Германия и Русия ще укрепват дружбата си с общ учебник по история

Германският канцлер Ангела Меркел получава цветя от руския президент Владимир Путин при пристигането си в резиденцията му край Москва. Снимка: Ройтерс

Преди година и половина по инициатива на Владимир Путин Кремъл реши, че не може да остави преподаването на история на историците и реши да сложи ред в главите на учителите. В резултат се роди учебно пособие, наречено “Съвременна история на Русия – 1945-2006 г.: учебник за учители по история” (подробности виж тук). То стана една от най-обсъжданите книги на годината като възхвалява всички, допринесли за величието на Русия и критикува онези, отговорни за рухването на империята, независимо от политиката им. Разпадането на Съветския съюз през 1991 година не се разглежда като вододел, от който започва нова история, а като злощастна и трагична грешка, спънала напредъка на Русия. Сега Русия се съгласи да напише съвместен учебник по история с Германия, с който да сближи възприятията на двете държави. Подробности за проекта представя в. „Зюддойче цайтунг”.

Германската и руската история са тясно преплетени помежду си, и са доста променливи. Още през десети век били осъществени първите контакти между Киевската Рус и крал Ото Велики. През средновековието немските купувачи се отправили на изток, а по-късно хиляди германци последвали призива на царица Екатерина Велика, немкиня по произход. През миналия век отношенията между двата народа бяха белязани с жестока борба в двете световни войни, от сталинизма, от разделението на Германия и обединението й.

За в бъдеще – за това се договориха сега Германия и Русия – двете страни искат да хвърлят съвместен поглед на събитията от историята си. По време на деветия Петербургски диалог в Мюнхен те се договориха да създадат учебник по история. Немските и руските ученици ще се запознават с историята на страните си по един и същ учебник. Първата среща на историците и преподавателите, за да обсъдят съвместния проект, е планирана за есента на тази година.

Примерът на Франция

За пример беше взет немско-френският учебник по история, който е достъпен на двата езика от три години. Засега той е единственият пример за учебник, подготвен съвместно от представителите на две различи държави. Идеята е да се даде възможност за поглед върху историческите събития с очите на другия, което трябва да помогне в борбата с предразсъдъците. В учебника става дума не само за френско-германската история, това е обикновен учебник, в който историческите събития се разглеждат от две гледни точки.

Експертите тепърва ще обсъждат въпроса какво да съдържа немско-руският учебник. Но във всеки случай отношенията между двете страни ще бъдат в центъра на вниманието. Обсъжда се вариант, при който немско-руската история първоначално ще бъде представена до 19 век включително. Министърът на образованието на федералната провинция Северен Рейн-Вестфалия, която ще ръководи проекта, отбеляза, че ако проектът бъде продължен, може да се премине към по-сложен период в най-новата история. Директорът на Института по всеобща история към Руската академия на науките Александър Чубарян, който оглавява проекта от руска страна, отбеляза, че си представя учебник, който описва събития от 18 до 20 век. При това, според него, трябва да става дума за немската и за руската история, а така също за немско-руските отношения.

„И двете страни ще внесат в проекта историческия си опит”, подчерта по време на Петербургския диалог министърката на образованието на провинция Северен Рейн-Вестфалия Барбара Зомер. Тя се надява, че учебникът ще сближи немското и руското възприятие за събитията от миналото и представянето им. „Това ще позволи да се направят още по-дълбоки връзки между двете страни, а и да се укрепи дружбата между народите ни”, отбеляза тя. Зомер си дава сметка, че в проекта ще бъдат засегнати „чувствителни теми”. Но смята, че е важно на основата на взаимно доверие да се осмислят събитията, които „обединяват, но също така разделят” двата народа.

Именно 20 век може да стане предмет на спорове между историците. Постоянно се чува критика за това, че Русия е загубила повече усилия за вътрешното преосмисляне на сталинизма, но вместо това в страната се прославя епохата на сталинското управление. Неотдавна беше сформирана комисия за „Борба срещу фалшификацията на историята” („Комисия при президента на Руската федерация за противодействие на опитите за фалшификация на историята във вреда на интересите на Русия” – б.р.), която трябва да следи за това, да се прославя ролята на Съветския съюз по време на Втората световна война. Русия например се представя като освободител на прибалтийските републики и на Полша по време на Втората световна война. Но за тези държави Червената армия беше просто още един окупатор.

При разработването на концепцията за учебника всичко това не е задължително да се превърне в проблем. Историкът Чубарян смята, че предстоят „интересни дискусии”, но не мисли, че в хода на работата на експертите ще възникват усложнения.

Здраве, Наука & Tex
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.