ОЧИНБДСН от ТКТ

Румен Белчев

Все повече се убеждавам, че светът се управлява не от любимия на националистите таен жидо-масонски заговор, а от злокачествени, злонамерени и агресивни въздържатели.
В смисъл – трезвеници.

Напоследък трезвениците стават все по-нагли, размахват трезвостта си като бойно знаме, настояват за привилегии, и, казано между нас – държат се предизвикателно, като гейове на гей-парад.

И си гласуват привилегиите – като стой, та гледай!

Тази пролет, например, лобито на трезвениците в парламента си им  гласува амнистия.
Както е записано в закона им, на амнистията били подлежали извършените поради непредпазливост престъпления преди юли, миналата година. С изключение на тези, които са извършени в нетрезво състояние.

Значи – какво се получава?

Ако трезвеник ви рече, че срещу малко дарение би могло да се ускори одобрението или забави връщането на парите по САПАРД – все едно нищо не е било? Но ако някой насмукан пор забърше мътни очилца и ви рече: „Брато, сложи десет процента на масата и всичко ще е на шест!”, той е престъпник?

За да не мажем каша по чистата маса, нека дадем пример за действието на този закон.
Отивате, значи, през март миналата година Там, Където Трябва (съкратено – ТКТ) и казвате на Онзи, Чието Име Не Бива Да Се Назовава (съкратено ОЧИНБДСН):

– Добър ден, нося един проект по САПАРД…
– Леле – казва ОЧИНБДСН. – Да знаете колко сте много…
– Моят е много добър – казвате вие.
– Ами, оставете го ей тук, на масата, ще видим… – казва ОЧИНБДСН. – Не там, там са тия, които ще одобрим, сложете го на онази, високата купчинка…

След месец, когато пак се появявате  Там Където Трябва (съкратено ТКТ), ОЧИНБДСН притеснено бърше очила:

– Извинете, станала е грешка, чистачката ви е взела проектчето и го е предала за вторични суровини… Що не вземете да ни напишете друго?
– Вие на идиот ли ме правите? – питате вие.
– Глупости – отвръща ОЧИНБДСН. – Просто грешчица – престъпление по невнимание…  Знаете ли, тука си имаме едно такова правило – бенефициентите по проектите да ни правят малки дарения, с цел ускоряване на проектите им… Нещо като експресна поръчка…
– Това пък на какво прилича – сърдите се вие.
– Е, има и обратното – срещу друго дарение можем да забавим малко искането да си върнете парите, които не можете да отчетете…
– Това пък защо!
– Ами – за да можете в това време да кандидатствате по друг проект и да вземете някое евро и оттам…

Вие сте съвестен гражданин и отивате на едно друго място да се оплачете.

– Човекът, с когото говорихте имаше ли вид на пиян? – питат ви.
– Трезвен като морковче беше – отвръщате.
– В такъв случай нищо не можем да направим – въздъхват отсреща. – Амнистията, дето ще си я гласуват догодина, ще го хване… Виж, ако беше пиян… Един съвет – следващия път като ходите на такива места, черпете ги – тогава ще можем да ги хващаме и извеждаме с белезници през парадния вход, та да ни снима телевизията!

Вече забравих колко милиона ни спряха заради чиновнически забавяния и забравяния по непредпазливост. Пък не си спомням и някого да са извели през парадния вход.

А парите по САПАРД ги спряха. Заради трезвениците. Мирон Иванов обичаше да казва, че всички злини на тоя свят били причинени от трезвениците. Да не говорим, че Хитлер е бил и вегетарианец… Ами – така си е!

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.