100 млн. за сестрите в Либия? Приказките на Борисов често ще обикалят света

Световните медии цитираха новия премиер Борисов за платен откуп (рекет) за освобождаването на медицинските сестри от Либия. Цитират цифри – около 100 млн. долара. “Зюддойче цайтунг” пише, че Борисов вероятно искал да компрометира предшественика си Станишев, който се хвалел с освобождаването на  сестрите. Арабската телевизия “Ал Джазира” пък цитира Борисов да казва: “За тия пари можехме да освободим заложниците в Ирак” (?). Според западния печат е необичайно да се назовавава сума в такива случаи.

В числото 100 млн. са включени опрощаване на дълг от 52 млн. долара на Либия, пише “Зюддойче цайтунг”. То стана малко преди освобождението на сестрите и беше съобщено официално. Тогава никой не видя сензация в опростения дълг.

Останалата част от “рекета” е събрана във фонд за подпомагане на либийските деца, в който суми са внесли европейски държави и арабски държави, освен България. Фондът беше създаден още от правителството на Симеон и е очевидно за всички, че това е бил резултат от дългите преговори с Либия – да се откупи свободата на сестрите. Създаването на фонд е цивилизовано решение, като се има предвид, че се преговаря с нецивилизована държава като Либия. Тогава глуповатите български вестници, които години наред повтаряха, че правителствата “нищо не правят” за освобождаването на сестрите, изразиха учудване какъв е тоя фонд – поредната измислица на управляващите.

Изглежда Борисов не надскача нивото на вестниците по темата за освободените сестри. Защо Борисов назова тази сума? За да изтъкне някаква далавера? Какво значи “За тия пари можехме да освободим заложниците в Ирак”? Може би не трябваше България да освобождава сестрите?

Проблемът е, че новият премиер е по-приказлив отколкото трябва и често ще изтърсва приказки, които ще обикалят световните медии.

Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.