Увеличила се контрабандата на цигари, „Булгартабак“ закъсвал? Ами що не го приватизирахте?

Дори манекенки протестираха, защото бяха замесени в скандалите около „Булгартабак“. Снимка: Булфото

„Булгартабак” е продал с 26% по-малко цигари за полугодието, спрямо същия период на 2008 г. – оплакват се пред БТА от холдинга. Вестници съобщават с един тревожен тон как се увеличила продажбата на цигари без бандерол с около 9% за година, а контрабандата била 30% от пазара – най-високият процент в ЕС. И идеята е, че основната причина за това са високите цени.

И какво да правим сега? Правителството да намали цените на цигарите и страната да излезе от ЕС, за да угоди на „Булгартабак”? Положението щеше да е трагично, ако не беше комично.

Първо, ЕС преди 10 години натисна България да приватизира тютюневата си промишленост (същото препоръча неотдавна и на Турция, която вече го направи в по-голямата част). Защото в страните от ЕС пушенето се ограничава, забраниха рекламите, вдигат акцизите и ще ги вдигат още. Не може държавата да произвежда нещо, което все повече си свива пазара и е вид отрова, чиято продажба се ограничава с всички средства. Но тук 5 поредни правителства не успяват да приватизират „Булгартабак”. По-скоро не искат.

Тези, които сега плачат, че имало контрабанда 30%, да си спомнят, че при много компетентните финансови министри Иван Костов, Димитър Костов, Стоян Александров, Муравей Радев контрабандните цигари бяха 99,9% и бавно намаляха до над 90% към 2001. Всички купуваха евтини вносни цигари без бандерол. Продаваха се навсякъде, хайки и акции нямаше (то и сега няма). Контрабандата хранеше хора във властта (а сега?).

След 2001 г. цените на вносните контрабандни цигари започнаха да се доближават до тези на официално внесените – ЕС постави изискванията си за ценообразуването на цигарите. Контрабандата започна да намалява и на тогавашния министър Милен Велчев за малко не му хвръкна главата, когато обяви, че ще закрива безмитните магазини. Това – по искане на ЕС. През тях минаваха хиляди тонове контрабандни цигари. Тук медиите почнаха да дават обширно място на засегнатите търговци и тяхната „организация” на безмитни оператори, които обясняваха какви големи загуби щяла да понесе държавата и как се удрял родният бизнес. И Велчев не можа да закрие дюти фрий шоповете, главно под натиска на ДПС.

Много партийни фирми има в тютюна и контрабандата на цигари. Още Костов като премиер раздаде дистрибуцията на цигарите на „Булгартабак” на неслучайни фирми. Който обича да сравнява с миналото, да си спомни един зам.-министър Михайловски, зет на Йордан Соколов… С течение на годините тези дистрибуции са разпределени на квотен принцип на основните партии, независимо дали са на власт, за да им носят доходи. Сега и ГЕРБ има свои хора в дистрибуцията на цигари. Просто новата партия е приела едни хора от бизнеса с отворени обятия, те пък са се прегърнали с нея с желание.

Правителствата години наред определяха с постановления високи цени на вносните цигари, за да се продават евтино българските. Когато България влезе в ЕС, това отпадна и цените на вносните се изравниха с българските. Логично беше какво ще последва.

Тези, които сега плачат, че падали продажбите на „Булгартабак” да си спомнят как пречеха на приватизацията му и как плачеха, че ще продадат предприятията евтино. Това се отнася например за вестник „Труд”, който изписа тонове вестникарска хартия да провали първия опит за приватизация на „Булгартабак” при правителството на Симеон. После беше провален и вторият опит, което струваше главата на тогавашния министър Шулева.

Неуспелият приватизатор на „Булгартабак“ „Бритиш америкън тобако“ си купи тютюнева фабрика в Румъния и сега внася оттам на българския пазар известни западни марки на цената на българските.
Кабинетът на тройната коалиция също, кой знае защо, не приватизира „Булгартабак”. Министър Овчаров засука някакви обяснения, неговата дясна ръка и сегашен говорител на БСП Корнелия Нинова беше зам.-министър, който отговаряше за холдинга и беше в неговата управа, също не даде сносни обяснения защо не го приватизират. После дойде министър Петър Димитров и 2 години приказва сладки приказки. Резултатът е – „Булгартабак” е държавен, държавата произвежда тютюн и се конкурира с големите тютюневи гиганти, а е длъжна да ограничава продажбите на цигари с акцизи, забрани за пушене и т. н.

За това абсурдно положение са виновни изредените по-горе правителства и министри, също и някои медии, които услужливо водят кампании в помощ на един или друг бизнесмен или политик.

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.