Невзрачният социалдемократ Щайнмайер срещу властната Меркел

Германският канцлер Ангела Меркел и външният министър на страната Франк-Валтер Щайнмайер (вляво) на съвместна пресконференция в Брюксел. Снимка: Ройтерс

Франк-Валтер Щайнмайер, кандидатът на социалдемократите за канцлерския пост на Германия на парламентарните избори през септември, обеща на германците изобилие от работни места до 10 години. Той е уважаван министър, но страда от липса на чар и досега така и не съумя да спечели сърцата и симпатиите на избирателите.

53-годишният Щайнмайер, настоящ външен министър на Германия в голямата коалиция на консерваторката Ангела Меркел, има репутацията на ефикасен технократ и на способен управник. Но няма качествата на оратор и на политическо животно, притежавани от неговия учител, бившия германски канцлер Герхард Шрьодер.

Допитванията до общественото мнение показват, че едва 23 процента от германците подкрепят партията на Щайнмайер. На последните избори социалдемократите спечелиха 34,2 процента от гласовете на избирателите.

Щайнмайер, който е кандидат на социалдемократите от близо една година, не успя да навакса изоставането си зад все още популярната Ангела Меркел, чието преизбиране за канцлер на Германия не буди никакво съмнение у 80 процента от германците. Според неотдавнашно допитване само 13 процента от анкетираните мислят, че Щайнмайер би могъл да спечели изборите. Дори в неговата партия тази идея се споделя от едва 16 процента от избирателите.

Министърът, избран от германските социалдемократи, за да се изправи срещу Меркел след години на разделение в редиците им между прагматичните реформатори, на които той е един от лидерите, и старата гвардия, която подкрепя една ориентирана по-наляво политика, досега не e участвал в преки избори. Щайнмайер е партиен функционер. Син е на зидар и доктор по право. Влиза в редиците на Германската социалдемократическа партия на 19 години и там гради кариера, преди да поеме поста на министър на външните работи през 2005 година.

Сега той ще трябва да влезе и в парламента на изборите на 27 септември, защото е предложен за депутат от Бранденбург, близо до Берлин. „Никога не съм планирал да стана политик. Тези неща се случват от самосебе си“, призна пред сп. „Бунте“ този усмихнат и резервиран мъж, който е женен и има една дъщеря и който се чувства по-удобно сред по-малко хора, отколкото сред тълпите.

Неотдавна  Щайнмайер призна, че един от най-големите му проблеми е да води кампания срещу консерваторите на Меркел. Защото те, заедно със социалдемократите, споделят отговорността за извършеното от голямата управляваща коалиция. „Нито една от партиите, които влизат в състава на голямата коалиция, не може да се разграничи напълно от онова, което двете партии са свършили заедно“, каза Щайнмайер пред пресата.

За Петер Льоске, политолог от университета в Гьотинген, Щайнмайер просто не може да води кампания. „По редица въпроси той е много компетентен, но му е трудно да покаже това на околните“, заяви Льоске пред в. „Тагесшпигел“.

Преди да поеме управлението на германската дипломация, където защитаваше политиката на компромисите спрямо Китай и Русия, без Меркел да му оставя широко поле за действие, Щайнмайер беше почти непознат за германското общество. Той си остана зад кулисите на властта като началник на кабинета на Герхард Шрьодер.

Щайнмайер е преди всичко архитект на икономическите реформи на Шрьодер. Те позволиха да се намали драстично безработицата в Германия до момента на настоящата криза. Но тези реформи допринесоха също и за изборното поражение на социалдемократите и зелените през 2005 година, които те загубиха с незначителна разлика от консерваторите. Реформите станаха причина и за трайното намаляване на популярността на социалдемократите.

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.