Българската рулетка – в. „Нойес Дойчланд” за правителството на Борисов

Ще остави ли новият силен мъж вятърът да определя посоката

Михаел Мюлер

Бойко Борисов. Снимка: Олег Попов/Ройтерс

От понеделник България има ново правителство – което всъщност не е нещо чак толкова особено. Във всеки случай от февруари 1990 година министър-председателите се сменят средно на 20 месеца. И досега никой кабинет не е успял да бъде преизбран. Но пък не е имало и шеф на правителство, който – както най-новия – да заложи не толкова на програма, колкото на популизъм.

В София е парещо горещо. Тези, които както обикновено трябва да работят, се отдават в типичния за югоизточна Европа маниер на приятна почивка. Тези, които могат да си го позволят, отиват както обикновено на море или в планината. Но ето и наистина необичайното на софийското лято 2009: неколцина от онези, които иначе могат да си позволят доста неща, остават в града.

Новата власт няма да почива

Около 22 часа на площад „Независимост”, при министър-председателя, светлините светят на няколко етажа. Същото е положението и през няколко преки, от другата страна на центъра на града, където се намира министерството на отбраната. На площад „Народно събрание”, в сградата на парламента, цари енергично движение. Лъчезар Иванов (42 години), вицепрезидент на народното събрание, казва: „Министрите ни трябва да организират кабинетите си, а депутатите ни бързо да се настроят за законодателни инициативи. Ваканция няма.”

Когато Иванов казва „ние”, това означава ГЕРБ. Партията е едва на две години, ориентирана някъде в център-дясно – Граждани за европейско развитие на България. На парламентарните избори на 5 юли тя събра 40 на сто от гласовете на избирателите и получи 116 от 240 парламентарни места – но тези дни се държи така, сякаш е получила 200 процента. И вече заплашва с нови избори, ако няколкото десни малки партии в парламента, от които има нужда за еднопартийното си управление, се разбунтуват.

За това пък нейният неформален лидер Бойко Борисов, досега кмет на София, вече се закле като 11-ия български министър-председател след 1990-а. Как спечели последните избори? „Много просто, казва Александър Каракачанов, председател на Зелената партия. Просто обеща на избирателите всичко, което искат от години. Не беше за вярване, но се получи.”

В понеделник продължи да върти тибетската молитвена мелница и при обявяването на правителството си: високи доходи, растяща икономическа сила, борба срещу корупцията, социална сигурност, модерно европейско образование за всички… Нито една конкретна дума. Просто продължава да важи девиза на ГЕРБ от предизборната борба: „Ще докажем, че България може!” Дори консервативният в.”Стандарт” допуска: „На руля са хора, които ще оставят вятъра да определя посоката.”

„В момента за пръв път ведомствата работят по необичайно време от годината и от деня”, коментира Гаврил Богданов акцията „в Кремъл още свети” на новата управляваща партия. „Не мисля, че зад това се крие нещо повече от показност,” добавя текстилен инженер, който от три години е без работа. Запознахме се с него между две от многото партии шах, които играе всеки ден в парка пред театър „Иван Вазов”. „ГЕРБ спечели, защото в отчаянието си българите са готови да тръгнат след всяко новоразвято знаме.” Той избягва въпроса дали и той не е гласувал за партията. „Социалистите се провалиха напълно,” твърди мъжът за загубилите изборите – Българската социалистическа партия.

„Хората и партиите се смениха. Надявам се засега нещата да спрат дотук и да не стане по-лошо,” казва 26-годишният Борис Борисов, активист на социалистите. С последната забележка той намеква за опасността, която днес мнозина в България виждат зад непринуденото поведение на ГЕРБ от типа „ето ни и нас”: повече дирижизъм, повече индоктриниране, дори посягане на конституцията, за да се мине от парламентарна към президентска република – разбира се, начело с Бойко Борисов.

Лявото крило на социалистите вижда своя шанс

Неговият съименник – Борис Борисов – млад докторант от Софийския университет, е член на лявото крило на БСП и не казва добри думи за досегашния премиер от партията си: „През последните години се водеше дясно-социалдемократична, напълно откъсната от народа политика, казва той. Като започнем от ангажимента с войната в Ирак на страната на САЩ и стигнем до неспособността или нежеланието да се действа активно срещу корупцията.”

