Мисията на Клинтън в Пхенян – повече рискове, по-малко слава

Американските журналистки Лаура Линг (горе) и Юна Лий слизат от самолета, който ги върна от Северна Корея в САЩ след преговорите на бившия американски президент Бил Клинтън със севернокорейския лидер Ким Чен-ир. Снимка: Ройтерс

Успешната мисия на бившия американски президент Бил Клинтън в Пхенян за освобождаването на двете задържани американски журналистки крие нови рискове за усилията на администрацията на Обама да накара Северна Корея да се откаже от ядреното си оръжие. Разговорите на Клинтън със севернокорейския лидер Ким Чен-ир доведоха до „специалното помилване“ от Ким на журналистките Юна Ли и Лора Лин от американската медия Кърънт Ти Ви, съоснована от вицепрезидента на Клинтън – Ал Гор.

Още когато стана ясно, че Клинтън е пристигнал в Пхенян, се очакваше, че ще се стигне до освобождаването на двете жени, задържани на границата между Северна Корея и Китай през март и осъдени на 12 години принудителен труд. Клинтън нямаше да замине за Пхенян, ако нямаше гаранция за успешно решение на проблема.

Севернокорейската държавна медия описа срещите между Клинтън и Ким като „откровени и задълбочени разговори по нерешени въпроси между КНДР (Северна Корея) и САЩ“, които „достигнаха до консенсус на възгледите си в опитите си да се споразумеят за тяхното разрешаване“.

Клинтън още не е говорил публично за мисията си, а администрацията на Обама отрече твърденията на севернокорейската медия, че бившият президент е предал послание от президента Барак Обама. Но мисията на Клинтън повдига въпроси, включително за умението на Пхенян да печели дипломатически победи от войнственото си поведение и това може да обърка американските съюзници и да направи по-трудно разрешаването на дългогодишния спор за ядрена програма на изолиралата се комунистическа страна.

Нервни американски съюзници

Никълас Сечени, експерт по Североизточна Азия в Центъра за стратегически и международни проучвания във Вашингтон, заяви, че най-големият риск е Северна Корея да настоява за подобен подход от страна на САЩ и към ядрения въпрос. „Няма да се изненадам, ако севернокорейците не отстъпят по ядрения въпрос, освен ако в решаването му не се включи някой от ранга на Клинтън“, каза той. Преди време Северна Корея се включи неохотно в шестстранните преговори (с участието на САЩ, Китай, Япония, Русия и Южна Корея), водени с прекъсвания вече пет години. Миналата година обаче ги напусна и настоява за двустранни преговори с Вашингтон.

„Виждали сме този модел на поведение и преди, и той може да изпрати много лош сигнал към региона, ако администрацията на САЩ внезапно премине към двустранен подход“, каза Сечени. „Това поражда безпокойство в Токио и Сеул“, допълни той.

Американските съюзници Южна Корея и Япония имат политически опасения за свои граждани, държани в Северна Корея. Отделно от тези въпроси съществува и страх, че примерът с пътуването на Клинтън ще отслаби твърдата позиция на Обама, че севернокорейците не бива да бъдат възнаграждавани за лошото си поведение. „Южна Корея и Япония продължават да са изключително обезпокоени, че в крайна сметка Обама ще се откаже от американската политика на ядрено разоръжаване на Северна Корея и ще приеме по-скромни изисквания като предотвратяване на бъдещо разпространение на ядрено оръжие,“ пише експертът по Корея Брус Клингнър от консервативната фондация „Херитидж“.

Ще смекчат ли Китай и Русия позициите си?

Паралелно с това съществува и тревога, че Китай и Русия (традиционни приятели на Пхенян, които подкрепят санкциите на Съвета за сигурност, наложени след ядрения опит и изстрелването на ракети от Северна Корея през миналата пролет), сега ще настояват за смекчаване на ограниченията, щом КНДР дава признаци за преговори. Подчертавайки, че Северна Корея трябва да направи нещо повече от това да преговаря, Скот Снайдър от Фондация Азия във Вашингтон заяви: „Резолюциите на Съвета за сигурност на ООН не предвиждат, че ако севернокорейците се съгласят да преговарят, всички санкции ще отпаднат.“

Администрацията на Обама, която обеща да отучи Северна Корея от навика й да очаква „отплата за непокорството си“ трябва да се придържа към това обещание и да не бърза да търси пробив по ядрения въпрос, отбелязва той. „Фактът, че бившият президент Клинтън не е в позицията да обвърже администрацията по определен начин, дава на Обама прикритие и възможност да оцени резултатите“, допълни Снайдър.

Сега пред Обама стои трудната задача да използва каквото и да е благоразположение, което посещението на Клинтън е породило, като в същото време запази петте страни в ядрените преговори обединени около становището им да притиснат Северна Корея по ядрения въпрос. „Притискането на Северна Корея и едновременно с това оставянето на отворена възможност режимът да получи значителни облаги, ако се откаже от ядрените си оръжия, е най-вероятната възможност за разрешаване на севернокорейския ядрен проблем“, написа още Клингнър.

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.