Цитат в десетката: Варна – най-доброто за живеене феодално имение на ТИМ

Крайбрежната алея на Варна

Алея първа. Снимка: свободинки – блог

Мисля, че вече съм само една проста, тотална, непрежалима и необратима крепостна селянка, имаща късмета да живее в „Най-добрият град за живеене“ на България, от днес с ново име и с нова пътна табела – „Внимание! Вие влизате в най-доброто за живеене феодално имение „Варна – техният град“. Както се казва – мерси, да ви се връща!

Доживях да видя що е феодализъм! Единственото радостно е, че поне не ме върнаха във времето на динозаврите, щото си е страшничко да видиш входна табела с надпис „Внимание, вие влизате в най-доброто за живеене динозавърско имение „Варна – пра-пра-пра-техният град“!

Та, ТИМ и неговите фирми си напазаруваха плажната ивица на един цял град! Това е новината. 118 дка от най-най-най-ценното нещо на Варна за по-малко от 50 евро кв. м! То, всъщност, вече не е и новина, щото май само тя беше останала непипната от новите господари на втория по големина, морската столица, най-добрият и прочие булшит и бла-бла пи ар епитети, излизащи от ненаситната паст на поглъщащата всичко машина на една групировка под благосклонния поглед на местна и централна власт.

Даа, някои припадат по проекта „Алея Първа“. Даа, там ще се инвестират средства и ще се изградят атракциони, пътища, антисвлачищни мероприятия и т.н. Даа, те си имат спечелена концесия и сертификат още през 2002 г. /по царско време, Ники Василев се хвалеше тогава/. Даа, още нищо не са построили, а само плащат концесията, щото се промени законът. Да!

Но!

Едно е да се инвестира в терен, в който инфраструктурата си остава държавна собственост. Което мен като проста гражданка, а не крепостна селянка, ме удовлетворява, щото не ми спира достъпа до плажа. Поне! Което няма да е така, ако и пътищата в един момент се окажат частни, щото сегашните те са си ги купили като терени по тази сделка. Просто, това е ивица, крайбрежна, обществена, и по-голямата част от терена е всъщност път! И е въпрос на време да цъфнат бариери навсякъде.

Просто, със сега обявената сделка цялата крайбрежна ивица на Варна става частна! Просто, със сега обявената сделка достъпът до плажната ивица на един цял град изчезва.

Защото… Как ще се стига до плажа, който ТИМ ехидно признава, че е изключителна държавна собственост? Как – хвърчейки с летящата си чиния? Как – ще паркирам на платено паркомясто, ако изобщо ме пуснат, премина през бариери, изръся се за входни такси, заобиколя оградени с червени ленти късчета плаж с чадъри и шезлонги за клиентите на този хотел, на онзи хотел, на това бистро, на онова бистро? И всичките, ама всичките … техни. Ай, да му се не види и проектът! Не го искам такъв!

А прокуратурата и новият ни министър-председател искат ли? А биха ли били така добри да го проверят и да ни кажат цялата истина? А дали пък няма отново да се променя законът за Черноморското крайбрежие, който досега не допускаше изпълнението на грандоманския мегапроект? А дали пък ТИМ изобщо ще построят нещо в тази криза сега? А за какво им е тази земя след като реализацията му по сегашния закон не го позволява и това са го признали самите те? А дали изобщо ще върнат земята след като изтече срокът на концесията, както е записано в нея, или ще продължат да събират входна такса или нещо подобно? А дали… Не знам! Никой от институциите засега не дава официална информация, най-малко от областна управа не казват какво точно са продали! Но някой трябва да отговори!

Тук е Декларацията на неправителствени организации и граждани от Варна, която споменава и за други имоти в Морската градина, продадени на ТИМ в последните дни на предизборната кампания. Преди дни ТИМ придобиха и курортното дружество „Св. Св. Константин и Елена“

Виж още текстове в блога на Ваня Панайотова

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.