Сестрите в Либия – Бойко засегна Саркози вместо Станишев

Сесилия, тогава съпруга на Никола Саркози, при пристигането на българските сестри на летището в София. Снимка: Ройтерс

Информацията мина напълно незабелязано във Франция, но оказа малък ефект в България. Миналата седмица Бойко Борисов, новият български министър-председател, обвини своя предшественик Сергей Станишев, че е платил  72 млн. долара на Либия за освобождаването на българските медицински сестри през 2007 г.

„Фокус“, националната осведомителна агенция, съобщава за репликата му, изречена на спортно събитие в София. Бойко Борисов обвини правителството за „мълчанието“ относно милионите измъкнати от либийците.

Ако това „заплащане“ срещу освобождение е извършено, то помрачава и успеха, приписван на Никола Саркози, няколко седмици след избирането му. За него президентът винаги е твърдял, че той е предимно дипломатически. Франция винаги е отричала да е плащала пари на Либия, без да се разпростира за финансовото участие на други страни.

Пет медицински сестри и един лекар в затвора в продължение на осем години

Ходът на българския министър-председател, лидер на дясно-центристката
партия ГЕРБ, е очевидно политически, защото е насочен срещу един от малкото успехи, които си приписва правителството на социалистите, което просто беше изхвърлено от властта.

През 2007 г. българите отрекоха да са плащали какъвто и да е откуп за свободата на своите сънародници, но се съгласиха да опростят дълга от 41,5 милиона евро, отпуснат на Либия за покупки на оръжие. Полковник Кадафи тогава увери, че аналогична сума ще бъде преведена на Фонда за подпомагане семействата на либийските деца, заразени със СПИН в Бенгази.

След 24 юли 2007 г., когато петте български медицински сестри и палестинският лекар бяха освободени след осем години затвор в Либия заради предполагаемо заразяване с ХИВ/СПИН на 400 деца, цари голяма неяснота за услугите, получени в замяна от Либия.

Елисейският дворец предпочита да бъде запомнена сцената с бившата първа дама, с бяло поло и изпънати черти, на пистата, заобиколена от усмихнатите и свободни заложници, и поддържа официалната теза: забележителни преговори, водени от Никола Саркози (и малко от Европейския съюз).

Генералният секретар на президентството, Клод Геан, гарантира навремето, че Франция не е платила нито цент, не е сключила никакъв договор, дори не е давала обещания.

„Французите намериха пари за семействата“

Ако не се смята Сейф ал-Ислям Кадафи, син на либийския лидер. Едва седмица след триумфа на Никола Саркози, той се разпростира на страниците на „Монд“ за въпросните насрещни услуги, обещани от Франция:

„Мога само да кажа, че французите уредиха нещата. Французите намериха пари за семействата [на болните деца]. Но аз не знам откъде са ги намерили (…)

Ще купим от Франция противотанкови ракети  „Милано“ за около 100 милиона евро мисля. Освен това има проект за производство на оръжия, поддръжка и производство на военна техника.“

Според „Канар аншене“ (2007), Либия е получила 460 млн. евро, частично осигурени от Катар, за да компенсира семействата на болните деца. Но според едно увлекателно изследване на ТСР този сценарий е малко вероятен: не към пари се стреми полковник Кадафи. А към връщане на международната сцена. Което му предлага Никола Саркози през есента на 2007 г., когато го кани в Париж.

Запитан от „Рю89“, говорител на либийското правителство отказа да коментира думите на българския министър-председател: „Не сме осведомени.“

От Рю89

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.