Вечно закъсняващият Путин – прекалено зает или просто с лоши обноски?

Владимир Путин с британската кралица Елизабет ІІ. Снимка: Уикипедия

Владимир Путин закъснява често – и у дома, и в чужбина, независимо дали става дума за среща с британската кралица, с китайския премиер или с краля на Испания. В това обаче не бива да се търси политическо послание, просто графикът на руския ръководител е твърде натоварен и времето не му стига, обясняват негови приближени.

Закъсненията му станаха тема на медиийни дебати през 2003 година, когато Владимир Путин – по онова време руски президент на посещение в Лондон – накара кралица Елизабет Втора да го чака дванадесет дълги минути. Печатът повдигна отново въпроса, след като испанският крал Хуан Карлос и съпругата му София го чакаха двайсетина минути привледеняващ студ в Мадрид през февруари 2006 година. При посещението му в Хелзинки в началото на юни финландската президентка Таря Халонен беше принудена да чака два часа руския президент.

В Русия тези закъснения изглежда не изненадват никого: министри, хора на изкуството, журналисти – всички го чакат търпеливо, повтаряйки си руската поговорка „шефовете никога не закъсняват, тях са ги задържали в последния момент“. През април 2001 година той пристигна на Великденската литургия „десет минути след възкръсването на Христос“, отбеляза иронично тогава руската преса.

„По-лесно е да се преброят събитията, които Владимир Владимирович (Путин) е започнал навреме“, казва говорителка на руското правителство. „Някои твърдят, че той няма усещане за време, но причината е по-прозаична – претоварен е с работа“, допълва тя.

Според антуража му Владимир Путин, който оглавява правителството от май 2008 година, работи без да брои часовете. „Той навлиза дълбоко в проблемите, изслушва хората с внимание, без да ги прекъсва“, обяснява Герман Греф, управител на „Сбербанк“, една от най-големите руски банки и бивш министър на икономическото развитие. „Всеки си има стил и ние сме свикнали с неговия“, добавя Греф, един от най-приближените на Путин. „Закъснения ли? Та премиерът идва винаги за началото на всяка среща“, отбеляза веднъж говорителят му Дмитрий Песков.

Акредитираните към министър-председателя журналисти го чакат по цели дни в резиденцията му в Ново Огарьово, край Москва, или в сградата на правителството, уплътнявайки времето си с някоя книга или с групови игри. „Той няма да дойде след по-малко от два-три часа, тъй като предишната му среща с губернаторите още не е започнала“, говореха си неотдавна те в централата на „Сбербанк“, където Путин пристигна с повече от три часа закъснение. „Това е неизбежно зло“, въздъхва Андрей Колесников, водещ журналист от всекидневника „Комерсант“ и съавтор на първата книга за Владимир Путин, основаваща се на поредица разговори с него. „Много пъти съм виждал как става това – неочакван телефонен разговор с някой държавен глава може да го задържи за час, и ето че целият му график се променя“, разказва Колесников.

Манията му да закъснява не е от вчера, казва съпругата му Людмила, разказвайки за първите им срещи. „Да дойде на среща с час и половина закъснение беше нещо обичайно за Владимир Владимирович“, споделя тя в книга от 2002 година. „Още не мога да се примиря с това“, добавя първата дама. „За мен закъсненията винаги са били признак на неучтивост, но всеки път когато най-накрая влезе в залата, Путин излъчва такава енергия, че забравям за това“, доверява на свой ред кореспондентка на голяма американска медия.

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.