Ракът на кожата – ще намерят ли лечение учените?

Туристи се пекат на плажа без да се притесняват, че може да се разболеят от смъртоносния рак на кожата. Снимка: Ройтерс

Ракът на кожата е най-разпространеният вид рак, по-разпространен дори от рака на гърдата при жените или рака на простата при мъжете. Експертите твърдят, че за всяка от идните 40 години опасните меланоми може да се увеличават със седем процента. И въпреки че профилактиката е от решаващо значение, лечението на рака на кожата вълнува все повече хора. Ако туморът обаче има метастази в други органи, изгледите са лоши. Индивидуалните терапии, предложени за раковите клетки от генетиката, трябва да удължат живота на хората с рак. Как ще стане това, пише в. „Нойе цюрхер цайтунг”.

Сред многото видове рак има такива с по-добри и други, с по-лоши изгледи за лечение. За меланома, наричан още черен кожен рак, е общоприето едно: когато се открие рано, почти винаги е лечим. Но ако туморът вече е образувал разсейки в други органи, прогнозите са лоши. Толкова лоши, че доскоро всеки лекар, който се кандидатираше за подобна работа, я получаваше сто процента. Поне така твърди Леви Герауей от университета „Харвард”. „Никой не искаше да изследва меланомите, защото всички имаха усещането, че нищо не може да се направи по въпроса.”

В действителност опитът, натрупан през последните 20 години с пациенти в напредналия четвърти стадий на болестта, е крайно отрицателен. Различните химиотерапии нямат ефект върху продължителността на живота, а имуностимулиращите лекарства не действат особено. Ваксините срещу меланом, на които през 90-те години се възлагаха големи надежди, се оказаха дори вредни. „До днес няма терапия, която да удължи живота на пациентите в този стадий на болеста,” казва Герауей.

Подбор на пациентите

Скоро обаче това може да се промени. Защото междувременно станаха известни генетичните промени, които протичат при рак на кожата. И има все повече данни, че меланомите с определени мутации реагират на определени лекарства. Подобен вид индивидуализирана терапия вече се прилага успешно при страдащите от рак на гърдата и на червата. Така пациентките с рак на гръдата отдавна получават терапия, базирана на тумора им. И ако при меланома се подберат точните пациенти за определена терапия, резултатите ще бъдат по-добри.

Първите белези, че това ще се случи, бяха документирани през миналата година. Една жена, която вече имала разсейки в белите дробове и в черния дроб, получила като последна възможност лекарство, което обикновено се прилага при болните от левкемия. В тумора й обаче бил открит подобен дефект, който се среща при левкемията. И само след двуседмична терапия туморите й се свили, а жената нямала оплаквания повече от година.

Около два процента от всички меланоми носят генетичната промяна, отбелязвана със съкращението c-kit. При това често става дума за меланоми, които се развиват в лигавицата. Първите изследвания показват, че при част от тези пациенти се постига временно подобрение с лекарствата за левкемия.

По-голямата част от меланомите обаче се развиват от външната страна на кожата. Тук роля има друга промяна. В момента се тестват клинично две нови лекарства и срещу т.нар. мутация b-raf. Първите резултати бяха представени съвсем скоро на годишната конференция на Американското общество за клинична онкология. Едно изследване показало, че при 15 от 16 пациенти с въпросната мутация туморът се смалява. При пет пациенти, които нямали тази мутация, лекарството не действало.

Половин година повече

Тези резултати показват, че целенасочената терапия е възможна. Различните меланоми имат различни генетични промени и имат нужда от различна терапия. Предпоставка за това е предварителното генетично изследване на тъкан от тумора. При този подход изгледите за пациентите с меланом в напреднал стадий за пръв път са по-добри – нещо, което е вече факт при други видове рак.

Тази новина е чудесна, защото пациентите с меланом в четвърти стадий живеят от 9 до 12 месеца. „Ако до 2011 година успеем да покажем, че може да добавим към този срок още половин година, това би била голяма крачка,” казва Райнхард Думер от университетската болница в Цюрих.

Здраве, Наука & Tex
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.