на проекта ще имат креативните и рекламни агенции, дизанерите на свободна практика, електронните медии, създателите на съдържание в интернет. Това са хората, които и сега използват сток-снимки, но отделят значително време за откриването им.

Като референция можем да споменем, че за презентацията, с която представихме проекта на състезанието NOVATech, закупихме 6 красиви и изразителни снимки общо за $6, но откриването им с помощта на съществуващите услуги ни отне повече от 3 часа, каза Христо. Косвено ще бъдат облагодетелствани и фотографите, чиито снимки ще могат да бъдат откривани по-лесно и бързо.

Другите проекти

Представените проекти на Националното състезание за иновативни ИТ продукти включваха технологични идеи в множество области – енергетика, екология, химия и фармация, образование, интернет, потребителски хардуер и софтуер и др. Имаше и някои малко странни и практически неприложими идеи – като монтиране върху количките за покупки в големите търговски вериги магазини – като Метро, Била, Кауфланд и др. на монитори и упътваща купувача система в лабиринта от стоки и услуги.  Или система, която да позволи предварително избиране по Интернет на стоките, които купувачът си взима от магазина, вече опаковани.

Вторият финалист – ИТ компанията Greenergy Consulting, представи автоматизирана комплексна софтуерна система за управление на разхода на енергия в сградите.Снимка: авторката

„Всички проекти са интересни. Част от тях имат много сериозно потенциално влияние върху глобални въпроси – разработка на лекарства или повишаване на енергийната ефективност с огромни проценти на сгради“, коментира членът на журито и управител на успешната ИТ компания GRAMMA NET IS Васил Величков.

Според него обаче общото впечатление е, че всички отбори трябва да поработят още върху маркетинга си – да решат как ще преодолеят бариерите на пазара , за да навлязат там, да имат успешна реализация на своя продукт. Защото всяка една добра идея си остава идея докато не бъде реализирана и докато няма приходи от нея, за да може да се развива. Докато големите компании могат да си позволят да имат 5 установени продукта, от които се хранят и от които да плащат бюджетите за развитие…за малките компании, пускането на първата версия, на първите продукти са изключително важни. Колкото по-бързо излязат на пазара и завладеят някаква пазарна позиция и започнат да имат приходи, толкова по-лесно е да си намерят следващите етапи на финансиране и развият продукта.

Като идея, технология, иновация е интересен  проектът на екип от учени, който може да помогне за значително съкращаване на ресурсите и времето за разработване на нови лекарства. Създаването на нови лекарства отнема на фармацевтичните компании милиарди и страшно много години. Затова в момента те са спрели да разработват лекарства, от които не могат да направят луди печалби. В резултат в 21 век има много елементарни болести, които никой не  лекува, защото няма интерес да ги лекува.

Журито открои на символичното трето място продукта Envision на отбора Mindpoint. Това  e иновативна интерактивна система предназначена за подобряване на образованието в началните класове на публичните и частните училища чрез използване на информационните технологии. Той предлага възможност с много малко ресурси и средства една класна стая в началното училище да бъде оборудвана, така че всеки един от учениците да се чувства част от процеса. Не случайно в Унгария се харчат страшно много пари за електронно обучение – както в началното училище, така и в университетите. Там държавата има политика в тази насока и са много напред в цяла Западна Европа.

Екипът, нарекъл себе си Mindpoint, печели трето място с продукта Envision – интерактивна система за електронно образование в началните класове. Снимка: авторката

„Новото поколение расте с компютри в ръцете, мама и татко живеят в друг свят. Те няма да имат избор, просто такъв ще бъде начинът им на живот. Затова много по-лесно е да им привлечеш вниманието с електронно обучение отколкото с безумните учебници, по които нашите деца трябва да учат, които като стигнеш до 8 страница – искаш да удушиш екипа, който го е създал“, коментира още Величков.

Представените проекти включват технологични идеи в множество области – енергетика, екология, химия и фармация, образование, интернет, потребителски хардуер и софтуер и др.

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.