Украйна не е публичен дом, ние не сме проститутки + видео

Активистки на „Фемен” на протестна акция. Снимка: Ройтерс

Където и да се появят, става напечено. Членовете на украинската организация „Фемен“ се борят с безскрупулни средства срещу секстуризма и проституцията в Киев. Студентки и ученички се събличат, привличат вниманието на чужденците, хлърлят кал или торти. Бойният им вик е „Украйна не е публичен дом.” Как една неправителствена организация се противопоставя на секстуризма и на проституцията, пише сп. „Шпигел”.

„Украинските момичета не са за продан,” гласи посланието на плаката. Група млади жени се е смесила с множеството на предпочитаната за разходки киевска улица Крешчатик. Носят розови чорапогащници, миниполи и високи токчета. „Днес сме на обиколка,” казва абитуриентката Настя.

Жените търсят чужденци. Настя съзира един елегантно облечен мъж, който се оказва датски турист. Заговаря го и му дава листовка в ръката. „Украйна не е публичен дом,” пише на нея, плюс информацията, че Украйна има най-висока заболеваемост от СПИН в Европа. И че който се замеси с проститутки, подкрепя мафията.

„Искаме да излекуваме манията за секс на някои чужденци”

„Разпознаваме чужденците по чертите на лицето им и по дрехите,” обяснява Настя. „Обикновено не бъркаме.” Младите жени заговаря трима мъже, които като че ли са от южните страни. Тримата италианци казват, че са тук по бизнес и твърдят, че досега не са правили секс с проститука. „Обикновено хората реагират приятелски,” продължава Настя. Понякога обаче предизвикват дюдюкане.

Миналата година жените основаха организацията „Фемен“. Повечето й членове са студентки, но има и ученички и дори няколко мъже. Мисията: борба срещу секстуризма и проституцията – и то с шумни акции. Облечени като медицински сестри и със спринцовки в ръце, жените отишли пред турското посолство. Ана Гуцол, основателка и ръководителка на „Фемен“, казва: „Акцията беше символична. Искаме да излекуваме манията за секс на някои чужденци.” Защото Украйна се превърна в цел на секстуризма за всички западни държави.

По данни на украинското министерство на вътрешните работи в Украйна има около 12 000 проститутки. Според допитване на киевския социологически институт всяка осма е студентка или ученичка. В столицата процентът им е още по-висок. „Според нас 60 на сто от проститутките в Киев са студентки,” казва Гуцол.
„Високата безработица, ниските доходи и разходите, които се приближават до тези на Запад, карат студентките да проституират. Според официалната статистика средният доход в Киев за 2008 година е 300 евро месечно. Заради икономическата криза през тази година заплатите намаляха, а хиляди хора загубиха работата си. При това хранителните продукти и дрехите станаха толкова скъпи, колкото в Германия. Тази година инфлацията ще стигне 20 на сто, а солените студентски такси допълнително усложняват живота на студентите.

Как служебните пътувания се превръщат в командировка за секс

„Лошото икономическо положение и лесното влизане в страната са хранителната почва за секстуризма”, казва говорителката на „Фемен“ Таня Козак. „Фемен“ проведе проучване заедно с киевския социологически институт сред 1200 студентки. 70 процента от тях признават, че вече са имали предложения за секс от чужденци – в дискотеки, барове или просто на улицата.

Много чужденци не знаят, че според член 302 от Наказателния кодекс проституцията в Украйна е забранена. Въпреки това платеният секс се предлага скрито – на уебстраници, като „придружаване” или в нощни клубове. Миналия ноември един 21-годишен портиер в луксозен киевски хотел беше арестуван, защото предлагал проститутки на чуждестранните гости – срещу „такса” от сто долара. В Киев наричат чужденците, които спят в проститутки, с прякора Sexpats – модификация на термина Expats, с който се наричат служителите на чуждестранните фирми, изпратени зад граница.

„Чужденците не знаят, че по този начин рискуват живота си,” предупреждава Таня Козак. Защото Украина държи един мрачен рекорд: тук има най-много болни от СПИН в цяла Европа. Според Световната здравна организация 1,6 процента от населението на страната е заразено с вируса. За сравнение: в Германия са само 0,1 процента. Предполага се, че само в Одеса болните са около 150 000.

Торта в лицето на един мачо

С кампаниите си „Фемен“ иска да направи хората по-чувствителни към проблема. Затова студентките се събраха на площада на независимостта в Киев под лозунга „Украйна не е публичен дом”. Съблякоха се и мушнаха в сутиените си долари. Основателката на организацията Ана Гуцол казва: „Ако демонстрираме неглиже, никой няма да ни обърне внимание.” Друг път студентките се замервали с кал, за да „протестират срещу калните политически игри в страната”. Заради продължителните търкания между президента Юшченко и премиера Тимошенко страната е парализирана, а много хора са отвратени от политиката – „и ние искаме да събудим хората.”

„Фемен“ не е феминистична организация,” подчертава абитуриентката Настя. „Харесва ми, когато един мъж ми отваря вратата или ме кани на вечеря.” Студентката Александра добавя: „Въпреки това някои мъже се държат като шовинисти.” Александра учи финансов мениджмънт в университета в Хмелницк. През април тя разбуни страната като на представяне на книга хвърли сметанова торта в лицето на писателя Олес Бузина. Много жени се вбесиха от публикувания по-рано трактат на Бузина със загланието „Жените обратно в харема”. Според особените му виждания жените трябва да стоят до печката и трябва да са готови за секс по всяко време.

„След като го уцелих с тортата, той започна да буйства, да се държи като хулиган и изстреля в очите на присъстващите журналисти сълзотворен газ,” разказва Александра. Бузина не разбира възмущението от книгата си. „Продадени са десетки хиляди копия. Жените ме молят за афтограф,” пише той в блога си. За Александра атаката с тортата не е имала лоши последици. Платила глоба от 85 гривни (8,50 евро) в полицията и нещата били уредени. „Дори полицаите проявиха разбиране.”

На акция с DJ Hell

Говорителката Таня Козак описва „Фемен“ като политически независима организация. Жените планират кампаниите си, пишат плакатите и измислят брошурите в едно кафене близо до Площада на независимостта. Алармират членовете си чрез социалните мрежи в Интернет, а парите за кампаниите вадят от собствения си джоб.

Неотдавна „Фемен“ получи подкрепа от Германия в лицето на Хелмут Гайер, известен като DJ Hell. „Групата ми стана интересна от една статия във вестник,” разказва той. Музикантът отлетял на собствени разноски в Украйна и направил пърформанс заедно със студентките – в центъра на Киев. Студентки по моден дизайн направили пищни тоалети, на които висели символични етикети с цени. И докато музиката на DJ Hell се носела над улицата, студентките трябвало да бъдат хвърляни на земята от мъже. „Това трябваше да покаже какво унижение търпят жените,” казва диджеят.

„Фемен“ предрича, че секстуризмът в страната ще расте. През 2012 година Украйна ще организира заедно с Полша европейското първенство по футбол. И не всички фенове ще се интересуват само от спорт. Затова организацията разработва специален план за действие. За чужденците жените са приговили още един съвет: „Не се занимавайте с проститутки. По-добре отидете в музея на националния ни писател Михаил Булгаков.”

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.