Южен поток – двойната игра на Турция с Путин и Европа

Владимир Путин и турският премиер Ердоган на съвместна пресконференция. Снимка: Ройтерс

Турция се съгласи да разреши изграждането на руския газопровод „Южен поток” в нейните териториални води в Черно море – стъпка, която може да отрази негативно на перспективите за строителството на подкрепяния от Европейския съюз проект за намаляване на енергийната му зависимост от Русия.

Споразумението с Турция е голям пробив за руския газопровод, който ще пресича морските икономически зони на турската или на украинската страна, която е малко вероятно да даде съгласието си.На вчерашната церемония по подписването на договора в Анкара руският премиер Владимир Путин и неговият турски колега Реджеп Ердоган отново подчертаха, че „Южен поток” не е конкурент на подкрепяния от ЕС проект за строителството на газопровода „Набуко”.

Изграждането на „Южен поток” няма да предизвика краят на „Набуко”, заяви Путин на пресконференция. „Колкото повече инфраструктурни проекти има, толкова по-добре, защото така ще се създаде обстановка на сигурност и стабилност по отношение на енергийните доставки за Европа”, добави той.

Европейската комисия също официциално отхвърля идеята, че двата проекта се конкурират. „Възприемаме „Южен поток” като допълнителна инициатива към нашите настоящи усилия по проекта „Набуко”„, посочи говорителят на ЕК Мартин Селмайер на пресконференция в Брюксел.

Газопроводът „Южен поток” трябва да доставя повече руски газ, минавайки по дъното на Черно море до България и Италия. „Набуко” ще доставя газ от района на Каспийско море до страни в Европа по суша през Турция, като заобикаля Русия.

Експерти предупреждават, че ако бъде изграден газовият коридор „Южен поток”, ЕС ще бъде принуден на купува каспийски газ на много по-висока цена.

Ако „Южен поток” бъде построен, всичкият каспийски газ ще минава през него. „Набуко” е важен не само като средство за диверсификация на доставките на енергийни ресурси за Европа. Той също така ще освободи държавите от Централна Азия и Кавказ от хватката на Русия, твърди Зейно Баран, експерт по енергийните въпроси в базирания във Вашингтон Институт „Хъдзън“.С подписването на сегашното споразумение с Русия Турция съзнателно или не изпрати сигнал, че в действителност не се интересува от тези държави, а се интересува само от превръщането си в газов център, смята Баран.

Миналия месец Анкара подписа споразумение, с което се урежда правната рамка за реализацията на газопровода „Набуко”. С това си действие турската страна увеличи надеждите, че подкрепя стратегически интересите на ЕС в областта на енергийната сигурност.

„Европейците трябва наистина да разберат какво става в Турция, колко се е сближила с Русия за сметка на Европа и Съединените щати”, призовава експертът.

Паралелно с подписването на споразуменията в Анкара Путин подписа и указ, с който се отхвърля участието на руската страна в Договора за Енергийна харта – действие, подчертаващо отношението на Москва към енергийния сектор. Договорът има за цел да подпомага компаниите от ЕС да инвестират в руски енергийни фирми и да дава достъп до огромната руска мрежа от газопроводи, като по този начин ефикасно да се ликвидира монополът на Русия върху вноса от района на Каспийско море.

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.