Топ 10 на колекционерите – начело е Абрамович

През миналата година аукционите за изкуство в Ню Йорк събраха 1.6 милиарда долара

Роман Абрамович и Даря Жукова. Снимка: Ройтерс

Всички те са милиардери в долари, но не това ги свързва, а фактът, че колекционират произведения на изкуството. И то в големи количества, срещу колосални суми. По време на пролетните ауциони през пролетта на 2008 г. аукционните къщи Sotheby’s, Christie’s и Phillips de Pury & Company в Ню Йорк са продали произведения на изкуството на обща стойност 1.6 милиарда долара. Кризата явно удря и този пазар, защото през тази пролет продажбите са спаднали драстично до 421.1 милиона долара, но все пак сумата си остава сериозна. Предлагаме ви класацията на 10-те най-големи световни колекционери .

1. Роман Абрамович, руският милиардер, който живее в Лондон, през миналата година даде 29.2 милиона долара за картината Benefits Supervisor Sleeping на Люсиен Фройд (внук на Зигмунд Фройд) и по този начин го направи най-скъпо продаденият жив художник. На следващия ден руснакът отдели 75 милиона долара за “Триптих” на Франсис Бейкън, което пък е най-високата цена плащана за картина, рисувана след края на Втората световна война. Приятелката му Даря Жукова пък управлява Центъра за съвременна култура “Гараж” в Москва.

2. Финансовият мениджър Леон Блек и съпругата му Дебра се нареждат веднага след руския новобогаташ. Блек е един от основателите на Apollo Global Management, а колекцията му се оценява на близо 1 милиард долара и съдържа работи на импресионисти, стари майстори и съвременно изкуство.

3. Основателят на SunAmerica Ели Броуд и съпругата му Едит притежават над 2,000 произведения на модернизма и съвременното изкуство, които са събрани в The Broad Art Foundation. Сред тях има произведения на Анди Уорхол, Джеф Кунс, и Рой Лихтенщайн.

4. Мениджърът на хедж-фондове Стивън Коен, който е основател на SAC Capital Partners, е инвестирал поне 700 милиона долара в произведения на изкуството. През 2005 г. той плати 11.5 милиона долара за “Мадона” на Едвард Мунк, което бе най-високата цена за картина на Мунк дотогава. Притежава и произведения на Пикасо, Уорхол и Де Кунинг.

Шейх Сауд бин Мохамад бин Али ал-Тани. Снимка: официален сайт

5. В средата на класацията се намира финансистът Хенри Кравис със съпругата си Мари Жозе. Перлите в неговата колекция са произведения на Моне и Реноар. Иначе той е съосновател на Kohlberg Kravis Roberts & Co.

6. Втората половина на таблицата започва с Жо Карол и Роналд Лаудер, син на Есте Лаудер. През 2006 г. той плати сумата от 135 милиона долара за “Портрет на Аделе Блох-Буер” на Густав Климт, което е най-високата цена за картина от този период. Собственик е на Neue Galerie в Ню Йорк, която е специализирана в германски и австрийски художници от началото на миналия век. Лаудер притежава и най-голямата частна колекция от рицарски брони от Средновековието и Ренесанса.

7. Търговският магнат Франсоа Пино е един от най-големите колекционери на съвременно изкуство. Колекцията му е изложена в Palazzo Grassi и съдържа работи и на Джеф Кунс и Такаши Мураками.

8. Мичъл Рейлс е директор на Danaher Corporation, а сбирката му се помещава в сградата на частния Glenstone Museum. В музея се влиза само след лична уговорка, но пък могат да се видят скулптури на Калдер, Матис и Кунс, както и копринени платна на Уорхол и картини на Полак.

9. Предпоследен за миналата година се нарежда Карлос Слим Хелу, мексиканският телекомуникационен магнат, който е сред най-богатите хора на планетата. Притежава богата колекция от скулптури на Роден и платна на Реноар.

10. Престижното десето място се заема от шейх Сауд бин Мохамад бин Али ал-Тани, който колекционира антики, картини на стари майстори, редки книги, както и съвременно изкуство. Част от колекцията му може да се види в Музея за ислямско изкуство в Доха.

Арт & Шоу
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.