Призракът на комунизма наднича зад изборната надпревара в Чехия

Лидерът на социалдемократите Иржи Пароубек и заместник-председателят на партията Богуслав Соботка (вляво) се пазят от летящите към тях яйца на кампанията за избори за европарламент. Снимка: Ройтерс

Миналия вторник чешките политически конкуренти започнаха кампаниите си за общите избори през октомври, които ще дадат облик на реакцията на страната на икономическата криза и бързорастящия бюджетен дефицит. Чешката Република изпадна в рецесия, след като търсенето на стоките й в западна Европа намаля. Това увеличи бюджетния дефицит до над 5 процента от брутния вътрешен продукт и принуди страната да отложи плановете си за приемане на еврото.

Проучванията на общественото мнение показват, че в началото на лятото основната дясна партия е имала лека преднина пред левите си конкуренти, но нито една от тях не е близо до спечелването на мнозинство на изборите на 9 и 10 октомври.

Това открива няколко възможности за състава на следващия кабинет: дeсноцентристки съюз, ляво малцинство или голяма коалиция, наподобяваща сегашното германско правителство. „Независимо от последните анкети, аз вярвам, че Социалдемократите все още са в по-добра стартова позиция (за сформирането на следващия кабинет),“ каза Ян Кубачек, политолог в Карловия университет в Прага.

Лидерът на левите социалдемократи Иржи Пароубек, министър-председател през 2005-2006 година, обеща да се заеме с безработицата, която нарасна от 5 на 8 процента за една година и се очаква да достигне двуцифрено число. „Сегашният кабинет демонстрира огромна некомпетентност в оценката на резултатите от кризата,“ каза Пароубек. Неговата партия доведе до падането на дeсноцентристкото правителство през март и сега страната се управлява от непартиен служебен кабинет.

Пароубек иска също да отмени здравните такси и да анулира плоския данък върху доходите, въведен от предишното правителство, да вдигне данъците на хората, които печелят повече. „Победата е единствения приемлив резултат – между 30 и 40 процента,“ заяви той пред няколко хиляди души на старта на кампанията си на градския площад в югоизточния град Брецлав. Партията обеща приемане на еврото през 2014 или 2015 година, но това ще бъде трудно заради плановете да подобри благосъстоянието на чехите, изтъкват анализатори.

Умерено евроскептичните дeсноцентристи от Гражданската демократическа партия начело с Мирек Тополанек се сблъскват със съпротивата на обществото срещу извършени от тях реформи и тепърва трябва да представят подробна програма. По принцип те насърчават по-консервативна финансова политика от тази на левицата, но не бързат да се присъединят към еврозоната.

„Създаването на голяма коалиция от двете влиятелни партии може да бъде удобна възможност, тъй като те ще си поделят отговорността за непопулярните ходове. Но изправени пред малко опозиция, ще бъдат изкушени да си разделят властта в държавата за години напред,” каза Кубачек.

Социалдемократите твърдят, че предпочитат центристки съюзници. Но също така биха могли да се обърнат и към комунистите – потомци на партията, които управляваха тоталитарно от 1948 до 1989 година и оттогава са считани за нежелани от основните сили.

Малко вероятно е комунистите да бъдат поканени в кабинета или в каквото и да било официално споразумение за съставяне на правителство, но те могат да дадат гласовете си на евентуално социалдемократическо правителство на малцинството. Кабинет с такъв състав ще насърчи повишаване на данъците, за да има повече пари за държавните служби, и ще затвърди опозицията на социалдемократите срещу плановете на предишното правителство да позволи на САЩ да построят радарна база близо до Прага като част от системата за противоракетна отбрана. Планът разгневи Русия, бившата доминираща сила в региона и страна, отношенията с която социалдемократите искат да подобрят.

Кампанията започна с взаимни обвинения в корупция и съмнителни поръчки – нещо нормално в страната, която бавно изплува от комунистическата власт, чийто край дойде през 1989 година.

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.