Хилари Клинтън залага репутацията си на преговорите с Китай

Държавният секретар на САЩ Хилари Клинтън на първата сесия от американо-китайския стратегически и икономически диалог във Вашингтон на 27 юли. Снимка: Ройтерс

Държавният секретар Хилари Клинтън назначи специални пратеници, за да се справи с най-тежките проблеми пред външната политика. Но тя запази за себе си отношенията с Китай в момент, в който Вашингтон търси подкрепата на Пекин по проблеми като Северна Корея и Иран.

Тази седмица Клинтън и финансовият министър Тимъти Гайтнър ще бъдат домакини на двудневни „стратегически и икономически“ разговори с високопоставени китайски представители. По времето на Буш тези срещи традиционно се организираха от финансовото министерство.

Клинтън, която за известно време остана настрана от някои процеси във външната политика поради счупен лакът, се стреми отново да се наложи като ключов играч насред слуховете, че част от нейната роля в провеждането на външната политика е преминала в ръцете на президента Барак Обама – нейният съперник в миналогодишната надпревара за номинацията на Демократическата партия за кандидат-президент.

Правителствени служители твърдят, че Клинтън, чието първо посещение в чужбина беше в Китай, иска подобряването на отношенията с Китай да бъде нейното знаково постижение. Тя планира да измести фокуса, който досега се поставяше до голяма степен върху икономическите връзки, към едни „по-всеобхватни“ взаимоотношения. „През последните няколко години диалогът клонеше значително към икономическата и финансовата сфера“, отбелязва говорителят на Клинтън Пи Джей Кроули. „Мисля, че новата роля на Клинтън отразява завръщане към един наистина широк спектър от въпроси, от доста тясното поле, върху което бяха концентрирани отношенията през последните няколко години“.

Целта на разговорите във Вашингтон е да се създаде рамка на програмата на администрацията на Обама по отношение на китайското правителство, което изпраща почти всички свои основни представители на срещата. „Ако погледнем отношенията между САЩ и Китай, ще видим, че те са малко наднормени в икономическата сфера и недостатъчни по отношение на сътрудничеството в областта на сигурността и външната политика“, отбелязва специалистът по Китай в центъра „Никсън“ Дрю Томпсън.

Освен стабилизирането на разклатената световна икономика, друг фокус в разговорите ще бъде промяната в климата и чистата енергетика – област, която Клинтън отбеляза като приоритет на своята дипломация с Пекин и в която експертите очакват най-голямо раздвижване.

ВЛИЯНИЕ В ООН

Като постоянен член на Съвета за сигурност на ООН с право на вето, Китай има голямо влияние върху външнополитическите въпроси, които най-много безпокоят САЩ, начело с ядрените амбиции на Иран и Северна Корея. „За първи път въобще в историята на отношенията между САЩ и Китай имаме големи глобални проблеми, които попадат в центъра на двустранните отношения“, коментира Кен Либертал от института „Брукингс“.

Китай неохотно даде съгласието си за три вълни от санкции срещу Иран за неутрализиране на ядрената му програма, а Вашингтон и други западни сили искат да изстискат Техеран още повече преди края на годината, ако той не се откаже от развитието на опасни ядрени технологии, чиято цел според Запада е създаването на атомна бомба.

Когато е ставало дума за засилване на финансовия натиск върху Иран, Пекин често е заставал на една позиция с Русия, която смята, че ядрената програма на Иран е насочена към производство на повече електроенергия. Администрацията на Обама иска да разчупи този модел.  „Когато ножът опре до кокала, ако иранците не проявят добронамереност, смятам, че Китай ще се съгласи на повече санкции“, коментира Дъглас Паал от Фондацията за международен мир „Карнеги“.

Клинтън трябва също така да задържи решимостта на Китай по отношение на Северна Корея, където напрежението се засилва след няколко ракетни изпитания и ядрения опит през май. Освен всичко друго, Китай може да бъде полезен, като окаже натиск върху Пхенян да освободи двете американски журналистки, които бяха задържани през март близо до границата на Северна Корея с Китай.

Според експертите едно от най-големите предизвикателства пред Клинтън ще бъде да сложи край на продължаващото от десетилетия недоверие, породено от подозренията на всяка страна относно дългосрочните намерения на другата, отбелязва Либертал. Пекин смята, че САЩ биха направили всичко, за да предотвратят възхода на Китай, а Вашингтон таи подозрения, че един силен Китай ще подкопае конкурентноспособността и цялостното влияние на САЩ в Азия. „Смятам, че и двете страни трябва да помислят стратегически за това как да изградят доверие във връзката“, добавя Либертал, който работеше по отношенията с Китай в администрацията на Бил Клинтън.

Паал обаче предупреждава Хилари Клинтън да не залага репутацията си в твърде голяма степен на подобряването на отношенията с Китай. „Не сме в положение да ги контролираме“, отбелязва той.

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.