Оги и джелатите

Иво Инджев

Колегата Огнян Бояджиев е бил нападнат от маскирани в дома си, намушкан е многократно и е в тежко състояние във ВМА в София, според сайта „Frog news”.

Няма да преразказвам екслузивната информация на сайта, чийто главен редактор Огнян Стефанов по чудо оживя след зверски побой с железа миналия септември и сега е инвалид. Но ще си преразкажа урока, който научавам от тази демонстрация на рецидивизъм.

Да си журналист в България е опасно (Огнян Стефанов явно го смляха от бой заради подозрения във връзка с друг сайт, наречен „Опасните”). Огнян Бояджиев с какво ли се е оказал опасен, бидейки главен редактор на електронен сайт, профилиран по европейските въпроси?

Няма как да знам естеството на престъпния замисъл – причината да бъде клан един млад човек, като Оги ( колега ми е от прохождането на Би Ти Ви като първи водещ на сутрешния блок през 2000 година). Не че на друг гражданин, нежурналист, не може да се случи и не се случва. Но да сте чували покушение в България от подобен род срещу журналист да е разкрито?

Нямам също представа, дали бруталното нападение срещу Оги (известен като Оги и от популярно радиопредаване в националния ефир, наречено „ Оги и джуджетата”) е свързано непременно с работата му в интернет. Но има нещо почти мистично в информацията, че Оги е използвал интернет да повика помощ.

Честно казано, като знам каква е средата, в която вирее и оцелява словото в България, също ми се ще да извикам по интернет: помоощ!

Ама това е малко като да разчиташ на джуджетата, които не опазиха Оги.

Още текстове в блога на Иво Инджев

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.