Тук битият си е бит и… пак става за бой

Иво Инджев

Не сънувам ли? Поглеждам водещия коментар на вестника, който по-откровено от всички служеше за ласкаене на Доган, за излъскване на образа му и за други интимни ласки с ДПС пред публиката. И виждам същия пропаганден инструмент да ругае „хората на Ахмед Доган”. Все едно, че го е писал някой такъв отвратителен, като мен. Но нищо подобно – има много мила снимка (автор: Мила Аврамова). Истината ви казвам – нахокала е ДПС и ги е предупредила да свикват да бъдат хокани. Вече е позволено. Дори е наредено да няма милост.

Какъв обрат! Какъв ли? Ами- очакван. Случвало им се е и преди. От пропагандната трибуна, от която същият Доган удобно сипеше гадости за неспособния да се защити свой съратник Ахмед Емин и наричаше покойника своя „мъжка секретарка”, сега не се гнусят да се гаврят със същите, които величаеха и обслужваха буквално преди седмици. Сякаш нямаше избелващи сапунени интервюта (на перачката Велева) от „недостъпните” за простосмъртни журналисти доганови сараи и цели лигави сериали от публикации в този дух.

Съответно в духа на промяната върви и подмазването на новия силен човек със слагаческо заглавие „Обама чака Бойко”. Нали си представяте, как Обама си седи в Белия дом, гризе си ноктите, загубил апетит, гледа в една точка, поклаща се на президентското кресло в транс и бълнува на глас „ Ех, кога ли ще дойде Бойко”!

Но да оставим предсказуемото преобръщане на тукашния обслужващ персонал. Несравнимо по-интересна и неочаквана промяна, която само показва политическата канава на уж икономически обоснованите грандиозните планове на досегашната власт, идва от руски източници.

Трябваше да си отидат „троянските коне” на Москва от властта в София и изведнъж от устата на руски експерти потичат коренно различни оценки за натрапените от Путин договори на България. Цитираният от сайта Медиапул анализатор от консултантската компания RusEnergy Михаил Крутихин определя пред „Независимая газета“ наложените от Газпром на България договори като авантюра, която изначално е изглеждала нагла и при това не е била обоснована икономически.

Друг руски експерт отива по-далеч. Александр Назаров от ИФК „Метропол” не просто обявява „Южен поток” и „Бургас – Александруполис” за излишни и толкова неадекватни икономически, че чак е удивително как изобщо има такива планове. Назаров се обявява за „напълно солидарен” с българите.

Руският експерт има пред вид българите, които може би ще предприемат сега стъпки да откачат България от „удивителните” руски проекти. Но няма как жестът му да не се проектира и върху онези българи, които от години пледират за същото, но биваха обявявани за русофоби и дори за българомразци, които не искат нашата родина да спечели от чудесните планове на путиновите олигарси.

Не, не сънувам. Всичко това се случва в реално време. Дали ще има справедливост за несправедливо охулваните тук и възмездие за хулителите? Съмнявам се. Това е вече прекалено оптимистично очакване. За „пропуснати ползи” в България никой не плаща. Тук битият си е бит и… пак става за бой.

Още текстове в блога на Иво Инджев

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.