Владимир Путин – 10 години на власт

Владимир Путин. Снимка: Ройтерс

Руският министър-председател Владимир Путин, който отбелязва десет години от влизането си във властта, се радва на широка обществена подкрепа и здраво държи контрола в страната въпреки тежката икономическа криза.

Тази седмица младоликият 56-годишен премиер на Русия затвърди образа си на мъжкар, като се появи на серия от снимки, показващи го как язди кон гол до кръста, как плува в река и как лови риба в Сибир.

През август 1999 г. Путин стана министър-председател, от 2000 до 2008 г. беше президент, а сега отново заема премиерския пост. Политическите анализатори и дипломати свързват годините след идването му на власт с възстановяване на реда в Русия, която беше заплашена от разпадане в края на управлението на президента Борис Елцин преди десет години.

Путин обузда амбициите на стремящите се към независимост райони в Русия, наложи здрав контрол върху могъщите губернатори и влиятелните олигарси и установи силна „властова вертикала“. Според западни дипломати обаче това е станало с цената на западането на демокрацията, отслабването на защитата на човешките права и ограничаването на свободата на медиите.

Световната икономическа криза предизвика в Русия най-тежката рецесия от идването на власт на Путин, но това не се отрази негативно върху популярността му.

„В Русия политиците се оценяват по различни критерии от тези на Запад. На Запад от значение е ефективността, но тук най-важното нещо е впечатлението за сила, а за руснаците Путин е много силен“, казва специалистката по кремълския елит Олга Кришановска.

Според независимия център „Левада“ в момента премиерът се ползва с подкрепата на 78 процента от населението, едва с 10 процента по-малко от максималния му рейтинг, до който стигна  непосредствено след войната с Грузия миналата година.

Путин избра Дмитрий Медведев за свой приемник на президентския пост заради конституционното ограничение за незаемане на президентския пост от едно лице за повече от два последователни мандата. Премиерът обаче може да се върне в Кремъл, ако реши да се кандидатира на следващите президентски избори през 2012 г.

Путин, смятан за най-успешния политик в Русия след разпадането на Съветския съюз, реално няма конкуренция на политическата сцена в страната. Доста анализатори са на мнение, че споразумението за подялба на властта между Путин и Медведев е временно и едва ли ще продължи след следващите президентски избори.

Запитан дали руснаците да очакват още десет години управление на Путин, говорителят му Дмитрий Песков заяви, че не може да отговори на този въпрос. „Никога не съм чувал от него каквито и да било сигнали, че иска да се оттегли. Но и никога не съм чувал някакви конкретни сигнали за бъдещето“, каза Песков.

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.