В еволюцията има победители и победени

Нови изследвания поставят под съмнение представите защо има толкова много видове бозайници, птици и риби

Майкъл Алфаро. Снимка: АлфароЛаб

Във всяка игра има победители и победени. Майкъл Алфаро от университета  UCLA (University of California Los Angeles) обаче, разкрива кои са победителите и победените в играта на еволюцията. “Резултатите ни показват, че бозайниците са специални”, казва той. В статия публикувана в Proceedings of the National Academy of Sciences Алфаро и неговите колеги твърдят, че сред еволюционните победители са бозайниците като цяло, много видове птици и риби, докато сред победените са крокодилите, алигаторите, както и туатарата, рептилия, която е братовчед на змиите и гущерите.

Авторите на изследването са анализирали ДНК редици и вкаменелости от 47 основни групи гръбначни животни и са използвали изчислителни методи, за да открият дали “видовото богатство” на всяка от групите е висока или ниска. На практика, за пръв път досега се предлага изчислен резултат за това дали дадена линия на живот има изключителни нива на еволюционен успех.Сред еволюционните  победители са повечето съвременни птици; групата, съдържаща повечето бозайници  и група от риби, в която влизат повечето от обитателите на кораловите рифове.

Схема на еволюцията. Снимка: АлфароЛаб

Учените дават на тази обща група името  Boreoeutheria и откриват, че в последните 110 милиона години тя се е  разнообразявала седем пъти по-бързо, отколкото науката е очаквала. Съвременните птици пък са разнообразявали видовете си девет пъти по-бързо от очакваното, докато рибите, обитаващи кораловите рифове изпреварват осем пъти очакванията на учените.

На страната на победените са крокодилите и алигаторите, видове, които са два пъти по-стари  от бозайниците, но за своите 250 милиона  години живот са се развили саво в 23 вида. Всъщност, тяхното видово разнообразяване  протича 1 000 пъти по-бавно, отколкото би трябвало да се очаква.

Още по-изненадващи  са резултатите при туатарата  в Нова Зеландия, която прилича  на гущер и от която има само два вида. “Това е една от големите мистерии около биологичното разнообразие. Много е трудно да се обясни защо тези еволюционни губещи са все още наоколо, при положение, че в течение на милиони години не са се развивали. Трябва да има нещо, което работи в тяхна полза, което им позволява да се запазват като вид.”, казва Алфаро пред университетското списание на UCLA.

Сред еволюционните  победители се наброяват повече от 9 000 вида птици, повече от 5 400 вида бозайници, около 3 000 вида змии и 5 200 вида гущери, дава сравнение той. Общо Земята е обитавана  от почти 60 000 вида гръбначни животни.

Интересното в  новото изследване е, че изводите му не съвпадат с традиционните представи защо има такова голямо видово разнообразие при бозайниците, птиците и рибите, а изчисленията на екипа му показват изключителни нива на поява на нови видове при девет таксономични групи гръбначни.

“Бързината на развитие на тези видове не съответства на появата на ключови характеристики, с които се обяснява техния еволюционен успех – например, окосмяването при бозайниците, тяхната добре координирана дъвкателна способност или перата при птиците. Резултатите ни показват, че нещо по-скорошно е в основата на тяхното видово разнообразие, трябва да търсим нови обяснения за това”, твърди Алфаро.

Здраве, Наука & Tex
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.