Защо Черкизовският пазар изправи Русия и Китай на нож?

Тръговец минава със стоката си пред закрития Черкизовски пазар. Снимка: исламнюз.ру

Внезапното закриване на гигантския Черкизовски пазар за търговия на едро в Москва, на който доминираха китайските търговци, предизвика напрежение в търговските отношения между Русия и Китай. Закриването на пазара изведе на преден плана проблема с многомилиардния „сив внос“ в Русия от Китай. Търговията със стоки, които преминават границата благодарение на рушвети за посредниците, които на свой ред подкупват руските митничари, процъфтява от началото на 90-те години.

Москва, която се старае да убеди света, че се бори срещу контрабандата в рамките на дългогодишната си кампания да бъде приета в Световната търговска организация, твърди, че иска да изкорени сивия внос и че закриването на пазара ще помогне за премахването на подобни схеми.

Затварянето на Черкизовския пазар обаче предизвика остра реакция в Китай. Държавните медии обвиниха Русия, че митническата й политика е лоша. Официозът „Чайна дейли“ писа, че фактът, че китайски бизнесмени са понесли финансови загуби, буди дълбоко съжаление и нарече закриването трагедия. През уикенда китайска делегация, водена от заместник-министъра на търговията Гао Хучен преговаряше с руски представители в Москва .

Китайските търговци се оплакват, че рискуват да загубят милиарди долари от конфискуваните стоки. На пазара работят хиляди търговци, а след затварянето милицията е попречила на много от тях да си приберат стоката. Руснаците твърдят, че гарантират, че законните бизнесмени ще си върнат стоката през следващите месеци.

Смятан за най-големия подобен пазар в Източна Европа, Черкизовският пазар продаваше всичко – от облекло до храна, обикновено евтино, и на търговците на едро, и на икономисващия руски потребител. Местните власти го закриха в края на юни, като заявиха, че нарушава санитарните и противопожарни норми.

Анализатори смятат, че мярката може би цели също така да подкрепи кретащата текстилна промишленост на Русия. Преди да бъде затворен пазарът, заместник-министърът на търговията Сергей Наумов каза, че всяка сергия на пазара означава още един затворен руски шивашки цех. Според статистиката на китайското министерство на търговията през 2008 година Китай е изнесъл за Русия стоки на стойност 34,66 млрд. долара.

Лу Нанцюан, експерт по китайско-руска търговия в държавната Академия по обществени науки, смята, че всяка година от Китай към Русия текат стоки от „сивия пазар“ за още 8 млрд. долара. „Нормалното ниво на митото е някъде между 15-20 процента, но при „сивия“ митнически клиринг то възлиза на 5-6 процента. Китайските търговци предпочитат да минават по сивия канал“, казва експертът.

През септември 2008 година руската полиция извършва рейд на пазара, като конфискува стоки, които според нея са били внесени незаконно. Стоките са оценени на 2 млрд. долара, което ги прави най-големия „улов“ на контрабанда в руската история. Китайските търговци оценяват стоката на още по-голяма сума – 7 млрд. долара.

Премиерът Владимир Путин повдигна въпроса – в типичния си твърд стил – на правителствено заседание през юни. Той запита защо разследването не е дало резултати. „Резултатът в такива случаи е някой да бъде пратен в затвора. А къде са осъдените?“, каза той.

Малко след това пазарът беше заклеймен по руската държавна телевизия като свърталище на престъпността. Правоохранителните органи заведоха углавно дело, московският кмет Юрий Лужков се зарече, че ще го затвори, а висши държавни чиновници го заливаха с помия, наричайки го кочина. В края на юни го затвориха.

Руските медии и някои анализатори и икономисти предполагат, че истинската причина е да се накаже богатият собственик на пазара, който дал прием, гъмжащ от знаменитости, в чест на откриване на хотел в Турция. Премиерът Путин смятал, че събитието е безвкусно и непатриотично във време, когато Русия преживява жестока икономическа криза. Не можахме да получим коментар нито от въпросния бизнесмен – Телман Исмайлов, нито от говорителя на Путин.

Сергей Санакоев, изпълнителен директор на Руско-китайския център за търговско и икономическо сътрудничество в Москва – частна консултантска фирма, заяви, че пазарът отдавна е трябвало да бъде закрит и да отстъпи място на нови цивилизовани търговски практики, включващи адекватен контрол на качеството. „Това е краят на една епоха. В бъдеще китайските търговци ще могат да предлагат стоките си в огромни закрити молове в руската столица. Ефектът върху търговията ще бъде положителен,” смята той.

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.