Защо припадна Саркози – 10 много френски причини + видео

Френският президент Никола Саркози след среща с медиите в двора на Елисейския дворец. Снимка: Ройтерс

Първоначално светът помисли, че Никола Саркози просто е припаднал по време на джогинга. А сега – sacre bleu! (триста дяволи!) – научаваме, че той не само е бил на диета (изготвена от фитнес инструктора на Карла), ами че тази диета е включвала пълна забрана над сиренето. Забрана над сиренето? Никакво бри? Никакъв камамбер? Никакъв рокфор или реблошон? Какъв сиреноядец-изменник е той? За един французин това сигурно е съдба, по-лоша от самата смърт. Освен ако президентът Саркози не се радва чак толкова, че е французин. Да разгледаме казуса за обвинението.

1. Тича за здраве. Не, сериозно, това наистина е лошо. Известният френски философ Ален Финкелкраут се появи по главната държавна телевизия и помоли президента да престане с джогинга. „Западната цивилизация в най-добрия смисъл на понятието се е зародила с разходката. Ходенето е проява на чувствителност и духовност. Джогингът е управление на тялото“, каза той искрено обиден. Саркози според него трябва само да се разхожда, както се твърди, че правел поетът Рембо. Тичането за здраве според друг коментатор значи да се съсредоточиш върху мръсната страна на политиката със сделките и компромисите, а не върху политика в по-възвишения философски смисъл. Плюс това той често тича за здраве с тишъртка на NYPD (нюйоркската полиция), което си е чиста проба невъзпитание.

2. В стила си се доближава до президент на САЩ. Миналата година Саркози промени френската конституция, за да може да изнася реч тип „за състоянието на съюза“ на общо заседание на двете камари на парламента. Това не е било разрешено от 1873 година, за да се запази независимостта на парламента. Други конституционни промени включваха ограничение от два мандата за президент, което май също е познато отнякъде.

3. Прекарва ваканцията си в Ню Хемпшир. Не на Лазурния бряг, не в Дордон, а в Ню Хемпшир. В Америка. Когато беше в частна къща в Улфбъро през 2007 г., френските социалисти вдигнаха страхотен скандал. „Французите имат право да знаят кой щедър дарител плаща такава цена за нашия президент и към кого той трябва да прояви признателност по един или друг начин!“, разгневи се бивш земеделски министър, на когото явно просто му беше криво, че трябва да води децата в парижкия Дисниленд – отново.

4. Всъщност завижда на Великобритания. „Трябва да се запитаме защо англичаните купуват къщите ни в Дордон, Перигор и в много други области. Отговорът е прост – защото британският БВП е с 10 процента по-висок от френския, а стандартът на живот на британците е по-висок от този на французите“, каза той като вътрешен министър през 2006 година. И нито дума за ужасната ни храна или грубоватите ни червендалести лица. Това не е нормално.

5. Мисли, че е много важно да се учи английски. Английският на Саркози е плачевен, както ще ви покажат няколко невероятно смешни клипчета в ЮТюб, ако си направите труда да ги издирите. Той обаче взе уроци, преди да дойде тук, във Великобритания миналата година, а преди няколко години дори изказа мнение, че французите трябва да спрат с настояванията да ползват собствения си език в международни преговори и да превключат на английски като всички останали. http://www.youtube.com/watch?v=Hnxags924jw

6. Иска да намали разделението между църквата и държавата. Голяма скука, но адски важно. Франция е яростно светска държава без половинчатите изпълнения с нашата си англиканска църква. Всичко обаче е ужасна бъркотия, защото държавата финансира църкви, построени преди 1905 година, но е безсилна да се намесва при строежи на други религиозни сгради (например джамии). А когато французите приемат закони, които оказват въздействие върху религиите, като забраната на забрадките в училищата (което и направиха през 2005 г.), сега трябва да правят това без изобщо да споменават поименно тези религии, което е доста глупаво. Сарко иска реформа.

7. Иска да накара французите да работят в неделя. „Как да обясним, че сме единствената страна, в която магазините са затворени в неделя?“, запита той в предизборната кампания през 2007 година. Последва мъчителна борба, при която изготви проектозакон, беше принуден да се откаже от него и едва прокара втори. Още малко и ще ги накара да работят и в обедната почивка.

8. Не пие вино. C’est vrai (вярно е). През повечето време френският президент е въздържател и кара на газирана вода и портокалов сок. Това не остана незабелязано от многобройните винопроизводители във Франция. „Как да вярваме на президент, който не обича вино?“, проплака фермер от Лоара, когато продажбите на вино започнаха да спадат през 2007-ма. Тази година стана още по-лошо – в официално френско правителствено обръщение по здравни въпроси се препоръчва виното да се зареже съвсем. Това си е направо държавна измяна.

9. Оженил се е за италианка. Е, това е малко несправедливо. Карла Бруни е родена в Италия, но живее във Франция от 7-годишна. Пък и Сарко е бил женен два пъти преди това, което си е толкова френско, че няма накъде.

10. Осъжда „френската арогантност“. Като кандидат-президент през 2007 година той разкритикува администрацията на Ширак заради „френската арогантност“ по повод войната в Ирак. Само бесен франкофоб би приел френската арогантност за нещо лошо. Все едно да плюеш по швейцарците, че имат отлично чувство за време или бразилците, че изглеждат добре на плажа.

Та това е то. Сарко, самомразещият се французин. Човекът мрази всичко, с което Франция се гордее. Вероятно никога не е стачкувал през живота си. Остава само да почне да ползва сапун и да печели войни. Quelle horreur! (Какъв ужас!)

По БТА

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.