Ново поколение журналисти кръстосва света в търсене на истории

Шейн Бауър. Снимка: личен сайт

Млади, авантюристични и умело ползващи техниките на интернет-ерата, журналисти от едно смело ново поколение кръстосват цялата планета, за да разкажат истории от често пъти лична гледна точка. Това може обаче е да се окаже рисковано начинание, както разбраха неотдавна някои от новите разказвачи на истории, след като попаднаха в неприятелски ръце на места като Северна Корея и Близкия изток.

„Журналистиката вече не е затворена професия“, казва Марк Купър, директор на „Аненберг диджитъл нюз“ в Института по комуникации „Аненберг“ към Университета на Южна Каролина. „Независимо дали на хората им харесва или не, тя е отворена за всеки и това увеличава броя на онези, които ще подадат носа си навън и ще поемат риск.“

Трима американци бяха задържани миналата седмица от иранските власти, след като очевидно се заблудиха и преминаха границата, докато пътешестваха в известна туристическа местност в Северен Ирак. Един от тримата, 27-годишният Шейн Бауър, е журналист на свободна практика и режисьор на документални филми, който бе в района, за да наблюдава изборите в северния кюрдски регион на Ирак. Задържани бяха още двама души, включили се в пътешествието.

При друг случай две американски репортерки – Юна Ли, на 36 години, и Лора Лин, на 32 години, от Кърънт Ти Ви на бившия вицепрезидент Ал Гор –  бяха освободени миналата седмица от Северна Корея след среща на бившия американски президент Бил Клинтън със севернокорейския лидер Ким Чен-ир. Двете бяха арестувани на границата на Китай със Северна Корея през март и осъдени през юни на 12 години тежък труд за незаконно влизане в страната и „враждебни действия“.

По-рано тази година журналистката на свободна практика Роксана Сабери, на 32 години, бе осъдена на четири месеца затвор в Иран за шпионаж в полза на САЩ. Тя бе освободена, след като апелативен съд отмени осемгодишната й присъда.

Тримата американци, задържани в Иран – Бауър, 30-годишната Сара Шауърд и 27-годишният Джошуа Фатал, са завършили калифорнийския университет „Бъркли“. Бауър и Шауърд, която също е писала статии за различни уебсайтове, са описвани от приятели като запалени авантюристи, интересуващи се от Близкия изток и човешките права. Фатал също пътувал много и работил в изследователски център за устойчив начин на живот в северозападния щат Орегон.

Иран обяви, че те са арестувани заради незаконно влизане в страната. Иранските държавни медии се усъмниха дали те наистина са били на екскурзия, но приятелите им твърдят, че  не са показвали никакъв интерес да отидат в Иран. Изглежда, просто са се заблудили.

Донякъде нищо не се е променило – винаги е имало млади хора в търсене на истории на опасни места, казва Купър, който от 30 години праща репортажи от целия свят. Но начинът, по който се разказват историите, се е променил. Сега е много по-лесно да се сдобиеш с необходимото оборудване и вместо само с няколко традиционни новинарски канала, журналистите разполагат с огромната аудитория на световната интернет мрежа. „Бариерите паднаха. Това важи с еднаква сила за разказа за котката, заклещена на дърво във вашия квартал, и за репортажи от иранско-иракската граница“, казва Купър.

Бауър завършва с отличие Бъркли през 2007 г. с магистратура по изследвания на мира и войната – дисциплина, основаваща се на намирането на мирни решения на конфликти. Професорите, които са му преподавали, са впечатлени от неговия дух. „Отличен студент, изключителен, който наистина изпъкваше“, каза деканът на факултета Джери Сандърс, който е преподавал на Бауър по два предмета. „За първи път той ми направи впечатление, когато написа курсова работа, в която имаше подробни и точни бележки под линия за всичко, което бе цитирал. Той прекара доста време, за да се увери в източниците си.“

Сандърс казал на Бауър, че би могъл да направи голяма академична кариера. „Той незабавно отговори, че се интересува от журналистика“, спомня си професорът. „Винаги е искал да излезе навън и да прави интервюта на място. Това беше страстта му.“ Когато бил първи курс, Бауър отишъл в Дарфур, за да разследва ситуацията там. „Той не беше доволен от едностранното обяснение на нещата“, каза Сандърс. „Искаше да хване всички различни аспекти.“

Колеги казаха, че страстта на Бауър да разказва истории за реални хора, попаднали в центъра на конфликт, го отвела в Дамаск, Сирия, откъдето можел да замине за Палестина, Ирак и други разкъсвани от войни райони. Чрез картина и слово Бауър представял личните си впечатления, които понякога отразявали напрежението, съпътстващо работата в региона.

В репортаж от февруари за Ню америкън медия той описва как някакъв мъж го доближил на бензиностанция край Фалуджа: „Лицето му е обвито в червена карирана кафия, иначе целият е в черно. Сърцето ми блъска в гърдите и се опитвам да запазя хладнокръвие, когато той доближава колата ни, втренчен в нас. Когато ни подминава, той се обръща и ни помахва, и продължава към магистралата, за да се качи на стоп до Багдад.“

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.