Кои кремове за защита от слънцето са менте? Как да изберем подходящ?

Доц. д-р Мери Ганчева. Снимка: авторката

Кремоветe за предпазване от вредните лъчи на слънцето са ефективни, когато са качествени, казва доц. д-р Мери Ганчева, дерматолог-венеролог. Тя съветва да се избягва масовата козметика (от големите хипермаркети, от будки и магазинчета), а да се купуват дерматологично тествани продукти от аптеките. От 2004 година насам най-високият слънцезащитен фактор (по европейските стандарти) е 50+. Всички флакони, на които пише фактор над 50+ (60, 70, 80, 100), са със съмнителен произход (в най-добрия случай – държава извън ЕС).

Ако човек възнамерява да се пече на слънце, добре е да ползва защитен продукт, купен от аптека, но той не трябва да се смесва с парфюми, дезодоранти, кремове за лице и др. Взаимодействието между обикновените козметични препарати и слънцезащитните може да доведе до алергии, казва д-р Ганчева. Когато човек се излага на слънце, трябва да се съобрази и с медикаментите, които приема. Някои антибиотици, антидепресанти, лекарства против високо кръвно и др., в комбинация със слънчево облъчване, може да доведат до обриви.

Слънцезащитните кремове не трябва да се нанасят върху друга козметика, а само върху чиста кожа. В противен случай, освен рискa от алергии, могат да се запушат порите на кожата, да се появят черни точки, пъпки, пигментации и др. На морето, в планината и при други случаи на интензивно облъчване защитният крем, който поставяме върху кожата си, трябва да се обновява през около 2 часа.

Как се познава срещу какво ни защитава продуктът по написаното на флакона?

Само оригиналните кремове от реномирани марки гарантират защита. Снимка: Булфото

Слънчевото лъчение влияе неблагоприятно на кожата в своя спектър от UVA и UVB лъчи. Старата слънцезащитна козметика e насочена само срещу UVB лъчите, които предизвикват изгаряне, ДНК- увреждания, кожен рак и др. По-новите продукти имат защита и срещу UVA-лъчи. От тях кожата се състарява, губи еластичност, посивява и се сбръчква. Тези лъчи са отговорни и за т.нар. слънчева алергия, но също за кожната пигментация (почерняването).

Факторът, който се отбелязва на флаконите – от 1 до 50+, показва степента на защита от UVB лъчите. Неговата абревиатура SPF (sun protected factor – слъцезащитен фактор) отчита степента на защита от слънчево изгаряне. Ако не ползваме защитен крем и изгаряме на слънце за 10 минути, като се намажем с фотозащитен продукт с фактор 20, ще изгорим чак след 200 минути.

За защитата от UVA лъчите се използват 2 абревиатури – IPD (immediate pigmentation darkening), който измерва за колко време добиваш тен, или PPD (persistent pigmentation darkening), който определя продължителността на тена. На флакона на козметичния продукт трябва да е изписано SPF – индикатор за стопиране на UVB лъчите и PPD или IPD, което показва, че има защита и срещу UVA лъчите.

Как да изберем слънцезащитен продукт?

Блондинките трябва да използват кремове с висок защитен фактор. Снимка: Булфото

Когато човек отива на море или на планина и се излага на интензивно слънце, независимо от типа на кожата му, добре е слънцезащитният крем да е с по-висок фактор – например, да се започне с 50 и да се спадне до 30, препоръчва д-р Гaнчева. Русите хора с много бяла кожа трябва да ползват 50+ за начало. Заради климатичните промени и замърсяването през последните години слънцето нанася повече вреди на кожата, затова, дори когато човек излиза навън – на разходка, на пазар или на работа, трябва да ползва крем с фактор минимум 15, а през лятото – 20.

Слънцезащитната козметика трябва да се съобрази също и с възрастта. Не е препоръчително например майките да ползват кремовете на децата си. Ако на флакона пише „kids”, много е вероятно продуктът да съдържа цинков, титаниев оксид и др., които дават бяло оцветяване на кожата. За децата това е допустимо, но за една жена, особено в градски условия, не е естетично. Мазилата за възрастни са съобразени с типа кожа, в тях обикновено са включени етерични масла, хидратиращи съставки и др. Има различни текстури, адаптирани към всички видове кожи, включително проблемни, чувствителни и алергични.

Колко време е полезно да се печем и кога да спрем?

„Напоследък за слънцето се говори само в негативен аспект – колко е вредно, но аз не съм от хората, които отричат слънцето“, казва д-р Гaнчева. Слънцето подобрява настроението, отпуска, закалява, стимулира изграждането на имунитет. Затова хората, които се пекат на слънце през лятото, по-малко боледуват през зимата.

Доц. д-р Мери Ганчева. Снимка: авторката

Слънцето предпазва малките деца от рахит. За жените, които навлизат в менопаузата, то е жизненоважно, защото им помага да синтезират витамин Д. Кожни заболявания като псориазис, себореeн дерматит, някои екземи, витилиго и др, също се влияят много добре от слънцето. Затова човек трябва да поема умерено, дозирано облъчване, а не напълно да се ограничава, както напоследък се пропагандира, казва д-р Гaнчева.

Според една интересна теория, всяка кожа има т.нар. слънчев капитал. Тоест, човек има определен капацитет от часове, които може да ползва за облъчване на слънце. Когато се надхвърли този лимит, промените, които протичат в кожата, стават необратими и се развиват патологични процеси. В най-неблагоприятна позиция са хората със светлоруси и червени коси. Те може да се облъчват на слънце само 50 000 часа в живота си. Хората с тъмна коса и по-мургава кожа най-добре понасят слънчевите лъчи. Те имат капацитет от 150 до 180 000 часа. Кестенявите, със светъл тен, имат около 100 000 часа.

Друга теория казва, че ако едно дете до 18-годишната си възраст получи слънчеви изгаряния повече от 5 пъти, то е много по-застрашено от образуване и развитие на кожен рак в по-късна възраст. Степента на защита трябва да се съобрази с различните фототипове, както и с интензивността на слънчевото греене:

Фототип 1: Много бледа кожа, руса или червена коса и лунички, светлозелени или сини очи,
Фототип 2: Светла кожа, светла коса и сини или кафяви очи,
Фототип 3: Светла кожа, кафява коса и кафяви или сини очи.
Фототип 4: Матова кожа, тъмнокафява коса и кафяви очи.
Фототип 5: Тъмна кожа, черна коса и тъмни очи.
Фототип 6: Много тъмна кожа, черна коса и тъмнокафяви очи.

При излагане на слънце за първите 2 фототипа се препоръчват кремове с максимална защита – 50 и 50+, а за третия – 20-40. Флакони с фактор, по-нисък от 20, се препоръчват само за хора, които са фототип от 4 нагоре. В планината или на морето, при интензивно слънчево облъчване, дерматолозите съветват да не се пада под фактор 30, независимо от фототипа.

Здраве, Наука & Tex
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.