Разбира се, след шумното падение на партията от 31 на 17,7 процента, лявото крило на БСП вижда своя шанс. Борис настоява за предстоящия партиен конгрес да бъдат избрани нови делегати. Като реалистична водеща фигура се спряга името на члена на ръководството на партията Татяна Дончева. Във всекидневника „Труд” 52-годишната Дончева самоуверено мина в атака. „От години съм алтернатива. Независимо дали някой го приема за истина или се бои от това.” Всъщност не е за вярване, че старото ръководство на социалистите ще се предаде без съпротива. Според близкия до БСП вестник „Дума” на средно управленско ниво искат да продължат пътя си със Станишев и компания.

Новите български властимащи от ГЕРБ наблюдават вътрешните борби при някогашните управляващи със състрадателна усмивка – и наливат масло в огъня като обявяват проверка на сделките на управляващите социалисти през последните шест месеца. Най-новата присъда от три години затвор заради различни измами срещу Фидел Беев, бивш депутат от Движението за права и свободи (бившият коалиционен партньор на социалистите), съвпада с концепцията на новото правителство. Тези дни ГЕРБ дори поде дебат дали е уместен имунитетът на депутатите с оглед на строгите изисквания на ЕС за борба с корупцията.

Доста усилено се дискутира и въпросът защо в парламентарния ресторант кюфтетата струват само 35 стотинки, а навън, дори на павилионите по улицата, могат да се купят повече от два пъти по-скъпо. Това може да изглежда дребнаво. Но в най-бедната страна на ЕС, при средна месечна заплата от около 300 евро, и това може да вбеси хората.

„В най-трудното време за България Бог ми даде мнозинство”, дава си новият премиер своеобразна лична характеристика в интервю за в. „24 часа”. Дори за бившия служител на Министерството на вътрешните работи, работил в полза на Българската комунистическа партия, превърнал се във войнстващ антикомунист, това звучи доста високомерно. Но Бойко Борисов и партията му ГЕРБ не трябва да се подценяват. В нея, на заден план, има някои доста полезни мъже и жени. Сред тях е немската канцлерка Ангела Меркел. Борисов е неин заклет фен. Първото му пътуване в чужбина след избирането му го заведе в Германия. Твърди се, че в навечерието на конгреса на Християнсоциалния съюз г-жа Меркел му е гарантирала подкрепата си.

Тя е налице от години чрез две приближени до коалиционните партии фондации. Политолози като Гергана Йовкова от Пловдивския университет смятат, че Борисов и ГЕРБ са изградени целенасочено от Християнсоциалния и от Християндемократическия съюз. Както в България, така и в европейския център за обучение Villa La Collina в Италия. Но в момента е малко сложно да се парадира във външнополитически план с ГЕРБ, тъй като еднопартийното й управление в парламента зависи от толерирането на националистическата, мразеща турците партия „Атака”.

Жени на високи постове, фини костюми вместо дънки

Но при целия си популизъм ГЕРБ е крайно иновативна – и поне отговаря на надеждите на мнозина. Така председателят на Зелените Александър Каракачанов продължава да се надява, че даването на държавните гори на частни спекуланти ще спре. Татяна Кметова от Центъра за изследвания и политики за жените посочва, че сега – за пръв път в България след 1990 година – има не само жена-председател на парламента, но и четири министърки (на външно министерство, на правосъдието, на образованието и на околната среда). А учителят по география Георги Попов, който преподава в софийска гимназия и спорт, се радва, че – както обеща енергичният каратист Бойко Борисов в предизборната борба – ще има и министерство на спорта. Разбира се, занапред и премиерът ще се държи по-малко недодялано и грубо. Вместо с кожено яко и с дънки, както ходеше по времето, когато беше кмет, той вече се появява – преди всичко като подчинение на условията на ЕС – само в тъмен костюм.

Така че в момента светлината свети по необичайно за годината и за деня време не само във ведомствата в София. Гори и надеждата. А българите заслужават както съжаление, така и възхита. Ако нещата не се получат с Бойко Борисов, не след дълго ще си изберат нов. Парламентарната демокрация е българската рулетка.

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.