Европа ще плаща газа на Украйна, но ако тя повиши вътрешните цени

Работник върти клапан на украинска газова станция близо до Боярка, Украйна. Снимка: Ройтерс

Европейският съюз и пул от международни финансови институции са готови да предоставят на правителството в Украйна кредит за покупка на руски газ. Основните условия за отпускане на заемите включват повишаване на газовите тарифи за обикновените украинци. „Много съм доволен, че беше постигнато политическо споразумение с Украйна за реформите в газовия сектор на страната. Това отваря пътя за пакета от финансова помощ, който ще бъде предоставен на Киев от международните финансови институции“, заяви шефът на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу.

От своя страна, финансистите обещаха да проучат възможността украинската Национална акционерна компания „Нафтогаз“ и правителството в Киев да получат кредит от 1,7 милиарда долара. Кредитът се отпуска, „за да бъде осигурен на компанията оборотният капитал, необходим за съхраняване на газа в подземни хранилища в Украйна, и за дългосрочно финансиране на процесите по модернизация на газотранспортната система в страната“, се уточнява в обща декларация на Европейската комисия и международните кредитори.

От една страна, това се очертава като победа на премиера Юлия Тимошенко, успяла все пак да убеди европейците, че е целесъобразно да кредитират Украйна и нерентабилния „Нафтогаз“. Ще припомним, че решението беше постигнато чрез три кръга трудни технически консултации, изпълнени с взаимни обвинения и с оплаквания на европейците, недоволни от неотстъпчивите украински преговарящи. От друга страна, 1,7 милиарда с условието да бъде „осигурена необходимата добросъвестност“ е сума, далеч по-малка от онези 4,2 милиарда, които Тимошенко едва ли не в ултимативна форма настояваше да получи от Брюксел само преди два месеца.

Най-важното обаче е, че Киев още не разполага и с тези 1,7 милиарда. Предложените заеми ще бъдат одобрени едва след като Украйна изпълни съгласувания с Евросъюза график за реформи в енергетиката. Един ден преди споразумението Тимошенко предаде на Брюксел съответния поетапен план. Страните не разгласяват подробности за постигнатата договореност. Европейски преговарящи, експерти и представители на Международния валутен фонд впрочем неведнъж са заявявали, че основното изискване е задължително да бъдат повишени вътрешните цени на газа.

Днес обикновените украинци плащат 87 долара за хиляда кубика газ, което е значително по-малко от изкупната цена и от тарифите на газа за промишлените потребители. Фактически „Нафтогаз“ продава газ на населението при нулева рентабилност, а продажбите на гориво за предприятията от комуналната енергетика му носят загуба от около 1,7 милиарда долара. Същите, които ще отпусне Западът.

Така стават очевидни причините Украйна да не проявява отстъпчивост – рязкото повишаване на газовите цени за населението ще се отрази зле на рейтинга на Тимошенко в навечерието на президентските избори. Днес обаче и Европа не желае да плаща, за да имат украинците евтин газ.

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.