Машина на времето търси производител

Няма теоретични пречки пътешествениците във времето да започнат да се записват за екскурзии

Ще стане ли Големият адронен ускорител първата машина на времето? Снимка: ЦЕРН

“За да пътуваме обратно във времето, структурата на пространство-времето трябва да бъде организирана по съответен начин”, твърди професор Амос Ори от Физическия факултет на израелския „Технион“ (Israel Institute of Technology). И макар, че идеята принципно не е нова, Ори добавя някои интересни аспекти към идеята за създаване на “машина на времето” и как това да бъде постигнато на практика. Не веднага, може би след 100-200 години. И не за пътуване в  бъдещето, а в миналото.

Статията му, публикувана във Physical Review разбуни достатъчно духовете и продължава да служи за основа на безкрайни спекулации “за” и “против” възможността да се пътува във времето, пък макар и само еднопосочно. Освен това, той е един от малкото учени със световно име, които сериозно се занимават с проблема.

Всъщност, Ори предлага не чак толкова революционна теория, базирана на Общата теория на относителността на Анщайн (Общата стига до много по-дълбоки резултати в сравнение със Специалната теория на относителността, просто наименованията лъжат). С други думи казано, пространство-времето може да бъде плоско, но може да бъде и изкривено и всичко това е свързано с гравитацията. А за да се създаде машина на времето, просто е необходимо да се изкриви пространство-времето по такъв начин, че изкривяването да се “затвори” и да надникнем в миналото. Не в бъдещето, в миналото.

Професор Амос Ори от Физическия факултет на израелския „Технион“ Снимка: официален сайт

Моделът на Ори на практика не е машина, а теоретичен модел как самото пространство-време може да се превърне в машина на времето. Моделът му успява да преодолее една от главните пречки за създаването на такава “машина” – проблемът за отрицателната плътност на материята, от която трябва да бъде изградена. Най-неприятното при този проблем е, че не е ясно дали законите на физиката въобще позволяват съществуването на такава материя. Вместо това моделът на Ори се опира на идеята за контролиране на гравитационни полета, каквито създава около себе си всяко материално тяло – разликата е, че за неговия експеримент ще са нужни полета с огромна гравитация. Изисква се обаче, само наличието на вакуум и прах и мощни енергетични ресурси.

От друга страна, скоро след Амос Ори двама руски математици – Ирина Арефьева и Игор Волович също публикуваха нещо подобно, но то не бе свързано с техните лични разработки, а по-скоро с друг проект – Големия адронен ускорител от който те очакваха да разбие структурата на пространство-времето и човечеството да започне да броди напред-назад през вековете. Това не се случва засега, а и “пространствените тунели”, на които се базира тяхната теория, си остават по-скоро екзотика, макар че руските учени винаги имат едно наум. Което не попречи в навечерието на пускане на адронния ускорител да се вдигне безумен шум как той може да разруши самите устои на Вселената.

“Да кажем, че законите на физиката, такива каквито ги познаваме, позволяват пътуване в миналото е същото като да кажем, перифразирайки Бертран Ръсел, че тези закони позволяват на една лъжица да се върти в орбита около Венера, но това е малко вероятно”, коментира тогава Браян Кокс от University of Manchester пред в. The Independent. И добави, че създаването на Големия адронен ускорител не е свързано с пътуване във времето или с идеи в тази посока. Твърдение, което трудно може да бъде доказано в рамките на научна дискусия, а не на един много специален проект на границата на конспиративните теории.

Руските математици обаче се придържат към идеята на Ори, че пътуване във времето е възможно само в обратна посока и че никой не може да се върне по-назад във времето от момента, в който е създадена първата машина на времето – независимо какво се разбира под термина машина на времето. И най-неприятното за скептично настроените учени е, че 60 години след като Курт Гьодел доказва принципно възможното съществуване на пространство-време, в което може да се пътува назад към миналото, никой не е успял да обори неговото твърдение. Както и никой не е може да каже, че пространство-време с такива свойства не може да възникне по естествен път.

Самият Ори казва, че на първо място законите на природата трябва да позволят такъв процес да се случи и след това да мечтаем за реална машина на времето, която в неговия модел е просто една първична конфигурация на пространство-времето, която може да развие такива свойства. А практически това може да се случи, използвайки някакъв тип космически кораб, но няма как с него да посетим времето преди такава машина вече реално да е работила, казва той пред сп. Popular Science. И добавя – “Ако законите на природата позволяват конструирането на такава машина, това би могло да се е случило и по естествен път преди милиард години. Тогава хората ще имат възможност да посетят и динозаврите.” Което вероятно не е чак толкова приятна перспектива пред възможността да се гмурнеш десетина столетия напред. Макар че, от друга страна, какво ще правиш там.

В текста са използвани материали на Technion – Israel Institute of Technology,  Physical Review, The Future of Things, The Independent, Popular Science

Здраве, Наука & Tex
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.