Винча – градът, който пази тайни от 7000 г. край Дунава

Керамични фигури, открита във Винча. Снимка: Белградай

Посетителите, които разглеждат хилядолетните пластове на десетметровия вал на брега на Дунава край Винча (град близо до Белград), трудно могат да си представят, че преди 7500 години тук е съществувал град, и то най-старият в Европа. Археологическите находки потвърждават това и разказват историята на величествено селище от епохата на неолита, по време, когато търговията е процъфтявала, войни не е имало, а по тези места е кипял живот.

„Това се доказва от останките от къщи, открити при разкопки в горния слой, които са изгорели при пожар преди 7000 години”, казва Драган Янкович, който отговаря за археологическия обект. Той изтъква, че останките са се запазили толкова добре именно заради пожара, който ги е консервирал. Става дума за дървени къщи, които са били измазани и отвън, и отвътре с два-три слоя мазилка, а когато изгорели, мазилката се изпекла и на нея останали отпечатъците на дървените стени. Всички къщи са градени в правилна геометрична система, в прави редици и без дворни места около тях, което говори за градско селище.

Селището е възникнало на самия бряг на Дунава, на важен кръстопът, но на високо място, където Дунав никога не прелива. За 1000 години е имало три големи пожара, но върху основите на старите сгради изниквали нови и така се появил цял хълм с височина осем метра, на чийто разрез сега се виждат тези слоеве. „Разбрахме, че по това време не е имало войни. За това свидетелстват селищата, които са се строяли на открито, без сериозна фортификация, а няма и находки на оръжие. Т.е. това е бил един от най-щастливите периоди в историята на Европа, когато нейният център е бил на Балканите“, казва Янкович.

Той припомня, че миналата година в лондонска лаборатория окончателно е било потвърдено, че жителите на района около Винча първи в Европа са топили мед, по същото време, когато това е ставало и в Месопотамия. Търгували са с обсидиан от Карпатите, който бил един от най-търсените материали за изработка на сечива, и живачна руда цинабарит, която се добивала от близка мина и се изпозвала за получаване на рядката червена боя цинобър.

Археологическите находки се простират на площ от 15 хектара, но само малка част от повърхността е проучена и кой знае още какви фантастични тайни се крият тук. Обектът е открит от първия сръбски археолог професор Милое Власич още в началото на 20 век.

Във Винча няма адекватни условия за излагане на откритите предмети. За съхранението им все още се използва една барака, получена през 1985 година от армията, но вече доста пострадала от лошото време. Затова обектът не отговаря на изискванията, които трябва да го превърнат в туристическа атракция. Туристическа агенция „Гроцка“ в сътрудничество с фирма „Наутика“ реши да популяризира находките, като организира всяка седмица излети от Белград до Винча с кораба „Ковин“. Проблемът е, че на брега няма пристан, но собственикът на плаващия сал-ресторант „Маестрал“ предложи да откарва пътниците до брега.

Според Янкович тази година интересът към разкопките е много слаб, защото туристическите агенции ги пренебрегват и обектът се посещава от случайни посетители. Той каза, че до края на годината ще бъдат изработени и сувенири – керамични фигурки, направени от същата суровина като през неолита и по същата технология, което ще бъде най-автентичният сувенир в Европа. Цялата околност на Винча е богата на история. Известно е, че в съседното село Ритопек беше открита 28-килограмова римска златна броня.

Туристите, които решат да отидат на излет с кораба „Ковин“, ще могат да се наслаждават на прекрасната природа по Дунава, на неговите острови и брегове, да се запознаят с трите ръкава на реката, където сред дивата природа могат да се възхитят на многобройните речни чайки и на някое ято диви патици, да чуят удивителната история на двата острова край Панчево, които са възникнали от някогашен архипелаг. Директорът на „Наутика“ Джордже Радованович казва, че за Дунав е характерно, че винаги носи със себе си големи количества пясък и затова никога не е бил син, независимо че Щраус твърди обратното. Именно благодарение на пясъка, който разлага органичните отпадъци, реката е една от най-чистите в Европа.

Специална атракция на излета представлява запознаването с двата фара на устието на Тамиш, които тази година отпразнуваха един век. Тъй като фаровете на река са рядко явление, фаровете край Панчево представляват изключителни обекти на европейското наследство и са предложени за защитени исторически паметници. Построени са през 1909 година, за да повишат безопасността на тогавашното параходно плаване на входа на пристанище „Панчево“, което е било много важно международно пристанище. Пристанът и параходната гара на устието на Тамиш вече не съществуват, вместо тях са построени три нови пристанища – Дунав, Азотара и Рафинерия.

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.