Грузия и Русия продължават войната в медиите

Руският президент Дмитрий Медведев преминава с група деца от Южна Осетия на територията на руско военно поделение във Владикавказ по случай първата годишнина от войната между Грузия и Русия. Снимка: Ройтерс

Една година след конфликта Русия и Грузия започнаха война на думи и образи за спомена на света от конфликта. Всяка страна иска да бъде оправдана, а противникът й да бъде заклеймен. И двете твърдят, че другата си търси повод за нова война.

Мъглата на следвоенното положение е почти толкова гъста, колкото беше в разгара на конфликта. Има разногласия дори за деня, на който е започнала петдневната война. Залозите както за Русия, така и за Грузия са много по-високи от обикновения стремеж да се засилва патриотизма на народа.  Войната разклати доверието на света във всяка от двете държави, и Москва и Тбилиси са решени да зашият раните.

Официалната възпоменателна церемония в Грузия започна в полунощ на 7 август със запалването на вечен огън пред погледите на 1000 души в средновековната цитадела в Гори. Мястото и времето подчертаваха твърдението на Грузия, че е станала жертва на големия си съсед. С разрастването на войната извън епицентъра в Южна Осетия, Гори беше атакуван и впоследствие окупиран от руските войници. Напредването на войските в грузинска територия събуди страхове, че Москва цели да превземе цялата страна, някога част от Руската империя. Запалването на огъня в полунощ подчертава и твърдението на Грузия, че войната е започнала рано на 7 август 2008 година, когато според Тбилиси руски военен конвой е навлязъл в Южна Осетия.

Русия отбеляза началото на войната на 8 август, когато южноосетинската столица беше подложена на масиран обстрел от грузинската артилерийска бригада, изпратена, както твърди Тбилиси, за да отблъсне настъпващите руснаци.

Южна Осетия зае средно положение с възпоменателен концерт, който започна в 23 ч. 35 мин. на 8 август – приблизителният начален час на грузинския обстрел.

На 8 август централната руска телевизия „Първи канал“ излъчи нов документален филм, за който предварително беше обявено, че ще разобличи ролята на САЩ във войната и ще разкрие как западните телевизии настройват общественото мнение срещу Русия.  Рекламите на друго предаване, посветено на годишнината, се концентрираха върху жените и децата, които попаднаха под обстрела в южноосетинската столица, и определяха убийствата като геноцид.

През последните дни Москва отправи серия нови обвинения срещу Тбилиси, включително твърденията на държавния вестник „Росийская газета“, че Грузия е планирала да отрови водата в Цхинвали. Заместник-командващият на генералния щаб заяви, че грузински военни самолети, обозначени като руски, са бомбардирали цивилни.

Последното твърдение беше посрещнато с изумление от грузинската секретарка на Съвета за национална сигурност Ека Ткешелашвили, която заяви, че „това е просто нечувано“.

Грузия се опитва да наложи своята версия за войната доста настоятелно, но значително по-тихо от Русия. В телевизионно интервю за проправителствена телевизия грузинският президент Михаил Саакашвили повтори обвинението, че руската атака срещу грузинските сили е била предварително планирана. Саакашвили заяви, че на 8 август 2008 година американски представители му казали, че целта на Русия „не е да превземе Цхинвали и Абхазия, а да нанесе пълно поражение на Грузия“. Цхинвали е столицата на Южна Осетия, а Абхазия е другият сепаратистки регион. Саакашвили заяви, че предложил да загърби натовските амбиции на Грузия в замяна на гаранции за сигурността от страна на Москва, но не получил нищо.

Вчера грузински представители огласиха доклад в подкрепа на теорията на Саакашвили, че Русия започнала войната с изпращането на военни конвои след седмици спорадични сблъсъци между сепаратистите и грузинските сили. Според доклада южноосетинският лидер Едуард Кокойти напуснал столицата преди началото на военните действия, а цивилните от много селища били евакуирани, „което категорично доказва, че е имало активна подготовка за мащабна война срещу Грузия“.

С наближаването на годишнината всяка от двете страни твърдеше, че другата е готова за нова война. Русия осъди помощта, която Запада оказа на разгромената грузинска армия, и заплаши страните, подкрепящи „агресора“, със санкции.

На свой ред грузински представители твърдят, че Русия продължава да се опитва да подчини съседката си, да свали президента Саакашвили и да наложи контрол върху кавказкия регион.

И двете страни обаче се измъчват от мисълта, че още преди година е изгубила войната за сърцата и умовете на хората по света. „Инерцията на мисълта, механичния начин, по който големите западни медии моментално минаха на страната на Саакашвили, беше лоша новина за всички, които харесват обективната картина“, заяви заместник-министърът на руското външно министерство Григорий Карасин. „Сигналите, изпращани от медиите, и мнението на световната общественост наистина окуражиха Саакашвили и го накараха да се гордее прекалено много с онова, което стори през август“.

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.